Bucatarie austriaca

Redactia
Supa de legume cu malai

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g broccoli, o conopida mica (500 g), un ardei gras rosu, o tulpina de praz, 1 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1/2 l lapte, circa 50 g malai, sare, piper proaspat macinat, 2 legaturi patrunjel verde, eventual putin vin alb sau zeama de lamaie.
Mod de preparare:
* Se curata legumele si se spala. Broccoli si conopida se rup buchetele, ardeiul se taie cubulete, iar prazul rondele. * Se pun pe foc zeama de legume si laptele si, cand dau in clocot, se toarna malaiul in ploaie, amestecand intruna. Se adauga buchetelele de conopida si de broccoli si se lasa supa sa fiarba incet, la foc mic, circa 8 minute. Se gusta de sare si piper si se incorporeaza - eventual - vinul sau zeama de lamaie si - la sfarsit - patrunjelul verde tocat.

File de peste cu crusta de alune

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g fileuri de peste alb, o lamaie, 2 linguri faina, un ou, 100 g alune (sau migdale) zdrobite in piulita, 1/2 legatura busuioc, sare, piper proaspat macinat, 2 linguri ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
* Se spala fileurile de peste si se zvanta cu hartie absorbanta. Se clateste lamaia cu apa fierbinte, se decojeste, se taie coaja fasii subtiri si apoi se stoarce zeama. * Se stropesc fileurile de peste cu zeama de lamaie. Se pune faina intr-o farfurie adanca, ouale batute in alta, iar intr-o a treia farfurie se amesteca alunele (migdalele) zdrobite cu busuiocul taiat fasii si cu fasiile de coaja de lamaie. * Se sareaza si se pipereaza bucatile de peste, se dau prin faina, ou si amestecul de alune si se prajesc in uleiul incins, la foc mic, circa 5 minute pe fiecare parte.

Pui cu smantana si ciuperci

Ingrediente (pentru 6 persoane): un pui de circa 1,8 kg (curatat, gata pentru gatit), 300 g ciuperci de sezon, 200 cl smantana, 2 linguri de coniac, 25 g unt, o lingurita piper pisat ceva mai mare, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
* Sarati si piperati interiorul si exteriorul puiului, asezati-l intr-o tava si dati-l la cuptorul rece. Reglati temperatura la 200gr. si lasati puiul sa se patrunda, o ora si jumatate, stropindu-l din cand in cand cu apa. * Intre timp, topiti untul - pe foc - intr-o tigaie adanca, adaugati ciupercile taiate felii, acoperiti-le cu un capac si lasati-le sa se inabuse 10 minute, amestecand de 2-3 ori. * Puneti ciupercile in tava, de jur-imprejurul puiului, lasati-le sa se caleasca impreuna cu el in ultimele 15 minute, scoateti puiul si ciupercile din tava si puneti-le deoparte. * Turnati in tava coniacul si flambati-l (departe de foc). Cand s-au stins flacarile, puneti inapoi ciupercile, adaugati smantana si lasati-le sa fiarba si sa scada 2-3 minute, razuind si zeama de carne lipita de fund. Adaugati sare si piper pisat mai mare, taiati puiul bucati si turnati peste el sosul cu ciuperci. Serviti-l imediat.

Dulciuri

Prajitura cu pere si scortisoara

Ingrediente (pentru 9 bucati): 3 pere, 200 g faina, 2 lingurite praf de copt, 1/8 l lapte degresat, 90 g zahar, 2 oua, 40 g migdale macinate, 3 linguri fulgi de ovaz, 20 g unt (mai slab), coaja unei jumatati de lamaie, scortisoara, zahar brun.
Mod de preparare:
* Se curata perele de coaja, se taie mai intai in patru, se indeparteaza miezul lemnos si semintele si se taie apoi felii, pe lung. Se amesteca faina si praful de copt intr-un castron, se adauga laptele, zaharul, ouale, migdalele, fulgii de ovaz si untul si se framanta un aluat cu mixerul. * Se tapeteaza o forma dreptunghiulara, termorezistenta (24 x 27 cm) cu hartie pentru copt si se aseaza feliile de para pe fundul formei. Se presara cu scortisoara si zahar brun si se acopera cu un strat egal de aluat. * Se da prajitura la cuptorul incins la 220gr. si se coace aproximativ 20 de minute. Dupa ce s-a racit putin se rastoarna, se indeparteaza hartia, se presara cu scortisoara si zahar brun, se taie in 9 bucati si se serveste calda.