Zodiacul sanatatii 2008

Tana Rosca
Proverbul "Cine se aseamana se aduna", poate fi aplicat si in astrologie, cu o modificare minora: "Ce se aseamana se aduna". De multe ori, nativii unei zodii prefera anumite alimente pentru ca simt ca ele le fac bine, organismul le cere acel ceva continut in alimentul respectiv. Le face bine pentru ca este in rezonanta cu frecventa energetica specifica respectivei persoane. Deci, se aseamana, trezind nevoia de-a se si "aduna" . La fel se intampla si cu culorile si pietrele pretioase. Vom explora aceste afinitati si va vom indica si perioadele anului in care va puteti simplifica existenta, facand apel la aceasta lege a afinitatii.

BERBEC

Din punct de vedere anatomic, Berbecul guverneaza generic capul, mai ales: partea exterioara a nasului, sinusurile, maxilarul superior, dintii superiori, partial ochii si simtul olfactiv.
Remediile homeopatice de baza sunt cele aflate in afinitate cu planeta Marte - Aconit si Arnica, sau cu Soarele - Aurum si Phosphorus.
Aromaterapia poate fi facuta cu ulei esential de caprifoi, de menta sau de paducel.
Pietrele pretioase care accentueaza energia specifica zodiei sau contribuie la armonizarea ei sunt ametistul (la egipteni si greci), safirul (la evrei), diamantul (in astrologia medievala), iar astrologia moderna asociaza granatul si rubinul cu zodia Berbecului.
Alimentele care le fac bine Berbecilor sunt cele picante sau condimentate, care contin piper, capere, mustar, boia de ardei. Ceapa si prazul sunt, de asemenea, in concordanta cu energia organismului Berbecului. Berea (privita ca aliment, nu ca un mod alcoolizat de-a stinge setea) le prieste Berbecilor. Berbecii se simt foarte bine consumand mancaruri traditionale, gatite din ingrediente de buna calitate, fara prea multe adaosuri si sofisticarii. Ceaiul de paducel (paducelul e si el asociat cu Berbecul) previne cresterea tensiunii arteriale.
Sanatatea in 2008 cere mai multa ingrijire ca de obicei. Vitalitatea dvs. puternica este umbrita de energia marelui malefic Saturn, care va ataca sistemul osos (mai ales genunchii) si dintii, dar poate sa aduca si probleme legate de piele, sau nevralgii. Daca va ingrijiti cu mare atentie si nu neglijati nici afectiunile cronice, din 5 mai starea dvs. fizica se va imbunatati intrucatva. Intre 7 si 30 august, sunteti pe un maximum de forma, iar corpul dvs. raspunde bine la tratamente de orice fel.

TAUR

Din punct de vedere anatomic, Taurul guverneaza gatul, plexul carotidian, laringele si faringele, amigdalele, corzile vocale, gura, limba, maxilarul inferior, dintii inferiori, urechile, tiroida, partea superioara a esofagului si a traheei si bulbul rahidian, partea cervicala a coloanei vertebrale si nervul optic.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Venus -Thuya Apis sau cu Luna - Antimonium crudum.
Pentru aromaterapie sunt recomandate uleiurile esentiale de trandafir, mac sau violete, sau betisoare parfumate cu parfumurile acestor plante.
Pietrele pretioase care sunt pe aceeasi frecventa cu Taurii sunt: obsidianul (la egipteni si greci), calcedonia (la evrei), smaraldul si crisoprazul (in astrologia medievala), in timp ce astrologia moderna alege smaraldul si ametistul ca definitorii pentru aceasta zodie venusiana.
Alimentele benefice pentru Tauri sunt cele care ii ajuta sa dea jos din rotunjimile pe care le acumuleaza relativ usor, dat fiind faptul ca sunt guvernati de Venus, care le da un apetit sanatos si o aplecare pentru dulciuri. Atat sparanghelul cat si anghinarea sunt in rezonanta cu Taurii si ii ajuta in acelasi timp sa isi pastreze silueta. Cel mai bine se inteleg cu graul, dar le priesc si alte tipuri de cereale. Fasolea uscata este si ea adecvata in alimentatia Taurului. Dintre fructe, Taurii au de ales dintr-o gama variata: mere, pere, fructe de padure, smochine si struguri.
Sanatatea in 2008 indica o forma buna intre 3 aprilie si 1 mai, perioada in care activitatile relaxante si odihna suficienta contribuie foarte mult la refacerea organismului. Intre 31 august si 24 septembrie, este indicat un maximum de forma, dar va sfatuim sa evitati in aceasta perioada excesele alimentare, pentru ca altfel aveti de tras ponoase, intre 25 septembrie si 15 octombrie.

