Cum am scapat de grasime, cosuri si ten uscat

Cititor Formula AS
(Raspuns pentru ANDREEA, scrisoarea: "Caut tratament pentru cresterea in inaltime, pentru cosuri si ten uscat", F. AS nr. 707)

Draga Andreea,
Tot ceea ce-ti spun te rog sa socotesti ca pe niste sfaturi primite de la cineva care s-a confruntat cu aceleasi probleme ca tine, izbutind sa le rezolve cu bine. Sa le luam pe rand...

PSIHICUL

Dupa modesta mea parere, este cea mai importanta problema, pentru ca de aceasta stare va depinde viata ta, modul in care te vei incadra in scoala, familie si societate. Accepta-te asa cum esti! Trebuie sa fii convinsa ca esti facuta dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Or, El, fiind Arhitectul fiintei tale (nici un arhitect nu isi distruge opera), considera ca te-a facut perfecta. Esti micuta? Foarte bine! Tot ce e micut e si frumos. Dar tine cont ca ai doar 17 ani si mai poti creste. Cand am terminat liceul, eu aveam un coleg care era cel mai mic din clasa (asta la 18 ani), iar la intalnirea pe care am avut-o dupa 10 ani, era cel mai inalt dintre toti (si asta la 28 de ani). Cand a crescut, cum a crescut, asta doar Dumnezeu stie. Ceea ce-ti voi sugera eu sa schimbi in "obisnuintele tale" am verificat pe mine insami, cu rezultate satisfacatoare.
Referitor tot la psihic, daca nu ti se pare prea deplasat, cred ca pentru a te accepta ar fi bine sa incepi cu un program spiritual. Dimineata si seara sa te incredintezi lui Dumnezeu, sa te ajute ca tot ceea ce vei face sa fie dupa vointa Sa. Duminica sa mergi la Sfanta Liturghie, iar in timpul zilei, cand treci pe langa o biserica (fie ortodoxa, fie catolica), intra pentru cateva minute si incredinteaza-I lui Iisus, prin Maica Sfanta, toate problemele tale, rugandu-I sa te ajute.

SLABITUL

Tot ceea ce te deranjeaza: cosuri, ten uscat, par tocit, kilograme in plus denota o lipsa de lichid. Pentru intretinerea sanatatii, trebuie sa se consume zilnic 1,5-2 l de lichid (ceai, apa, apa minerala plata etc.). Lichidele acestea sunt foarte necesare, pentru ca ele actioneaza ca un dus pe stomac. Ajuta la hidratarea organismului. Eu m-am speriat de-a dreptul cand am dat jos primele 10 kg, doar intr-o luna, band lichide. Faceam dimineata 2 litri de compot de mere neindulcit, nestrecurat, iar cand mi se facea sete, sau chiar daca nu-mi era, beam cat puteam: ultima masa o luam pe la orele 16-17, iar seara, pe la orele 20, consumam fructele din compot. Compotul, ramanand cu fructele in el, de la o ora la alta este tot mai dulce si mai bun. Daca se consuma cald, si mai ales seara, este si mai eficace. Asta iti va hidrata si tenul, ajuta la inima si elimina kilogramele. In plus, pentru slabire trebuie sa elimini din meniu urmatoarele produse: prajelile (in special cartofii prajiti si cipsurile), slanina, untura, dulciurile (mai ales cele din foitaj, produsele tip fornetti), hot-dog, frisca, smantana, iaurturile dulci cu fructe, untul, branzeturile grase, carnea grasa, mezelurile, sosurile, inghetata, cascavalul, parmezanul, cremele, budincile, maioneza, uleiurile, cafeaua, tutunul, alcoolul, clatitele, cremele de oua, nuca de cocos.
Multe persoane spun ca nu mananca mult. Trebuie crezute, dar ceea ce mananca se depune, pentru ca nu se respecta niste reguli. Dimineata trebuie consumata masa cea mai consistenta, pentru ca dupa ea urmeaza activitatea zilei. Pentru tine, Andreea, propun 3 meniuri:
Meniul 1. Fulgi de cereale integrale (vezi sa nu aiba zahar sau sare), la care adaugi fulgi de ovaz (foarte energizanti). Fulgii se pun de seara la inmuiat cu apa fierbinte, iar dimineata le adaugi stafide (le cumperi la kilogram, pentru ca e mai ieftin); poti sa adaugi busuioc sau salvie pentru gust. Facultativ: nuca, seminte de floarea-soarelui sau dovleac nesarate, alune neprajite, boabe de catina etc.
Meniul 2. Se fierb 500 g arpacas, ca pentru coliva, dar in ceva mai multa apa, iar dupa fierbere si racire, se tine in frigider. Dimineata pui cateva linguri de arpacas intr-un bol, adaugi ceai fierbinte, neindulcit, pentru a nu fi prea rece, si pentru gust stafide, busuioc etc.
Meniul 3. 3 felii de paine integrala. Pe acestea vei pune ulei de masline si le vei consuma cu bulion incalzit, in care pui busuioc tocat, frunze de telina si usturoi. Dupa aceasta masa, imbracata sumar, vei face un automasaj cu gimnastica, insistand in zona abdomenului, sau vei alerga prin cartierul unde locuiesti. Faci apoi un dus scotian: cald, urmat de rece. Te vei simti foarte bine si vei putea incepe ziua in forma maxima. Cu aceasta masa vei rezista pana la pranz. Pentru pranz, poti consuma: * fie o ciorba facuta cu tot felul de zarzavaturi - dreasa cu bors, tarhon, telina, patrunjel etc. (cu sare foarte putina sau chiar deloc); * mai poti consuma cartofi (la o masa circa 4 bucati a 250-300 g) fierti sau copti, iar pentru gust pui putin marar, chimen, patrunjel verde sau ii consumi cu ardei iute (in nici un caz nu cu unt sau margarina); * alt fel: paste fainoase simple, cu bulion sau cu ulei, cu frunze de marar etc.; * orez fiert cu zarzavaturi: praz, telina, ceapa, morcov etc., plus frunze verzi de marar sau patrunjel; * fasole boabe batuta, strecurata, in care la fierbere pui multe si diverse zarzavaturi si atunci nu mai e nevoie pentru gust de acea ceapa prajita; * varza proaspata sau calita (in loc de apa, pui cateva mere si pentru gust); * salata verde, spanac, salate de legume.

