Mancaruri orientale

Redactia
- Bune pe frig -

Tajine de vita cu sos picant

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g carne de vita tocata, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, 1 ou, 1 cutie mica cu rosii decojite, 2 linguri pesmet, 2 linguri faina, 6 linguri ulei de masline, 1 varf de cutit boia iute, 1 lingurita ghimbir macinat, 1 lingurita chimen macinat, sare, piper.
Mod de preparare: * Curatati o ceapa si un catel de usturoi si tocati-le marunt. Scurgeti rosiile, puneti zeama deoparte, si taiati-le bucatele. * Puneti intr-o cratita jumatate din uleiul de masline, incingeti-l si prajiti in el ceapa si usturoiul. Adaugati rosiile si zeama pusa deoparte, condimentati cu boia, ghimbir, sare si piper si lasati-le sa fiarba incet, circa 10 minute. * Intre timp, pregatiti chiftelele (keftas): curatati si tocati marunt ceapa si catelul de usturoi ramase, spalati, zvantati si taiati (cu foarfeca) patrunjelul verde si puneti-le pe toate intr-un castron. Adaugati carnea tocata si chimenul, sarati, piperati, incorporati oul si pesmetul si formati cu degetele infainate opt chiftele. * Incingeti uleiul ramas intr-o tigaie mai mare, prajiti chiftelele pana ce se rumenesc frumos si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta. Introduceti chiftelele in sosul picant preparat anterior, acoperiti cratita cu un capac, lasati-le sa fiarba 10 minute si serviti-le calde.

Tajine de pui cu masline verzi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui (fara os), 4 cepe, 2 morcovi, 2 catei de usturoi, 1 legatura mica de patrunjel verde, 150 g masline verzi (fara samburi), 4 linguri ulei de masline, 1 lingurita chimen macinat, 1 lingurita boabe de coriandru (uscate), 1 lingurita ghimbir macinat, sare, piper.
Mod de preparare: * Curatati si taiati marunt ceapa, usturoiul si morcovii. Taiati in patru pieptii de pui. * Incingeti uleiul intr-o cratita si prajiti in el, pe ambele parti, carnea de pui. Adaugati mirodeniile, sarati si piperati. * Adaugati morcovii, ceapa, usturoiul si 50 ml de apa fierbinte, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba incet, la foc mic, circa 10 minute. * Adaugati maslinele si lasati-le si pe ele sa fiarba tot 10 minute. * Presarati peste mancare patrunjelul verde taiat cu foarfeca si serviti-o - eventual - cu o garnitura de orez.

Tajine de peste cu fenicul si lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de peste alb (de 150 g fiecare), 1 bulb de fenicul, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 2 lamai, 1 legatura mica de patrunjel verde, 4 linguri ulei de masline, 1 varf de cutit sofran, 1 lingurita chimen macinat, 1 varf de cutit piper de cayenne, sare, piper negru.
Mod de preparare: * Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Indepartati stratul exterior atos al feniculului, spalati bulbul, taiati-l mai intai in doua si pe urma bucatele si stoarceti o lamaie. * Incingeti uleiul intr-o cratita, prajiti fileurile de peste, scoateti-le si puneti-le deoparte. * Puneti in cratita - in locul pestelui - ceapa, usturoiul si feniculul, turnati peste ele 3 linguri cu apa fierbinte si lasati-le sa fiarba inabusit, circa 5 minute. Adaugati mirodeniile, sarea, piperul si zeama de lamaie, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba 10 minute. Incorporati fileurile de peste si fierbeti-le - (tot cu capac) inca 10 minute. * Cand sunt aproape gata, adaugati patrunjelul taiat cu foarfeca. * Serviti tajine-ul fierbinte, cu sferturi de lamaie si - eventual - cu o garnitura de orez sau cartofi fierti.

DULCIURI

Tort Linzer

Ingrediente (pentru 16 felii): Pentru aluat - 180 g faina, 130 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 180 g migdale (necojite) macinate, 180 g unt moale, 1 galbenus, 1 lingurita rasa cu scortisoara pisata, 1 varf de cutit sare, coaja rasa a unei lamai. In plus: 1-2 linguri pesmet, 150 g gem acrisor (coacaze, merisor...), 100 g dulceata de zmeura, 1 lingura faina, 1 ou intreg, 1 lingura apa, 1-2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: * Se framanta aluatul. Din toate ingredientele se framanta un aluat (cu mixerul), se formeaza o bila mare intre palmele infainate, se apasa usor ca sa fie mai plata, se inveleste in folie de plastic si se tine o ora la rece. * Se toarna in forma. Se unge o forma rotunda (28 cm) cu unt, se tine putin la frigider si se presara in ea pesmetul. Se imbraca forma cu 2/3 din aluat, in asa fel incat sa se ridice si pe margini (circa 1,5 cm) si se inteapa pe fund cu o furculita. * Se unge aluatul. Se amesteca gemul cu dulceata si se unge aluatul cu o lingura sau un cutit. * Se fac "zabrelele". Se incorporeaza faina (o lingura) in aluatul ramas si se fac suluri groase de 0,5-1 cm, care se asaza ca un grilaj peste stratul de dulceata.* Se unge cu ou si se coace. Se bate oul cu putina apa si se unge cu el "grilajul". Se da tortul la cuptorul incins la 180gr. si se coace 30-40 de minute. * Se presara zaharul pudra. Se scoate tortul din cuptor, se lasa sa se raceasca in forma, se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca peste noapte, la temperatura camerei. Inainte de a-l taia, se pudreaza cu zahar.