O mare balerina pe scena Operei Nationale din Bucuresti - Alina Cojocaru

Silvia Kerim
in "Baiadera"

Sa spunem mai intai ca autorul baletului, domnul Ludwig (Leon) Minkus s-a nascut in Bavaria (1827-1907), ca a trait un timp la Viena, si ca de aici a plecat la Paris, cautand gloria. Numai ca fascinatia Orasului Luminilor nu-l stapaneste decat scurt timp. Adica doar vreo 6 ani, cat ii este montat si primul sau balet, "Paquita". Parca impins de la spate de ursitoare, Minkus pleaca in Rusia, este angajat destul de repede in orchestra Operei Italiene din Sankt Petersburg, apoi pleaca la Moscova, unde va fi cooptat in echipa faimosului "Balsoi Teatr"... De aici, cariera sa cunoaste un drum ascendent. Compune multe balete, devenite celebre, "Baiadera" fiind unul dintre cele mai des programate pe scenele lirice ale lumii, cu atat mai mult cu cat celebrul coregraf Marius Petipa (1818-1910), la inceput dansator el insusi, realizeaza coregrafia acestei creatii.
"Baiadera" ("Bailadeira") inseamna "dansatoare sacra indiana". In jurul unor astfel de dansatoare de legenda se rasuceste si povestea de dragoste (plina de intrigi, de ceremonii de casatorie si de moarte), ce anima acest balet. Prilej, asadar, pentru dansuri "de grup", de "solo"-uri, de "duete" de mare rafinament si dramatism, in care de-a lungul vremii au triumfat protagoniste si protagonisti ilustri ai unor teatre de opera: la Moscova - in 1927, ori la Londra, in montarea lui Rudolf Nureev (1963 - la Royal English Ballet), la Scala din Milano, la Teatrul Regal de Balet din Suedia etc. etc.
La noi, "Baiadera" este prezentata cu mare succes in premiera la Opera Nationala in 1995. Si iata ca acum, in rolul superbei Nikia, am avut privilegiul s-o aplaudam pe conationala noastra, minunata Alina Cojocaru, in prezent solist principal la Covent Garden din Londra. In acest spatiu restrans sa spunem despre ea doar atat, ca s-a nascut la Bucuresti, ca a studiat la Kiev timp de 7 ani si ca mai apoi, si-a perfectionat harul si arta la Scoala Regala de Balet de la Londra. Ca in 1999, datorita exceptionalelor sale calitati, ea a fost promovata ca Prima balerina, iar din 2001, a devenit solist principal al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden. Alina Cojocaru ne-a mai bucurat cu prezenta ei in 2002, ca si anul trecut, in cadrul Festivalului Enescu. In rolul Baiaderei, ea a evoluat, de data aceasta, demonstrandu-si harul de exceptie, alaturi de Johan Kobborg (in rolul principal masculin - Solor). Un danez cu fizic de... Hamlet (cum altfel?), prim solist, la randul sau, inca din 1998, al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden. Despre "nuantele" fericite ale evolutiei lor mult aplaudate, ovationate chiar, criticii de specialitate vor fi spus, desigur, cuvintele de lauda, cu argumente obiective. In ce ma priveste, m-a bucurat nespus faptul ca si interpretii Operei Nationale din Bucuresti, distribuiti in roluri importante, au fost ovationati furtunos si aplaudati la scena deschisa. Si anume: Bianca Fota (Gamzatti), Valentin Stoica, Robert Enache, Florica Stanescu... Aplauze binemeritate si pentru scenografia de exceptie, de o naucitoare frumusete si opulenta, semnata de Adriana Urmuzescu! Asadar, opera bucuresteana paseste cu dreptul in 2008!