Sperante pe portativ

Corina Pavel
Doi trubaduri, fata-n fata cu 2008

Ce va doriti: 1. pe plan profesional 2. pe plan personal 3. pentru Romania

Nicu Alifantis

"Simt nevoia de schimbare"

• 1 Imi doresc sa-mi eficientizez munca, gandindu-ma la zicala: "Nu de munca ma tem, ci de roadele ei". Asa ca, pentru 2008, mi-am propus cateva schimbari. Nu stiu in ce masura voi reusi, desi mi-ar placea sa fie o izbanda totala. Ceea ce vreau nu-i nici usor si nici confortabil. Nu-i deloc la indemana cuiva care traieste pe minunatul, dar imprevizibilul "plai de dor si de balade", sa-si propuna un plan coerent. Si totusi, simt nevoia de schimbare, pentru ca ceva din launtrul meu imi spune ca trebuie. Si cum o viata intreaga m-am bazat pe propriile-mi instincte si m-am calauzit dupa bunul lor plac, risc, de ce nu, s-o mai fac inca o data. Concret: doresc sa promovez digibox-ul "Vynil Collection", aparut la finele lui 2007, care contine pe el 4 CD-uri (toate editate in epoca vinilului); sa scot un DVD de colectie, cu toate filmarile vechi pe care le am; sa inregistrez un album nou, pe care sa-l promovez printr-un turneu, alaturi de prietenii mei de la Zan, sa realizez cea de-a 3-a editie a Festivalului de folk "Prometheus" de la Sf. Gheorghe - Delta, care va avea loc in miezul verii, in acest minunat colt de lume; sa ma intorc la mine, la Braila, orasul copilariei, adolescentei si primelor mele iubiri, si sa pot pune umarul pentru a mai face cateva lucruri de suflet... Sa compun in continuare muzica de teatru. Legat de acest domeniu, ambitiile mele sunt mai mari, pentru ca, iata, incep anul cu prima sesiune de examene la Teatrologie, unde sunt student si, credeti-ma, iau lucrurile foarte in serios: ma duc zilnic la cursuri, vin acasa si abia astept sa ma apuc de invatat. Gemenii, zodia mea, sunt avizi de a sti cat mai multe, la orice varsta. De altfel, teatrul e o lume in care am intrat foarte devreme, incepand cu Teatrul "Maria Filotti" din Braila, apoi cu Teatrul Mic din Bucuresti, Teatrul "Excelsior", Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti. Desi am colaborat, vreme de treizeci de ani, cu mari actori si regizori romani, desi am asistat la nasterea unui spectacol de zeci de ori, abia acum invat teoria descompunerii acestui minunat si delicat mecanism al lumii care exista doar pe scena: teatrul. Si, Doamne, ce minunat este cand gasesti in tine resurse pentru a te entuziasma pentru o noua idee, pentru a raspunde la o noua provocare. Iar lista mea de proiecte mai are cateva liniute de la capat, pentru ca, la o anumita varsta, iti doresti sa faci si sa lasi in urma ta cat mai multe lucruri. E o lupta cu tine, cu ceilalti, cu timpul, cu timpurile... Si iar mi-aduc aminte de cum il poti face pe Dumnezeu sa rada: ii spui planurile tale de viitor!

• 2 In plan personal, lucrurile sunt ceva mai simple, pentru ca sunt mult mai clare. In afara de batut cuie si aranjat cate ceva prin casa, tuns iarba din gradina, vopsit gardul si altele de genul asta, fetele (Maria si Natasa) sunt deja mari, au pornit fiecare pe drumurile lor, nu-mi ramane decat sa le veghez din umbra. Pentru mine si sotia mea, Anca, nu-mi doresc decat sa putem calatori prin lume in cele doua vacante pe care ni le-am propus pe an. In rest, sanatate, liniste si stabilitatea cursului valutar.

• 3 In plan social, imi doresc sa traiesc in continuare aici, in realitatea romaneasca deloc plictisitoare, sa nu intru in politica, sa nu ma inscriu in nici un partid, sa nu cant in campanii electorale, sa nu am de-a face cu politicienii mioritici, sa nu ma duc la vot, sa nu se mai numeasca tiganii rromi, sa nu citesc reviste de scandal, sa nu ma uit la reality show-uri, sa pot ajuta copiii supradotati, sa dau de pomana sau spaga numai cui cred eu de cuviinta!
As concluziona spunand ca-mi doresc sa fiu in continuare eu insumi, fara sa-mi intorc spatele, pentru a nu va dezamagi!