Reguli:

* masa se consuma in liniste, fara a citi, fara a viziona programe TV, mestecand bine.
* dupa ce mananci, nu te asezi in pat pentru odihna, ci te misti.
* nu bei apa in timpul mesei, ci dupa.
* masa de dimineata sa fie abundenta, pranzul moderat, iar cina pe la 16-17, frugala.
* activitate fizica cat se poate, ori plimbari cat mai lungi.
Daca ai posibilitatea sa mergi la o sala unde sa faci exercitii la bicicleta, ar fi foarte bine (dar sa nu faci in stil de performanta pentru ca obosesti si te plictisesti, mai bine faci incet si bine). Astazi mai putine miscari, maine mai multe si asa cu siguranta va scadea grasimea de pe abdomen.
Am vazut tinere care dupa 2-3 zile de sala (desi aveau abonament) au renuntat sa mai vina, li se parea prea greu si ele voiau rezultate imediate. Cu acest regim si cu aceste exercitii la sala, in sase luni eu am mai slabit inca 10 kg.

PARUL SI TENUL

In ceea ce priveste parul si tenul uscat, este o lipsa de vitamina A. Trebuie sa consumi legume cu aceasta vitamina. Deci, masa de la ora 16-17 ti-o faci din morcov ras sau fiert (se pune si putin ulei plus lamaie), spanac, dovleac copt, varza verde, broccoli, pepene rosu, rosii foarte coapte (verzi sunt toxice), salata verde, caise, mere, mazare verde (merge si la pranz), fasole verde fiarta ca salata (merge si la pranz), piersici, sparanghel, iar din cele straine, avocado si papaya. In general toate fructele si legumele colorate in galben, verde inchis si rosu.
Dupa ce trece perioada postului, poti consuma si carne slaba fiarta sau peste, dar cu spanac, morcov fiert, piure de legume, varza verde fiarta, verdeturi, dovlecel, si nu cu orez sau cartofi. Pastele fainoase se consuma simple, nu se combina cu branza, ci cu verdeata, sau bulion sau cu ulei de masline.
Iti dau si o lista cu legumele ce se pot consuma in cantitati mari, pentru ca nu au calorii, deci nu ingrasa: dovlecel, broccoli, morcov, fasole verde, spanac, ceapa, usturoi, conopida, ardei iute, andive, ridiche, sfecla, papadie, urzica, nap, telina, varza proaspata, anghinare, cicoare, castraveti, laptuci.
Inainte de a face sport, serveste o portie buna de mancare: macaroane, fulgi, orez (si nu dupa). De la masa sa te ridici inainte de-a te fi saturat.
Pentru cosuri: unguentul Asocilin este foarte bun (daca nu-l gasesti la farmacia umana, mergi la cea veterinara, nu e toxic, pentru ca se pune si in ochii vitelor).
Pentru par: foloseste doar sampon Nivea pentru copii, care este testat, idem pentru piele, sapun Nivea pentru copii. Acum, cand vine primavara, la clatitul parului foloseste o fiertura din radacina si frunze de urzica si radacina de brustur. Iar daca ai matreata, in apa de clatit se pune putin bicarbonat. Iti dau si un ceai pentru slabit din care se bea cate o ceasca, inainte de fiecare masa: talpa-gastei, ceai hepatic, nuc frunze (sau orice ceai amar), papadie. Cu cat e mai concentrat, cu atat se slabeste mai repede. Ceaiul este de la calugarul Mihai de la Baia Mare.
Cu iubire,

TINCA POJAN - str. Strandului nr. 10, Sibiu, cod 550068, tel. 0269/22.67.10