Se alege praful de zonele verzi ale Romaniei

Cititor Formula AS
Asaltul asupra spatiilor verzi din zona Bucurestiului s-a intensificat in ultimii doi ani. In pofida unor legi votate de Senat, dupa ce au fost emise de Guvern - care ar trebui sa mentina intangibile padurile, parcurile, spatiile verzi, bazele sportive si aliniamentele stradale, furia casapirii acestora de catre storcatorii de bani imobiliari s-a intensificat. Iata cateva exemple:


1. Parcul Prisaca Dornei (sectorul 3). Chiar in acest moment, pe cele 7,2 ha ale sale, se continua construirea de vile si blocuri, dupa ce firma lui Prigoana a defrisat cele cateva sute de arbori. Toti asa-zisii "proprietari", repusi in posesie pe baza unor acte false, au putut lotiza si incepe metamorfozarea unui parc construit acum peste 30 de ani.
2. Padurea Baneasa. In curand vom asista la disparitia acestui filtru de 1500 hectare, gandit si realizat de fostii primari ai Bucurestiului, acum aproape un secol. Aici, in anul 2003, un tunar imobiliar (Sandu Cuturela) a cumparat 20 de hectare de padure pe care le-a lotizat si le-a vandut unor ministri, functionari guvernamentali, politicieni, afaceristi sau reprezentanti ai mass-media. Imediat a intrat in actiune firma KVB ECONOMIC SRL, detinuta (ce ironie trista!) de fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, si de fostul comisar sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu. Potrivit firmei, zecile de vile ce vor determina defrisarea, betonarea si asfaltarea Padurii Baneasa (pe un prim lot de 8,53 ha) vor genera un "mediu supus efectului uman in limitele admisibile". Ce uita sa ne comunice KVB este faptul ca beneficiarul proiectului nu are Acordul de defrisare din partea ROMSILVA si, ca urmare, procedeaza la defrisari hotesti, pe timpul noptii. De notat ca firma d-nei Barbu este cea care a decis si in Parcul Bordei ca defrisarile ce vor face loc constructiilor de pe malul lacului "nu vor avea impact negativ asupra echilibrului ecologic al zonei".
3. Padurea Baneasa-Socola (Soseaua Bucuresti-Ploiesti). Mai mult din cele 25 de hectare sunt considerate de catre speculantii imobiliari "zona de declin biologic al vegetatiei forestiere". Ei propun defrisarea a mii de arbori si "construirea unui ansamblu de cladiri multifunctionale", pe un spatiu clasificat urbanistic cu "V", deci cu functiune nemodificabila. Dar cine rezista in fata banului?
4. Parcul Natural Barbu Stirbei din Buftea (amenajat acum 150 de ani), aflat pe lista monumentelor istorice si de arhitectura ale Romaniei. Aflam ca noii proprietari si autoritatile din Buftea au decis, printr-o modificare grosolana a regulamentului de urbanism, ca in apropierea Palatului Stirbei si a Capelei exista o... "zona industriala" (!). Deja beneficiarii au inceput ridicarea unor constructii, fara a avea autorizatiile necesare. "Eco-Civica" a sesizat Comisariatul General al Garzii de Mediu care, prin intermediul Garzii din Ilfov, ne remite un lant de justificari penibile ale ilegalitatilor firmei S. C. "Bucharest Arena" S.A., informandu-ne, culmea! ca firma a fost "avertizata verbal."
Si mai avem o noutate la fel de neagra: Bucurestiul a cucerit "trofeul" de "cea mai prafuita capitala a Europei", cu cca 400 tone de praf/km patrat, fata de 273 tone masurate in anul 2000. In paralel, dezastrul starii de sanatate a cetatenilor Capitalei si a zonei Ilfov se amplifica, spitalul Fundeni inregistrand cateva mii de noi cazuri de cancere pe luna!

In tara, jalea e la fel de mare

De peste doi ani, un supermarket functioneaza ilegal pe un fost spatiu verde municipal din Ramnicu Valcea. E de mentionat ca judetul Valcea este singurul judet din tara care nu a accesat nici un leu din fondurile nerambursabile oferite de Administratia Fondului de Mediu pentru amenajarea de parcuri...
La Sinaia, pantele o iau la vale, din cauza defrisarilor nesabuite. Se pravalesc sosele si drumuri, ca urmare a excesului de apa din izvoarele subterane.
La Busteni si Poiana Tapului, constructiile bagate una-n alta s-au extins pana la cativa metri de limita Parcului Natural Bucegi. Valea Polistoaca, primul traseu competitional de schi al tarii, a fost defrisata in mare proportie. Distrugerea naturii a ajuns pana in mijlocul padurii, la intersectia Polistoaca cu drumul spre Cabana Susai. Proprietarul cabanei a deteriorat, prin betonare, mirificul platou de acolo. In plus, autoritatile din Busteni au decis taierea rasa a altor 12 hectare de padure, in spatele pietii. In curand, zona "destinata ANL", care se casca had in trupul padurii amputate de 2000 de brazi, o va lua la vale.
Viitorul e sumbru pentru peisajul romanesc, pangarit cu ajutorul lacomiei si coruptiei slujitorilor statului. Se pare ca declinul nu mai poate fi stopat. Aflata "departe", Uniunea Europeana e neputincioasa in fata distrugatorilor de mediu, autohtoni si nu numai... Pana cand?
NICULAE RADULESCU DOBROGEA (presedinte ONG Eco-Civica)