Muzica

Corina Pavel
De Mos Nicolae, Concert ANDRIES

In Ajun de Mos Nicolae, adica miercuri, 5 decembrie, la orele 19.00, Alexandru Andries isi asteapta prietenii la concertul pe care-l va oferi in Sala "Nichita Stanescu" a Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Biletele sunt de 35 si de 25 de RON si le puteti comanda si pe site-ul bilete.ro.
Artistul si-a anuntat concertul la recenta lansare a ultimului sau CD, "Live la Sala Auditorium", care contine inregistrarea spectacolului oferit anul trecut de Mos Nicolae, in 4 decembrie 2006, la Muzeul National de Arta al Romaniei. Andries a ales sa retina pentru eternitate in memorie digitala acest concert, pentru ca a avut parte de un sunet impecabil si de o reactie a publicului foarte calda. Iar acestea doua sunt suficiente motive pentru un sentimental manierist ca "Alexe" - cum ii spun prietenii, ca sa faca (inca!) un lucru bun. Ca de obicei, si la acel concert, Andries a fost acompaniat de trupa sa Electric Cotcodac, din care fac parte niste profesionisti ai scenei: chitaristii George Baicea si Sorin Romanescu, saxofonistul Cristian Soleanu, basistul Eugen Tegu, percutionistul Tudy Zaharescu si "ingerul pazitor" al tuturor aparitiilor sale discografice si scenice, basca o voce exceptional de calda, Maria Ioana Mantulescu. Cum la fiecare concert al sau, Andries aduce si prime auditii, albumul cuprinde noutati precum "Felix motanul" (o piesa cu multe "perspective"), "Da, mai avem", "Beatles la plaja" sau "Am o problema". Inregistrarea s-a facut cu echipamente tehnice de ultima generatie, pe care artistul si trupa sa le-au testat chiar atunci. De aceea, sunetul acestui album are, cu adevarat, o calitate exceptionala, cea mai buna dintre toate albumele inregistrate la noi - dupa parerea lui Andries (care este, se stie, un "chitibusar" al sound-ului).
Istoria concertelor de Mos Nicolae ale lui Alexandru Andries este foarte interesanta. Pornite in 1994, in ciuda observatiilor ironice facute de "binevoitori", cum ca o astfel de muzica (folk-pop-jazz-blues-rock&roll!) nu prea mai are sanse in fata noilor valuri venite te miri de pe unde, Andries si impresarul sau (si prieten de-o viata!) Aurel Mitran au facut primul concert intr-o sala de teatru pentru copii ("Excelsior"), cu doar 90 de scaune mici, ca de gradinita. Succesul avut i-a determinat sa "repete figura" de 12 ori pana acum, pe diferite scene: Teatrul National, Sala Palatului, Teatrul de Opereta, Teatrul Bulandra, Majestic etc., la cererea unui public fidel, ramas constant pe baricade, ferm convins ca, daca Doamne-fereste, Andries n-ar mai da concert de sarbatori, atunci Mos Nicolae le-ar lasa in ghete cate o nuielusa, pentru cine stie ce greseli de peste an. De data aceasta, al 13 concert a ajuns si la Ministerul de Interne, in a carui casa de cultura Andries n-a mai cantat din 1974, cand si-a inceput concertul cu piesa "Militienii" si l-a terminat imediat dupa aceea. "Mi s-a parut interesant sa tot schimbam locul, asa ca am numit concertul de anul acesta "In sfarsit, la M.I."", a declarat Aurel Mitran, impresarul muzicianului.
Pe scurt: daca vreti sa va incredintati o data in plus de atmosfera minunata pe care acest artist stie sa o creeze (si pe care avem nevoie sa o simtim cu atat mai mult acum, in prag de sarbatori), nu uitati sa treceti in agenda: "Miercuri, 5 decembrie, concert Andries"!