Vasile Stanciu - Raspuns pentru DIADOR POP, F. AS nr. 798

Redactia
VASILE STANCIU

fitoterapeut (tel. 0724/37.32.48)

"Solicit tratamente naturiste pentru leucemie limfatica cronica"
(Raspuns pentru DIADOR POP, F. AS nr. 798)


Leucemia limfatica cronica (LLC) este un cancer al sangelui ce apare in general intre 50-70 de ani, datorita producerii necontrolate in maduva osoasa a unor globule albe (limfocite), peste limita normala, de 1000-4800/mm3, si care invadeaza sangele, ganglionii si splina. Boala este descoperita intamplator, cu ocazia analizelor de sange, sau cand se remarca marirea ganglionilor de la nivelul gatului, a regiunii inghinale, a axilelor sau cresterea in volum a splinei (splenomegalie). Cu cat numarul de limfocite depaseste valoarea de 5000 pana la 300.000/mm3, cu atat boala este mai avansata si necesita tratament de urgenta. Boala este grava si antreneaza scaderea capacitatii de aparare a organismului, anemie severa cu numar scazut de globule rosii si risc de aparitie chiar a unui alt cancer (digestiv) sau infectii pulmonare. In tratamentul alopat se utilizeaza chimioterapia, rezultate bune in stadiile avansate, obtinandu-se cu Leukepan si Decortin, numai la indicatia medicului. Cand splina este foarte voluminoasa, se incearca iradierea. Va rog sa ma contactati si sa-mi spuneti ce tratamente a urmat pana in prezent mama dvs. Este posibil ca imunitatea sa fie foarte scazuta, celulele B si T care produc anticorpii circulanti - afectate - nemaifiind capabile sa lupte in apararea organismului. Pentru a preintampina stadiul IV al bolii, cand apare si trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite din sange), mama dvs. trebuie sa evite alimentele acide (portocale, sucuri din fructe acrisoare, lamaile, grapefruitul), mancarurile foarte sarate sau condimentate, mezelurile de orice tip, carnea grasa, branzeturile, supele. Nu uitati! Mancaruri fara proteine. 42 de zile beti sucuri de legume si fructe dulci (banane, pere, capsuni, sfecla rosie). Sucurile se beau pe timpul zilei, cu inghitituri mici (din 15 in 15 minute), inainte de masa. Consumati zilnic compot de pere. Combinatia de ceaiuri cuprinde: 15 g salvie, 15 g coada-calului, 10 g urzica, 8 g troscot, 6 g sunatoare, 30 g napraznic. Se beau zilnic 3 cescute de ceai, dupa mese. Cele mai puternice produse naturiste folosite in tratamentul acestei maladii sunt: Tien Nsien lichid China 1, Curcumin 95, Grifron Maitake, Essiac, Super Turkey Tail, Tre-en-en, Glivec, Pure Yucca.

"Solicit un tratament pentru diagnosticul: colon iritabil si reflux gastric"
(Raspuns pentru TEODORESCU MARCELA - Bucuresti, F. AS nr. 798)


Infectia stomacala cu Helicobacter Pylori, bacterii flagelate gram-negative, apare la majoritatea persoanelor de varsta mijlocie si este implicata in producerea gastritelor progresive, a refluxului gastro-esofagian, a ulcerelor duodenale, unele boli cardiace si aparitia cancerului gastric. Regimul alimentar prea sever, depresia, anxietatea, pot duce la pierderea in greutate. "Ptoza" (deplasarea formatiunii anatomice din sediul sau obisnuit) poate avea numeroase cauze si poate crea multiple neplaceri. Sindromul de colon iritabil provoaca un complet de simptome digestive (durere abdominala, diaree, constipatie, distensie, alterarea motilitatii intestinale), contractii musculare etc., fiind asociat cu stresul, anxietate, iritabilitate sau alti factori psihologici. Daca testele (colonoscopie, sigmoidoscopie, examene baritate, biopsie jejunala) confirma diagnosticul, se impune tratament cu ceaiuri din: tataneasa, coada-soricelului, pelin, galbenele, troscot, urzica si nalba, bai de sezut plus clisme cu ceai de coaja de stejar, marul-lupului, nalba mare, ce are calitati emoliente si antiinflamatoare. Colonul trebuie dezintoxicat cu "Apa vie" si "Cold Vada" timp de 7 zile. Odata intestinul curatat, se face tratament cu produse biologice active - Spirulina, Curcumin 95, Reishi, MSM, Lactoferin - care vor da nastere la noi celule sanatoase. Refluxul gastroesofagian se manifesta prin intoarcerea lichidului provenit din stomac in esofag, ai carui pereti nu rezista la aciditatea acestuia, provocand inflamatie si arsuri. Cauza principala pare a fi disfunctia muschiului care asigura inchiderea esofagului la nivelul jonctiunii cu stomacul sau in unele cazuri o hernie hiatala, cand o portiune din stomac patrunde prin diafragma in torace. Alte cauze provocatoare sunt: ingestia de acizi sau baze, infectii cu ciuperci (Candida) sau virusi (Herpes Virus, Citomegalovirus), tratamente cu antibiotice sau corticosteroizi, varice esofagiene, diabet. Simptome: senzatie de arsura in dreptul stomacului si sternului, insotita de regurgitatii acide, in special dupa mese, ragaieli etc. Tratamentul alopat se face cu medicamente care favorizeaza evacuarea continutului gastric (Motilium, Domstal, Nicolen). Tratamentul naturist se face cu infuzie de ceai gastric (2 cani pe zi), Acidophilus Plus, Omega 3 Plus, Gastrix, Super Digestaway.

