2008 - Imbarcarea! - Vise pe portativ

Dia Radu
Ce va doriti: 1. pe plan personal 2. pe plan profesional 3. pentru Romania

Zoltan Andras

"Rabdare, afectiune si prietenie"


1. Sunt sigur ca va fi un an foarte bun pentru mine. Imi propun sa fiu plin de rabdare, afectiune si prietenie fata de oameni, sa pastrez un bun echilibru intre nevoile mele si nevoile celorlalti si sa profit de orice ocazie pentru a ma dezvolta. Sper sa reusesc sa ma misc la fel de mult cum am facut-o si in 2007, caci mobilitatea face bine oricui - iar mie in mod deosebit!
2. Anul 2007 a fost unul din cei mai buni ani ai vietii mele. M-am bucurat de sanatate si energie, am avut inspiratie si putere de munca. Am calatorit foarte mult, am cunoscut foarte multi oameni si am primit foarte mult de la public. Am avut multe concerte, am scos un nou (al VI-lea) album Sarmalele Reci, intitulat "O seara la opereta", am sarbatorit cu bucurie 14 ani de activitate. Pentru 2008 sper ca, pe langa turneul de lansare a noului album in intreaga tara, sa avem destul timp si energie sa incepem lucrul la noi piese, sa filmam - chiar in primele luni ale anului - un nou videoclip. Suntem invitati si la niste festivaluri in strainatate, sper sa reusim sa participam.
3. Prevad ca anul electoral 2008 va suferi de absenteism la alegeri. Populatia Romaniei devine in mod natural mult mai matura si nu mai poate accepta manipularea si minciuna, lupta pentru putere si ura dintre politicieni care creeaza un climat general de senzationalism, de lipsa de igiena sufleteasca si morala. Politicienii vor trebui sa inceapa sa includa in viata politica si in procedurile curente si reprezentanti cat mai diversi ai societatii civile, adica ai cetatenilor, pentru ca nevoile reale ale oamenilor sa fie luate in seama, respectate si satisfacute. Altfel, oamenii protesteaza printr-un vot de blam, mai bine zis prin dezinteres, blazare si neparticipare la vot. In alta ordine de idei, Romania este din ce in ce mai prezenta in spatiul european si mondial - pe de o parte prin imigrantii sai din ce in ce mai numerosi, de ordinul milioanelor! -, iar pe de alta parte, prin valorile sale reale, valori coapte in marea lor parte in perioada de incubatie, de dezvoltare bazata pe vointa, ambitie si frustrare, din perioada comunismului, dar si imediat dupa. Daca invatamantul romanesc si procesele de educare a noilor generatii nu tin cont de numeroasele schimbari din ultimii 7 ani, si in anul care urmeaza vom constata o degradare a invatamantului si o scadere a competentelor - umane si profesionale - ale tinerilor. Drumurile Romaniei sunt la nivelul Evului Mediu, la propriu! Amanarea construirii unei autostrazi care sa lege Sudul si Capitala cu Vestul si cu celelalte state din Uniunea Europeana nu face decat sa intarzie dezvoltarea intr-un ritm asemanator cu cel al vecinilor nostri care si asa, istoric, ne sunt cu mult inainte. Si nu in ultimul rand, populatia Romaniei va trebui in 2008 sa isi ia ca sarcina o scolire moral-spirituala mai buna: fiecare individ, cetatean, poate renunta la gesturi de corupere prin mituire a celuilalt, fiecare individ poate incepe sa se intereseze sincer si real de lumea in care traieste si sa tina seama consecvent de trairile sale launtrice, sufletesc-spirituale, experiente pe care sute de mii de oameni le au in intimitatea sufletului lor, care, transpuse in deciziile morale, in relatiile sociale, pot aduce o insanatosire a vietii in tara si chiar in lume: Romania poate avea o contributie la evolutia morala a lumii contemporane, daca locuitorii sai invata sa foloseasca in mod constient calitatile umane evidente!

