Proiectul Rosia Montana, condamnat la moarte!

Ion Longin Popescu
Am ajuns sa vedem implinita dorinta a 96 la suta dintre romani: Proiectul Rosia Montana a fost condamnat la moarte!

Nu de guvernele anilor 1997-2007 (exceptie face Ministerul Mediului, condus de Atila Korodi, care are merite pozitive esentiale in aceasta directie), ci de Justitie. Cand functioneaza liber, asa cum o indeamna deseori presedintele Traian Basescu, Justitia face minuni. Curtea de Apel Brasov se afla zilele acestea pe paginile multor site-uri, ziare si reviste economice si generaliste din lume, pentru curajul de a fi anulat, la solicitarea asociatiilor Alburnus Maior si Liga Pro Europa, Certificatul de descarcare de sarcina arheologica a masivului Carnic (nr.4/2004), emis de Ministerul Culturii. Hotararea Curtii este definitiva si efectul sau este acela ca galeriile romane si dacice, unice in lume, precum si intregul Masiv Carnic sunt din nou protejate. Ce inseamna acest lucru? Compania miniera nu mai are dreptul sa se atinga de acest munte, in maruntaiele caruia se afla principalul zacamant aurifer al zonei, miezul intregului proiect. "In Carnic", au constatat arheologii francezi condusi de Beatrice Cauuet, "retelele miniere antice (de pe vremea dacilor, identificate ca atare pentru prima oara, si de pe vremea romanilor) raman de o coerenta uluitoare si intr-o stare de conservare remarcabila".
Vinovatii. Desi stiau acest lucru, functionari ai Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), in frunte cu fostul ministru Razvan Theodorescu, secondat de secretarul de stat Ioan Opris si de tradatorii patrimoniului national, Paul Damian si Mircea Angelescu, primul, director al Muzeului National de Istorie (ce gluma sinistra!), al doilea, director al Departamentului de Protectie a Patrimoniului din MCC (o functie scandalos de inadecvata, care ar trebui sa inceteze imediat!), deci cu toate constatarile arheologilor straini, ministerul a dat unda verde distrugerii galeriilor dacice si romane. Daca Justitia n-ar fi venit acum cu o sentinta dreapta, cu totii am fi spus adio unui tezaur arheologic strans legat de anii de inceput ai formarii poporului roman. Iata in ce consta vinovatia numitilor domni, dar si a ministrului liberal Iorgulescu, semnatarul recursului declarat in anul 2005 de MCC, la prima sentinta (a Curtii de Apel Alba Iulia) care pusese inca de atunci sub protectie varful Carnic. D-l ministru a fost secondat (mai exact pilotat) de secretarul de stat Virgil Nitulescu - omul care a tras toate sforile recursului pierdut cu brio la Brasov zilele acestea, si care ar trebui sa plateasca toate cheltuielile de judecata. Este absurd ca d-nii Nitulescu si Angelescu sa-si bata joc de patrimoniul national, de insasi institutia unde lucreaza, iar plata aberatiilor dansilor sa se faca de la buget, de noi toti!
Spicuiri din presa straina. Prestigiosul cotidian austriac, "Die Presse", anunta: o "Lovitura mortala pentru exploatarea miniera cu cianuri de la Rosia Montana". "Cu aceasta ocazie", remarca reporterul ziarului, "directorul companiei RMGC, Alan Hill, pierde nu numai controlul asupra celei mai mari exploatari miniere din Europa, ci si titlul de "Manager Responsabil Social", distinctie ce i-a fost decernata in martie anul acesta, de catre parlamentul austriac". La randul sau, ziarul britanic "The Scotsman" mentioneaza: "Batalia pentru un proiect minier care ar produce un lac de cianuri". "Rosia Montana", scrie Cris Steven, "a devenit un teren de bataie si cea mai apriga lupta ecologica din Europa. De 11 ani, aparatorii satului si firma canadiana sunt intr-o inclestare si intr-o batalie pentru aurul in valoare de 5 miliarde de lire sterline, din subsolul localitatii, de fapt, cel mai mare depozit de aur din Europa. Apogeul a fost atins recent, cand firma canadiana a dat in judecata guvernul roman, in speranta de a obtine autorizatia de incepere a exploatarii". Aici se cuvine o paranteza: guvernul Romaniei nu e prima instanta data in judecata de RMGC. Cei dintai care au fost dusi in tribunale sunt revista "Formula AS" si subsemnatul, iar rezultatul a fost zero, asa cum de fapt se va intampla, speram, si de aceasta data. Iata ce scrie si Jon A. Nones, de la Resource Investor, un site american din St. Louis: "Gabriel isi suspenda activitatea la Rosia Montana". "N-are rost sa ne continuam activitatea, spune directorul Alan Hill, atata vreme cat majoritatea aprobarilor de pana acum au fost stopate. Asteptam un nou guvern cat mai curand, ca sa ne putem relua activitatea in plin".
Ultimele clipe. La Rosia Montana se tin sedinte secrete, se elaboreaza o scrisoare "de catifea" pentru concedierea, zice-se, a doua treimi din cei 325 de angajati, adica a peste 217 persoane. In realitate, se pare ca vor fi concediati aproape toti angajatii. Intre timp, credibilitatea, si asa minimala a companiei, se erodeaza iremediabil. Actiunile de bursa au scazut cu 70 la suta in ultimele cinci luni, ajungand de la 5,45 dolari canadieni in iulie, la 1,32 in aceste zile. In conditiile in care si Parlamentul Romaniei va vota legea pentru interzicerea cianurii in minerit, sunt semne binecuvantate ca aurul Apusenilor mai are de asteptat in pamantul unde l-a asezat Dumnezeu. Acest aur va ramane in cele din urma pe mainile posesorilor de drept si de fapt, motii din Apuseni, ca sa inceteze odata sa mai cerseasca din poarta-n poarta, din Spania in Italia! Acesta sa fie raspunsul Tau, Doamne, la rugamintile celor vesnic umiliti si pacaliti din aceasta tara.