Cum congelam si cum dezghetam alimentele (II)

Redactia
Torturile cu fructe si prajiturile umplute nu se pot din pacate ingheta. Se inmoaie prea tare si-si pierd si gustul.


• Mancaruri gatite si coapte. Se pot congela? Bineinteles! Cu conditia sa fie bine racite inainte de a le baga in congelator. Vasele trebuie sa fie umplute pana la maximum doi centimetri sub margine, pentru ca lichidele cresc in volum cand ingheata.

• Sosurile pregatite cu oua, unt sau smantana nu pot fi congelate. Cand sunt dezghetate se taie.


Dezghetatul alimentelor

• Legumele congelate se dezgheata cel mai bine in apa clocotita. Timpul lor de fierbere este cu o treime mai scurt decat al legumelor proaspete.

• Carnea si pestele congelat in bucati intregi trebuie dezghetate incet si complet, inainte de a fi gatite. Cel mai bine e sa fie lasate peste noapte in frigider. Bucatile mici pot fi gatite direct, fara dezghetare prealabila.

Alimentele gatite trebuie si ele dezghetate in frigider, altfel isi pierd aroma.

•  Fructele congelate, extrem de sensibile, trebuie dezghetate in cuptorul cu microunde, la temperatura camerei sau in frigider.


E permisa recongelarea alimentelor?

In principiu, da, in orice caz, cea de a doua congelare le dauneaza mai putin alimentelor decat pastrarea indelungata in congelator. Calitatea lor sufera mai putin.

Durata permisa de congelare

Paine si chifle: maximum 3 luni.
Alimente gatite sau coapte: maximum 3 luni.
Carne si peste (grase): maximum 6 luni.
Carne si peste (slabe): maximum 12 luni.
Fructe si legume: maximum 12 luni.