GEMENI

Din punct de vedere anatomic, Gemenii guverneaza traheea, bronhiile, partea superioara a plamanilor, pleura. Timusul este glanda endocrina corespondenta zodiei Gemenilor. Circulatia in vasele capilare si artera pulmonara e pusa tot in legatura cu Gemenii, precum si membrele superioare, umerii, claviculele, sternul, coatele, mainile, de asemenea si nervul motor ocular comun.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu planeta Mercur: Mercurius si Argentum nitric.
Aromaterapia poate include parfumul delicat si penetrant totodata al lacramioarei, cel de lavanda si de feriga.
Pietrele pretioase cu efecte tamaduitoare sunt heliotropul (la egipteni si greci), smaraldul (la evrei), perla si agatul (in astrologia medievala), in timp ce astrologia moderna le recomanda turcoazul si acvamarinul.
Alimentele priincioase acestei zodii atat de agitate si de mobile sunt nucile si fructele inrudite cu ele, cum ar fi alunele de padure si castanele comestibile. Un efect foarte bun de calmare si echilibrare il au asupra lor migdalele nepreparate (neindulcite sau sarate). Trei migdale rontaite dimineata pe stomacul gol sunt suficiente pentru a le asigura un bun echilibru emotional Gemenilor (efectul nu va fi simtit, desigur, instantaneu, fiind un efect de gen homeopatic). Legumele care cresc deasupra solului sunt in afinitate cu Gemenii, exceptand insa varza. Morcovii fac exceptia de la regula, mai ales daca sunt consumati cruzi. Condimentele in afinitate cu Gemenii sunt maghiranul, anasonul si chimenul.
Sanatatea in 2008 va ofera doua perioade bune, cuprinse intre 1 si 25 mai si apoi in toamna, intre 25 septembrie si 18 octombrie, cu mentiunea ca in acest al doilea interval, pot aparea usoare tulburari ale reflexelor.

RAC

Din punct de vedere anatomic, Racul guverneaza ochiul stang, partea inferioara a plamanilor, partea inferioara a esofagului, stomacul, duodenul si sanii.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Luna: Antimon. crud., Kali carb., Selenium, Raze de Luna si Graphite.
Aromaterapia cu esente de crin si verbina este in armonie cu zodia Racului.
Pietrele pretioase care afecteaza in sens pozitiv Racul sunt calcedonia (egipteni si greci), onixul (la evrei), rubinul si carneolul (in astrologia medievala), in timp ce azi ii sunt recomandate perlele (cu exceptia celor negre).
Alimentele cu care stomacul sensibil al Racului se impaca bine sunt pestele, laptele, legumele si fructele cu un continut ridicat de apa, cum ar fi varza alba sau rosie sau, dintre fructe, pepenele rosu ori galben. Napii, desi la noi nu sunt la moda, ar trebui integrati in regimul alimentar, la fel si migdalele, care ar trebui consumate nesarate si neindulcite. Dintre condimente, tarhonul si verbina sunt in afinitate cu zodia Racului.
Sanatatea in 2008 prezinta un reviriment major, atat din punct de vedere al energiei, cat si al imunitatii, pana pe 15 iunie, cand incepe un interval pe parcursul caruia se pot reactiva probleme de ordin infectios sau ce tin de aparatul uro-genital, colon si rect, care au fost tratate neglijent sau tratamentul nu a fost dus pana la capat. Ocupati-va cu seriozitate de inlaturarea lor pana pe 10 septembrie. O perioada buna pentru recuperare, dar si pentru tratamente de ingrijire corporala de orice fel, este cuprinsa intre 25 mai si 18 iunie, cu mentiunea ca articulatiile bratelor va mai pot supara si mobilitatea nu e grozava. Intre 19 octombrie si 12 noiembrie, veti dispune de o buna forma fizica, dar excesul de energie martiana va poate da batai de cap (la propriu si la figurat), intre 16 noiembrie si 27 decembrie.

