Selectia Formula AS

Adriana Bittel
Cartea cu Bunici, volum coordonat de Marius Chivu, Editura "Humanitas" (tel. 021/311.23.30), 552 pag., 39 lei.

Volumele tematice colective, cu varietatea lor de stiluri, sunt atragatoare in primul rand fiindca se citesc usor. Textele scurte nu cer o atentie concentrata pentru urmarirea si descalcirea firelor epice, nici macar nu trebuie urmata succesiunea din sumar, iar caleidoscopul din bucatele atat de diverse ca materie si culori e imposibil sa nu aiba reflexii afective in istoria personala a cititorului. Au aparut dupa '89 mai multe asemenea antologii tematice cu texte memorialistice, grupate pe generatii sau afinitati. Exista insa subiecte despre care toti avem ce povesti si o facem cu placere cand gasim ascultatori: istorii de familie, evocari ale celor care ne-au determinat genetic si care au avut un rol decisiv in alcatuirea noastra sufleteasca. Dupa ce Marta Petreu a avut ideea de a compune, din confesiuni ale unor scriitori, o superba Carte a Tatilor, aparuta acum cativa ani, tanarul critic literar Marius Chivu a preluat patentul, convocand 92 de autori (poeti, prozatori, critici, jurnalisti, artisti, de la colegi ai sai de generatie, sub 30 de ani, pana la octogenari), sa-si povesteasca pe scurt bunicii. Toti au raspuns cu placerea contagioasa a imersiunii in copilarie, in amintirile pe care filtrul timpului le limpezeste luminos si le conserva prospetimea inaugurala. Bunici de la tara, din mai toate zonele Romaniei, sfinti din raiul vacantelor, sau bunici cu destine incheiate inaintea nasterii nepotilor, reconstituiti ca figuri tutelare din povesti transmise prin generatii. Bunici inca in viata, avand varsta altor semnatari din sumar care isi evoca la randul lor bunicii nascuti spre sfarsitul secolului al 19-lea. Stramosi cu origini etnice diferite, destine banale sau dramatice, intamplari amuzante, triste sau senzationale, dar mai ales portrete, unele atat de bine scrise incat ridica din pagini oameni vii, prin miracolul de care numai talentul literar e capabil. Nu e intamplator faptul ca textele cele mai impresionante apartin unor poeti si prozatori experimentati precum Radu Cosasu, Livius Ciocarlie, B. Elvin, Marta Petreu, Ana Blandiana, Nora Iuga, Angela Marinescu, Ioan Lacusta, Emil Brumaru, Tia Serbanescu, Doina Jela, dar proba de a concentra personaje fabuloase in 2-3 pagini o trec stralucit si tinerii Filip Florian, Radu Pavel Gheo, Adela Greceanu, Lucian Dan Teodorovici, Ciprian Voicila si foarte talentatul Sorin Stoica, disparut la numai 28 de ani si caruia Marius Chivu ii dedica, in memoriam, Cartea cu Bunici.
Ceea ce uneste cele 92 de crochiuri este istoria romaneasca a secolului 20, vazuta in filigran prin destinele multimii de bunici din toate categoriile sociale. Cele doua razboaie mondiale, ocupatia sovietica, "lupta de clasa", colectivizarea, dictatura comunista cu tot ce a insemnat ea pentru omul de rand deseneaza fresca de fundal a cartii. Istoria in destine de oameni e liantul fragmentelor atat de diferite la gust, de la dulceata duios-idilica la aciditatea sarcastica, de la sarea si piperul umorului la amaraciunea depresiva si chiar la fadoare. Antologia lui Marius Chivu este o poveste tot atat de adevarata despre Romania, cat si despre "bunicitate".
In textul sau, Andrei Plesu il citeaza pe Alexandru Paleologu, cel care traia tarziu bucuria miraculoasa de a fi bunic: "Bunicii - spunea el - isi iubesc nepotii altfel decat parintii. Degrevati de veghea responsabilitatii pedagogice, liberi de exigentele carierei proprii, mai putin ocupati si mai putin hartuiti de orgolii personale, ei savureaza dezinteresat farmecul nepotilor, cu facutele si nefacutele lor, cu razgaielile lor inocente, cu vitalitatea lor de nedomesticit. Bunicii iubesc mai pur si mai total. Iubirea lor nu vrea sa fie modelatoare, ci intelegatoare. Iubirea lor nu vrea de fapt nimic, nu asteapta nimic. E contemplativa, ludica, aproape extatica. Iar toate aceste stari se revarsa asupra copiilor ca un dar, ca un nimb nutritiv". Pentru micutii care n-au avut, prin vitregia sortii, parte de acest dar, editura Humanitas va dona suma rezultata din vanzari unui orfelinat.