EUGEN GIURGIU,
biolog pens.


"Am carcei si intepaturi in talpi, care ma chinuie toata noaptea"
(Raspuns pentru ALEXANDRU BEBE, F. AS nr. 773)


Se consuma zilnic ceai din amestec de: coada-soricelului, macese, sulfina, talpa-gastei. Extern, se fac masaje cu unguente de arnica, cimbru, ienupar si bai cu musetel si menta sau tarate de grau. Se consuma sardele in ulei, de trei ori pe saptamana, pentru ca sunt bogate in Omega 3. In fiecare seara se ia cate o lingura de ulei din germeni de porumb sau in, soia, pentru ca au vitamina E naturala. Se consuma calciu (coji pisate de ou amestecate cu suc de lamaie si magneziu). Restabileste circulatia periferica si stimuleaza refacerea mielinei. Protejeaza tesuturile si muschii, si stimuleaza transmiterea impulsurilor nervoase. Se mai pot lua de la firma "Hofigal" gemoderivate din: brad, pin, coacaz negru. Coacazul negru este de fapt un cortizon natural. Este indicata si o cura de dezintoxicare si reechilibrare metabolica a organismului. Se elimina zaharul din alimentatie, fiind inlocuit cu miere (daca nu exista contraindicatii), grasimile, prajelile, carnea de porc, in special cea afumata. Se vor consuma fructe si legume in orice cantitate, insa cat mai multe sucuri de fructe si legume preparate in casa. Contra durerii se poate lua un medicament foarte puternic Contramal, care contine Tramadiol hydrocloride. De asemenea: Aslamed (crema cu extract de iedera, ardei iute, tamaie si argila).

"Sunt bolnav de paralizie"
(Raspuns pentru HOTETEU NICOLAE, F. AS nr. 773)


Efecte deosebite se obtin cu preparate din alun, castan, coacaz negru, corn, maces, cimbru. De exemplu, tinctura de cimbru o puteti prepara foarte usor acasa. Este foarte eficienta, daca se unge zilnic coloana vertebrala cu ea. Acelasi efect il au si preparatele din alun si castan, care ajuta la refacerea circulatiei sangelui. Trebuie insa analizat ce anume a fost afectat, pentru ca multe functii pierdute ale creierului se pot reface. Bai cu coada-calului. Se pune o mana de planta maruntita la 5 litri de apa si se fierbe 30 minute, apoi se strecoara in cada, unde se va sta 30 minute la temperatura camerei. Langa Cluj era un preot care trata paralizia cu bai. Punea bolnavul sa stranga frunze de mesteacan, frunze de urzica si flori de fan. Se puneau toate acestea intr-un butoi, pana se umplea aproape un sfert, apoi se punea apa in butoi pana la jumatate. Butoiul era asa de mare, cat sa incapa omul in picioare. Se lasa butoiul la soare, plin cu apa. A doua zi, omul intra in butoi pana la gat, unde statea o jumatate de ora, timp in care preotul ii citea din Biblie. Dupa aproximativ o jumatate de ora, bolnavul iesea afara si era pus sa lucreze in gospodaria preotului, pana transpira, si abia apoi i se dadeau hainele sa se imbrace, fara sa se mai spele. Se facea acest lucru 10 zile, cu pauza doar in zilele de sarbatoare sau duminica. Pe toata perioada, omul era pus sa tina post si sa mearga la biserica sa faca matanii. In multe cazuri, procedeul, desi cam ciudat, avea reusite deosebite.

"Tatal meu are un chist pe pancreas"
(Raspuns pentru ANGHEL MARINELA, F. AS nr. 773)


Exista tratamente naturiste pentru chisturi cu diferite localizari, dar pentru ca aceste tratamente sunt mult prea complicate si greu de preparat de catre fiecare bolnav in parte si pentru ca nu se gasesc nici in magazinele naturiste sau farmacii, este foarte bine sa-mi scrieti (trimiteti si o copie xerox dupa analize si eventual ecografie), ce alte afectiuni are tatal dvs. si eu va voi trimite toate indicatiile de tratament, dar cu conditia sa nu fie alergic la tinctura de propolis. Altfel rezultatele sunt incerte.

"Ce tratament naturist se recomanda pentru un diabet de debut?"
(Raspuns pentru TRAIAN MAGDALEN, F. AS nr. 773)


Se poate face o cura cu o planta care se gaseste cu certitudine la orice farmacie sau plafar, chiar si in alte tari. Este vorba despre Semintele de Schinduf (Trigonele foenum graecum). Se pune o lingurita de planta maruntita sau macinata la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2 cani pe zi, preferabil inainte de mese. Feriti-va de indulcitori sintetici. De asemenea, cautati sa ajungeti la greutatea corporala cat mai aproape de normal, combatand excesul de kilograme. In cazul dvs. se poate consuma si ceai din fasole teci si frunze de afin. Inlocuiti sucurile cu indulcitori sintetici cu aceste ceaiuri.