Bucatarie austriaca

Redactia
Supa cu morcovi si arpacas

Ingrediente (pentru 4 portii): 3 morcovi, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei, 2 linguri faina, 150 g arpacas, 1 1/4 l supa de carne de vaca (gata preparata), putina sare, piper proaspat macinat, 100 g costita, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: * Se lasa arpacasul sa se umfle in apa rece, circa 2 ore, se spala intr-o strecuratoare (tot cu apa rece) si se lasa sa se scurga bine. * Se curata ceapa si se toaca marunt, morcovii curatati se taie felii subtiri, usturoiul se preseaza, iar costita se taie fasii subtiri. * Se-ncinge uleiul intr-o oala si se rumenesc in el ceapa, usturoiul, morcovii si faina. Se sting cu supa de carne, se adauga arpacasul si se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce s-au inmuiat zarzavatul si arpacasul. * Se sareaza si se pipereaza supa si inainte de a o servi se incorporeaza costita prajita si patrunjelul verde.

Peste cu sos de portocale si alune


Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de peste (cod, salau, merluciu) a 200 g, sare, piper, 200 g seminte de susan, 2 linguri ulei de masline. Pentru sos: 4 portocale, 1 ardei iute, 50 g unt, 4 linguri alune, 4 linguri gem de portocale.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se sareaza si se pipereaza fileurile de peste, se tavalesc prin semintele de susan si se prajesc bine pe ambele parti, in uleiul incins. Se dau apoi la cuptor si se lasa sa se patrunda circa 10 minute. * Pentru sos: se curata portocalele de coaja (pielita alba nu se indeparteaza) si se taie felii (zeama care se scurge se pune deoparte). Se curata ardeiul iute de seminte si nervuri si se taie marunt. * Se pune untul sa se incinga si se incalzesc in el - fara sa dea in clocot - feliile si zeama de portocala. Se adauga alunele nesarate si ardeiul iute, dupa care se incorporeaza gemul de portocale. * Se scot fileurile de peste din cuptor si se lasa putin sa se odihneasca. * Se toarna sosul de portocale in farfuriile incinse si deasupra - pe doua betisoare - se aseaza fileurile de peste (ca sa nu se imbibe cu sos).

Snitele de porc, cu hrean

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 felii de carne a 200 g, 2 oua, faina, pesmet, 100 g hrean, 250 g unt topit, 1 lamaie, sare, piper, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: * Se bat feliile de carne pe ambele parti, se sareaza si se pipereaza. Hreanul dat pe razatoare se incorporeaza in ouale batute. * Se dau snitelele mai intai prin faina, apoi prin ou si la urma prin pesmet si se rumenesc frumos in untul topit, bine incins (snitele trebuie sa "inoate" in unt). * Se lasa apoi sa se scurga pe hartie absorbanta si se tin la cald (in cuptor). * Se spala patrunjelul, se zvanta bine si se prajeste - eventual - in putin ulei. * Se aseaza snitelele pe un strat de patrunjel verde si se servesc fierbinti, cu salata verde sau de cartofi.

Dulciuri

Briose cu stafide

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g faina, 70 g zahar pudra, 20 g drojdie, 1/8 l lapte, 2 oua + 2 galbenusuri, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, 1 varf de cutit sare, 80 g unt. Umplutura: 200 g stafide alese, 90 g nuca macinata, 2 paharele cu rom, 1 plic zahar vanilat.
Mod de preparare: * Se pun pe planseta faina si zaharul, se face la mijloc o gropita si se toarna in ea drojdia dizolvata in laptele caldut si amestecata cu putina faina. Se presara aluatelul (maiaua) cu faina si se lasa sa dospeasca o jumatate de ora. * Cand aluatelul se crapa la suprafata, se adauga si celelalte ingrediente si se framanta un aluat moale si neted, care se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca 20 de minute, la caldura. * Se-ncinge cuptorul la 190gr.. * Se amesteca stafidele cu zaharul vanilat, nuca macinata si romul. Se-ntinde aluatul dospit pe planseta (grosimea 5 mm) si se decupeaza cu o forma (gura de pahar) discuri egale. Se pune pe fiecare disc de aluat cate-o lingurita de umplutura si se aduna marginile, formandu-se briose. * Se inmoaie briosele in untul topit, se aseaza una langa alta (cat mai strans) pe o tava unsa cu unt, se mai lasa o data sa creasca si se coc 40 de minute in cuptorul incins. * Se scot din cuptor si se pudreaza cu zahar.