Dan Teodorescu

"Iubire si-un single Taxi"


1. Cel mai important proiect este acela de a fi sanatos. E primul lucru pe lista si fac, in sensul asta, tot ce tine de mine. Doar atat daca ar aduce 2008, si tot ar fi de-ajuns: sanatate celor dragi si, daca mai are de unde, si mie. Un bebelus ar fi, si el, mai mult decat binevenit. Il astept, in continuare, si anul asta. Si iubit mi-as mai dori sa fiu. Din aceasta perspectiva, 2008, ca si 2007, semne bune are.
2. Mi-as dori ca Taxi sa scoata un single foarte tare. Sau, daca nu unul, macar doua-trei. Si sa fie difuzate, in exces, pe toate posturile de radio. In mod abuziv, chiar. In asemenea hal, incat sa pun mana pe telefon si sa-i rog sa scoata Taxi din play-list, ca m-am saturat.
3. Planul A pentru Romania este sa avem o tara prospera, civilizata si curata, in care membrii galeriilor Steaua, Dinamo si Rapid sa plece, impreuna, in concediu, profesorii sa iasa in strada si sa ceara micsorari salariale, iar pensionarii sa-si doneze pensiile unor persoane defavorizate de prin Suedia si Elvetia. Daca, totusi, cer prea mult, atunci mai am planul B, in care imi doresc mai putin, adica: sa se fure mai putin, sa se injure mai putin si sa se minta mai putin. La anu' si la multi ani!

Alexandra Ungureanu

"Nu ma vad traind in alta parte"


1. Pe plan personal, am o dorinta standard, care cred ca este o dorinta majora, exprimata chiar si in urari: sanatate! Mai ales ca anul trecut a insemnat pentru mine o incercare grea. In noiembrie, l-am pierdut pe tatal meu. Boala a evoluat fulgerator, a fost o lovitura foarte grea pentru familia mea. Asa ca nu-mi doresc decat sanatate pentru mine si mama si sa avem puterea sa depasim momentul asta, sa ne putem obisnui cu aceasta absenta enorma si sa ne recapatam linistea si echilibrul.
2. Profesional, dorintele mele sunt legate de proiectul cu formatia Crush, pe care as putea spune ca mizez pe termen lung. In 2007 am lansat un album nou, "Hello", de pe care am promovat deja piesa "Inima mea". Iar pentru anul in curs avem in plan sa mai scoatem inca doua single-uri. La piesa ce da titlul albumului, am filmat videoclipul la sfarsitul anului, si zilele acestea ar trebui sa apara pe micile ecrane si sa fie difuzata si pe unde radio. Eu cred ca este o piesa care are toate ingredientele ca sa devina hit. Este o piesa foarte solara. Planuiam, de fapt, s-o lansam in toamna, ca sa fie un fel de continuare a starii de vara, sa prelungim cu ea starea de a fi in vacanta. Nu s-a putut atunci si o facem acum, poate mai topim din zapezi. Noi aparem foarte putin in clip, lasam piesa sa vorbeasca de la sine. E un mesaj ce ii vizeaza pe toti cei care sunt prinsi in rutina zilnica, prea preocupati de cariera, griji, planuri, care si-au pierdut puterea de a se emotiona la lucrurile simple. Ii indemnam sa-si faca timp si pentru ele, caci sufleteste cantaresc mult mai greu. In lunile ce urmeaza, cred ca vom face si un mic concurs printre fani, ca sa ne ajute sa alegem o viitoare piesa de promovat. Si sper sa avem resurse sa pregatim un concert mare, pe care ni-l dorim de foarte multa vreme. De fapt, sper ca numele nostru a ajuns sa insemne suficient de mult pentru public, incat sa avem spectatori generosi alaturi de noi. Si tot ca surpriza pentru 2008, sunt doua colaborari personale cu alti artisti. Prima vizeaza o artista internationala, dar nu va spun inca numele, ce mi-as dori sa insemne inca o ocazie ca muzica mea sa aiba ecou si in Occident. Cealalta este cu Tony Pop Tamas, pentru o piesa country, un gen muzical foarte apropiat sufletului meu. Ambele au fost deja inregistrate si se vor difuza anul acesta. Voi fi prezenta, prin urmare, in doua noi ipostaze.
3. Tarii mele, inecata in scandaluri politice, in coruptie si napadita de ninsori, ii spun ca n-as putea, totusi, s-o parasesc. Nu ma vad traind in alta parte, sunt prea legata de Romania. Asa ca nu pot decat sa sper ca ne va fi tuturor mai bine. Ca in acest an, care e si unul electoral, sa devina de domeniul trecutului tot circul politic de anul trecut, iar politicienii sa lupte onest si elegant. Mi-as mai dori ca cei de la putere sa se ocupe sincer si de problemele omului de rand, nu doar de orgolii si interese. Va fi greu, pentru ca fiecare isi va vinde marfa, dar sper in secret sa apara cineva pe neasteptate, care sa faca diferenta. Si nu in ultimul rand, sa reusim sa ne mai spalam imaginea in lume, sa stergem incidentele de tipul celor petrecute in Italia. Nu de alta, dar efectele lor se rasfrang si asupra oamenilor de bine.