"Uitati cuvantul "nelimitat"!"

Cititor Formula AS
Antologia dietelor de slabit

Citesc cu mult amuzament, uneori, sfaturile cuprinse in curele de slabit ce apar in revista, ce-i drept, foarte la moda in aceasta epoca. Ceea ce ma mira este faptul ca nimeni nu s-a sesizat niciodata de cantitatile mari care se recomanda cu multa dezinvoltura. Cuvantul "nelimitat" apare frecvent: pui fript in cantitati nelimitate, fructe 5 feluri pe zi, in cantitati nelimitate. Daca s-ar tine seama de aceste sfaturi, kilogramele s-ar adauga rapid. Nu se poate consuma nelimitat fructe, intr-o singura zi, unele fiind foarte dulci si cu un continut mare de calorii. (Bananele, de exemplu, ar trebui recomandate la curele de ingrasat...)
In calitatea mea de persoana care a lucrat toata viata in domeniul sanatatii, imi permit sa va fac cateva recomandari:
*Prima obligatie: trebuie sa te scoli nesatul de la masa.
*Sa mananci disociat: nu amestecati alimentele in acelasi fel de mancare (friptura cu cartofi prajiti, macaroane cu sos de carne etc.)
*Cat mai putina sare sau chiar deloc.
* Mancati sanatos, prin gatire rapida, la foc mic. De exemplu: peste fript intr-o tigaie de teflon acoperita, in care adaugati 2-3 capatani de usturoi necuratate. Ele au un gust delicios, nu iti lasa in gura un miros neplacut. Bineinteles, dupa frigere sau coacere, se curata de coji.
*Cartofi fierti in coaja, frecati foarte bine inainte cu o periuta. Se mananca cu coaja cu tot (model suedez).
*Lactate degresate (iaurt, branza de vaci, exista si cas de vaca proaspat si foarte bun la gust).
*Fructe de aceeasi culoare intr-o zi.
*Legume de aceeasi culoare intr-o zi.
*Cine suporta poate manca un ardei iute pe zi. Popoarele ce mananca ardei iute (mexicanii, chinezii) nu au probleme cu stomacul.
*Apa: 2 l pe zi.
* Exercitii fizice sau mers 5 km/zi (cine poate).
As. med. EFTIMESCU ELISABETA - str. Th. Aman nr. 5, sector 1, Bucuresti