"Nu exista problema maghiara. Exista doar maghiari si romani turbati, cu spume la gura"

Cititor Formula AS
Dragii nostri fauritori ai "Formulei AS",

Sunt maghiar, dar fanul vostru inca de la primele editii, si chiar citesc toate articolele, inclusiv cele dedicate infrumusetarii doamnelor, pe care aratandu-le unor colege, v-am facut si cateva abonate la "Formula AS" in decursul anilor. Sunteti singurul ziar care se adreseaza concomitent si sufletului, incercand si chiar reusind sa ne mobilizati constiinta, sa luam atitudine impotriva nerusinarii cu care unii incearca sa distruga tot ce-i valoros si reprezentativ pentru noi, de la credinta pana la cultura, traditii, ba unii chiar si trupul tarii. Cei care afirma - citez: "Nu ne vindem tara", sa stiti ca nu mint, deoarece au vandut-o de mult. De 17 ani asistam la mascarada votarii in parlament a unor legi care franeaza dezvoltarea democratiei autentice, deservind grupe de interese jecmanitoare ale avutiei nationale si care prin faptele lor isi bat joc de noi, inducandu-ne sentimentul ca sunt intangibili. Analistii dvs. politici, Tia Serbanescu, N.C. Munteanu si Toma Roman, ne ajuta sa vedem clar si corect in paienjenisul mascaradelor politicii autohtone, iar redactorii, in articolele lor, ne invata cum merita sa traim, ne cultiva dorinta de dreptate si frumos, ne alinta sufletul.
Bunul Dumnezeu mi-e martor ca va stimez si respect atat de mult, incat nu pot sa descriu aceasta stare in cuvinte. Totusi, consider ca nu ne cunoasteti pe noi, maghiarii, suficient de bine, cel putin acest lucru denota din articolele scrise despre "problema maghiara". Tin sa va asigur ca majoritatea noastra nu doreste ruperea Ardealului din trupul tarii, ci doar aplicarea si, daca-i cazul, crearea unor legi care sa ne garanteze - nu numai verbal - pastrarea identitatii nationale, fara sa fim expusi, cum s-a mai facut, prin mutarea masiva a romanilor acolo unde traiau doar maghiari, la o romanizare fortata. Nu exista problema maghiara, exista doar romani turbati si maghiari turbati, cu spuma la gura, bolnavi de sovinism. Aceste fiinte nu ar mai exista daca nu ar reusi sa mentina o stare de tensiune interetnica artificiala. Patria mea este pamantul unde m-am nascut: Romania. Daca vizitez o alta tara, am pasaport romanesc si sunt tratat cum suntem noi vazuti in tara respectiva. Ca atare, ma doare tot ceea ce ne face sa fim nedoriti, dupa cum ma bucura orice lucru de lauda. Numai un imbecil isi murdareste patria. Nu sunt un lider maghiar si nici nu as vrea sa fiu, dar am simtit nevoia sa va impartasesc sentimentele si resentimentele pe care le am fata de fauritorii "problemei maghiare" de orice nivel, pe care le simte un om simplu care, vrand-nevrand, trebuie sa traiasca cu ele.
Dragii nostri, un intelept a spus: "Dumnezeu, daca nu ar fi existat, trebuia inventat. Parafrazand aceasta afirmatie, ea este valabila si pentru "Formula AS". Din toata inima mea bolnava si batrana, va doresc multa sanatate, succese si tot ce va doriti. Dumnezeul Atotputernic sa va binecuvanteze!
Cu deosebita stima,
CERESS JANOS - str. Cozia nr. 20,
ap. 1, Timisoara, cod 300580