Profesorul de matematica

N. C. Munteanu
In plin scandal mediatic pe tema filmelor cu violenta juvenila de pe Internet, un profesor din Buzau a inaugurat un site pentru predarea virtuala a matematicii.

Omul este profesor la liceu si a inregistrat in timp, circa 500 de ore de matematica tinute de la clasele a cincea pana la a 12-a. Pe Internet puteti gasi vreo suta. E drept, sunt filmate cu o camera de amator, putin cam tremurate, imaginea e cam palida. Uneori profesorul iese din cadru, tarat pe toata lungimea tablei de logica vreunei demonstratii. Uneori se mai aude cate-un tanc spunand vreun banc sau plangandu-se de repetentul clasei.
Filmele profesorului nu i-au adus un nume bun. Tocmai se decisese la minister ca autorii filmelor scolare postate pe Internet sa fie sanctionati. Caci nu putini sunt tinerii delincventi care bat la portile celebritatii cu bata si cu sisul. Ii puteti vedea daca deschideti portalul Youtube si cereti filmele intitulate, de pilda, "bataie". Puteti face un tur de orizont al violentei scolare vizionand aceste filme. Tinerii infractori nu se mai obosesc sa-si povesteasca faptele de arme. Le filmeaza si le pun pe Internet. Un alt coltisor bun din raiul internautic este detinut de profesorii care s-au remarcat la ore, fie batandu-i pe elevii mai tari de cap, fie dandu-se cu capul de mobilierul scolar, de mahmureala, din pricina betiei din ziua precedenta. Cei care vor sa afle cate ceva despre educatia din Romania, despre scoli, profesori si elevi ar face bine sa vizioneze aceste filme. Nicicand nu e mai potrivita vorba care sustine ca invatamantul romanesc e de cosmar.
De aceea, ciclul de ore filmate de profesor a starnit scandal, elevii au refuzat sa mai intre la clasa, iar colegii profesorului au decis, ajutati de inspectorat, sa-l transfere cu forta la un grup scolar. Nu ne mira paraponul colegilor. Profesorul cu pricina a avut, de-a lungul anilor, performante de top cu elevii sai si a reusit sa-i duca pana in lotul national de matematica, acolo unde locurile sunt limitate doar la cei mai buni dintre cei buni. Cum sa nu te enerveze individul si sa nu doresti sa-l trimiti undeva? De altfel, in Romania a fost intretinuta o adevarata cultura in care conspiratia imbecililor face jocul. Indivizii talentati, care inspira respect, dar si ranchiuna profesionala mediocrilor, sunt aruncati sistematic peste bord.
Cazul profesorului de matematica mai este interesant dintr-un punct de vedere. In contextul in care romanii nu au discutat cu responsabilitate despre rostul, limitele si obiectivele educatiei sau ale Internetului, filmele profesorului postate pe Internet ar putea fi un subiect sensibil si de controversa. Cei multi care se opun acestor filme par sa uite ca scoala este o institutie publica si ca tot ce se intampla in ea ne intereseaza si ne afecteaza. Sunt poate aceiasi care accepta cu seninatate agresivitatea cu care televiziunile ne incalca, seara de seara, intimitatea, considera ca o corespondenta privata este de interes public si sunt mari amatori de emisiuni in care diversi indivizi vor sa-si rezolve chestiunile particulare in public. Obiectivele profesorului de matematica sunt cu bataie lunga, dar par sa vina in raspar cu mentalitatea romanilor. Parintii nu mai au nici o curiozitate sa vada ce pune scoala in cursurile copiilor. Desi, daca ar deschide cartile, s-ar ingrozi. Dar poate ca nu au vreme, striviti de responsabilitatile unei economii care gafaie sau plecati sa munceasca in strainatate. Poate ca nici nu-i intereseaza, intrucat nu scoala este sursa principala de prestigiu in ziua de azi, ci banul si relatiile.
Nu e de mirare ca initiativa profesorului a starnit atatea controverse. Trebuie ca are profesorul asta ceva de gand. Poate ca vrea sa candideze la primarie, poate ca vrea sa influenteze pe cineva. Poate vrea sa faca de ras pe cineva. De pomana n-o face, cu siguranta. Are obiective politice.