Mircea Vintila

"Imi doresc prieteni buni, pentru ca
si eu pun la bataie sufletul meu, cu totul"


• 1 Sunt mai decis ca niciodata... Nu stau s-astept sau sa-mi exprim dorinte despre cum as vrea sa mearga lucrurile, asa cum facem cand vorbim despre politica romaneasca, ci, construindu-ma singur ca artist, chiar trec la treaba! Anul trecut a fost pentru mine si pentru trupa mea, Brambura, unul foarte bun, am avut inregistrari si spectacole foarte bune. Trupa s-a inchegat si show-ul nostru este unul de mare calitate. Chiar m-au contactat cativa organizatori de spectacole, carora le-am spus ca suntem in repetitii, ca vrem sa schimbam repertoriul, reimprospatandu-l cu compozitii noi, ca sa fie mai dinamic. Lucru ce ne va aduce, speram, intalniri cu publicul, si mai grozave decat cele de anul trecut. Ne gandim chiar la un album nou, care, speram, va fi gata in toamna. Trebuie sa existe o periodicitate a aparitiilor si pe piata muzicala, daca vrei sa-ti pastrezi locul de top, iar noi am scos ultimul album ("Opere & operete") acum doi ani. Asa ca, daca intre timp am cam lenevit la capitolul compozitie, la acest inceput de an, am deja trei piese noi care-mi umbla prin cap si pe care le voi definitiva curand, intr-un studio. Pieselor noi vreau sa le adaug cateva piese mai vechi, dar care n-au fost niciodata imprimate, si pe care vreau sa le "imbrac" intr-o haina orchestrala noua, moderna. Mai vreau sa inregistrez si un DVD, cu unul din spectacolele noastre de anul acesta, care va fi unul etalon pentru perioada artistica pe care o traversez acum. Cand vorbesc despre acest proiect am o strangere de inima, pentru ca va trebui sa gasesc un sponsor si fonduri pentru un spectacol de o asemenea anvergura, un show total. Dar trebuie sa bifez si acest lucru pe agenda anului acestuia. Trebuie sa fim in competitie, in forma, sa aratam publicului ca avem lucruri interesante de spus pe scena, ca meritam dragostea si fidelitatea lui.

• 2 Pentru proiectele mele am nevoie de sanatate si energie. Drept urmare, am urmat dieta unui medic nutritionist si am slabit 11 kg. Am avut ambitia aceasta, tot de dragul publicului, ca sa nu vada un "rablagit" pe scena, dar si pentru a fi in forma pentru tot ceea ce am de facut (ei, nu, nu sunt chiar atat de batran incat sa traiesc din "best of"-uri). Imi mai doresc sa am inspiratie in continuare si puterea de a ma bucura de spectacolele noastre, de intalnirile cu publicul, dar si cu colegii mei din trupa Brambura, de lucrul impreuna, de spiritul care ne uneste. Imi doresc sa am in continuare prieteni buni si oameni de incredere in jur, pentru ca si eu pun la bataie sufletul meu cu totul, rabdarea si optimismul meu. Si astept vara ca sa ma indragostesc, pentru ca "logodnele" de vara, mai ales cele de la Vama Veche, sunt superbe si foarte pretioase pentru tot restul anului.

• 3 In ce priveste Romania, vreau sa cred ca tara asta va merge inspre bine, ca nu mai e cale de intors acum, odata inregimentati in marsul comun european. Nu-mi prea place cum isi fac treaba alesii nostri, cel putin anul trecut, am avut parte pe scena politica de un teatru ieftin si de prost gust, care nu ne-a imbunatatit deloc imaginea in strainatate. Dar sa speram ca alegerile de anul acesta vor limpezi lucrurile si vor cerne oamenii buni de cei care se prefac doar a fi buni. Ne asteapta un an electoral si am credinta ca poporul roman a invatat, in sfarsit, sa-si exprime votul cu mult discernamant. Eu m-am prezentat la vot de fiecare data, din 1990 si pana acum, dar am avut momente in care eram atat de scarbit, incat spuneam: "Nu ma mai duc, nu merita!". Dar mi-am dat seama ca nu e bine nici asa, trebuie sa mergem cu totii la vot, pentru ca e dreptul nostru, un drept democratic, castigat cu mare greutate. Sa mergem, cu speranta ca ne va fi mai bine, ca sta in puterea noastra sa ne schimbam, pe noi insine si destinul nostru, ca popor, in lume.