Feluri cu legume

Redactia
Budinca de ciuperci

Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g ciuperci, 2 oua, 15 g unt, 15 g faina, 1/8 l lapte, 1 lingura cimbru, 1 legatura mica de patrunjel verde, sare, piper, unt pentru forme, amidon pentru pudrat formele, cimbru proaspat si patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare:
* Se curata ciupercile, se spala si se taie felii subtiri; se alege patrunjelul, se spala si se toaca. Se despart galbenusurile de albusuri, se freaca cu untul, se adauga laptele fiert si faina si se incorporeaza in ciuperci, impreuna cu cimbrul si patrunjelul. Se gusta de sare si piper si la urma se adauga albusurile batute spuma. * Se incinge cuptorul la 170gr.. * Se ung cu unt si se presara cu amidon 4 forme mici de budinca, se toarna in ele ciupercile preparate anterior si se tine budinca la cuptor - pe baie de apa - circa 15 minute, pana ce se incheaga. * Se scoate cu grija din cuptor si se serveste garnisita cu cimbru si patrunjel verde.

Salata de cartofi cu fasole boabe

Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 1/2 capatana salata creata. Pentru piureul de fasole: 100 g fasole boabe, 1/2 l apa, 1/4 l vin alb, 1 lingurita zahar, 1 lingurita mustar cu tarhon, zeama unei lamai, 3 linguri smantana acrisoara, 4 linguri ulei, sare, piper.
Pentru sos: 1 ceapa rosie, 2 linguri codite de ceapa verde, 2 linguri ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
* Se inmoaie fasolea - de cu seara - in 1/2 l de apa rece. * Se spala cartofii si se fierb (exact cat trebuie), se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se taie felii egale. Se curata si se spala salata (cotoarele se indeparteaza). * Se fierbe fasolea in apa in care a fost inmuiata, in care se amesteca vinul alb si zaharul si dupa ce s-a inmuiat se pune jumatate in blender si se marunteste, pana ce devine un piure gros. Cealalta jumatate se tine sub jetul de apa rece, se scurge si se pune deoparte. * Se amesteca piureul de fasole cu celelalte ingrediente. * Pentru sos, se curata ceapa rosie, se taie marunt, se amesteca cu coditele de ceapa verde tocate si cu uleiul, se gusta de sare si piper si se lasa putin sa se patrunda. * Se pune piureul de fasole pe 6 farfurii, se aseaza feliile de cartof de jur imprejur si se garniseste cu salata creata si cu boabele fierte puse deoparte. La urma, se toarna sosul peste feliile de cartof.

Cartofi gratinati cu leurda

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 150 g frunze de leurda, 130 g cascaval ras, 1/2 l lapte, 3 oua, 50 g unt, sare, piper, nucsoara macinata.
Mod de preparare:
* Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Se spala leurda, se lasa sa se scurga, se pun cateva frunze deoparte, iar celelalte se taie fasii. * Se freaca o forma termorezistenta plata cu frunzele intregi, se unge cu unt si se aseaza in ea feliile de cartofi in straturi. Se sareaza si se pipereaza si se presara deasupra 80 g cascaval ras. * Se da laptele intr-un clocot, si dupa ce s-a racit se amesteca cu ouale, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se toarna peste cartofii acoperiti cu un strat de leurda taiata fasii. Se presara cu restul de cascaval ras si cu bucatile de unt si se coc circa 30-35 de minute, in cuptorul incins in prealabil la 200gr..

Dulciuri


Budinca de cozonac cu nuca si visine

Ingrediente (pentru 6-8 portii): 4 oua, 80 g unt, 100 g zahar pudra, 120 g nuca macinata, 80 g faina, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, 1/2 lingurita scortisoara, 1 paharel rom, 1 cozonac, 1/4 l lapte, 3 oua, 90 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 500 g visine din compot, 1 paharel lichior de visine.
Mod de preparare:
* Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca untul (la temperatura camerei) cu jumatate din zaharul pudra, pana ce devine spumos, se adauga, pe rand, galbenusurile si nuca si se mai amesteca o data cu putere. * Albusurile se bat spuma (tare) cu zaharul ramas. Se incorporeaza in crema de unt si se adauga, apoi, faina, coaja de lamaie, scortisoara si romul. * Se taie cozonacul felii groase de 1 cm. Se bat cele 3 oua cu laptele si cu 90 g de zahar pudra. Se lasa visinele sa se scurga bine. * Se incinge cuptorul la 180gr., se unge o tava adanca cu unt si se tapeteaza cu hartie pentru copt. * Se imbraca forma cu o parte din feliile de cozonac inmuiate in amestecul de lapte, se toarna deasupra jumatate din umplutura cu nuca, se presara peste ea visinele si se stropesc cu lichior. Se mai toarna un strat de nuca, se acopera cu celelalte felii de cozonac inmuiate si se da prajitura o ora la cuptorul incins. * Se scoate prajitura fierbinte din tava (se indeparteaza hartia), se taie bucati si se serveste calda.