LEU

Din punct de vedere anatomic, Leul guverneaza inima si circulatia cardiaca, segmentul toracal al coloanei vertebrale, maduva spinarii, ochiul drept, nervul trigemen.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Soarele: Aurum, Phosphorus si Raze de soare.
Aromaterapia poate cuprinde mirosul placut al rozmarinului, al mentei, aroma de passiflora (oricare dintre multiplele sale subspecii) sau de galbenele (calendula vulgaris).
Pietrele pretioase asociate cu zodia Leului sunt smaraldul si granatul la egipteni si greci, carneolul la evrei, onixul si sardonixul in astrologia medievala, iar acum diamantul si, dupa unii astrologi, smaraldul.
Alimentele cu ajutorul carora Leii isi pot pastra mult si bine vitalitatea si tonusul bun sunt mierea, orezul, semintele si uleiul de floarea-soarelui, legumele cu un continut ridicat de fier, cum ar fi urzica sau spanacul, dar si maslinele si citricele. Leul n-ar fi cu adevarat Leu, daca s-ar margini la o dieta vegetariana, caci proteinele din carne sunt necesare organismului sau de felina. Condimentele si alte plante care se armonizeaza bine cu energia leonina sunt foile de dafin, sofranul, rozmarinul, menta si ruta (ruta graveolus).
Sanatatea in 2008 necesita multa atentie la starea propriului corp. Inca de luna aceasta, ar trebui sa faceti tot posibilul sa evitati cresterea tensiunii arteriale si solicitarile fizice sau emotionale prea mari, care pot afecta ritmul cardiac. Acestor riscuri li se adauga si cel al hiperaciditatii gastrice, deci- asigurati-va o dieta adecvata. Riscurile, care includ si accidentari in zona capului sau migrene, scad considerabil dupa data de 9. Infectii vizand sistemul uro-genital si rectul se pot face simtite mai ales in perioada 3 aprilie - 14 iunie, iar daca apar, trebuie tratate cu maxima seriozitate.

FECIOARA

Din punct de vedere anatomic, Fecioara guverneaza intestinul subtire, circulatia sanguina si limfatica in abdomen, (in parte) pancreasul, precum si nervul motor ocular extern.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu planeta Mercur: Mercurius, Argentum nitric, Arsenicum, Abrotanum si Natrium mur.
Aromaterapia se bazeaza pe mirosurile proaspete ale florilor de camp sau de munte.
Pietrele pretioase in rezonanta cu Fecioara sunt sardonixul la egipteni si greci, crisolitul, dupa evrei si in astrologia medievala, iar in zilele noastre turcoazul, sardonixul si perla.
Alimentele consumate de Fecioare trebuie sa fie in primul rand foarte proaspete, deoarece ele reactioneaza la cea mai usoara alterare. Astfel, este posibil ca mai multi oameni sa consume acelasi fel de mancare, fara a avea vreo problema de digestie, iar Fecioara sa faca toxiinfectie alimentara. Branzeturile cu continut scazut de grasime, laptele batut si carnea slaba sunt proteinele animale pe care le asimileaza bine. Dintre legume, le priesc cele care cresc sub pamant, guliile, telina, cartofii, morcovii, dar si andivele. Chimenul, anasonul si maghiranul sunt condimentele Fecioarei, iar ceaiul de chimen sau anason le ajuta digestia.
Sanatatea in 2008 este delicata pana la inceputul lui mai, in primul rand pentru ca energia este scazuta si oboseala se poate preface in extenuare. Concediul de odihna programat in a doua jumatate a lunii iulie va poate ajuta sa recuperati energia pierduta. Intre 10 mai si finele lui iunie, exista risc de accidente in zona capului sau probleme de tensiune, ce pot afecta buna functionare a cordului.

BALANTA

Din punct de vedere anatomic, Balanta guverneaza rinichii, ovarele, in parte vezica urinara si, tot in parte, prostata. Segmentul dorsal al coloanei vertebrale si nervul facial sunt de asemenea in corespondenta cu zodia Balantei.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu planeta Venus: Thuya, Apis, Pulsatilla si Anacardium.
Aromaterapia ar trebui sa includa mireasma de trandafir, violete si mac - flori venusiene, precum si aroma de verbina.
Pietrele pretioase ce corespund Balantei sunt carneolul, in Grecia si Egiptul antic, acvamarinul la evrei, acvamarinul si opalul in astrologia medievala, iar in timpurile moderne safirul si jadul, iar dupa unii astrologi si rubinul.
Alimentele potrivite pentru organismul Balantei sunt graul, porumbul, fasolea uscata, sparanghelul, anghinarea, branzeturile obtinute fara fermentare, iar dintre fructe mentionam capsunile, fragii, fructele de padure, merele, perele si strugurii. Stafidele - forma uscata a strugurilor - sunt de asemenea recomandate Balantelor. Cu condimentele, Balantele se inteleg foarte bine, trebuind sa le evite doar pe cele care pot afecta buna functionare a rinichilor.
Sanatatea in 2008 cam lasa de dorit, fiind nevoie sa-si administreze cu mare intelepciune energia deficitara pana la inceputul lunii mai, cu exceptia intervalului 13 martie - 6 aprilie. Va recomandam sa dedicati cat mai multe ore somnului si relaxarii fizice si psihice in acest rastimp favorabil. Asta va va ajuta sa va recastigati mai repede energia in mai. In vara si la inceputul toamnei, veti avea un tonus mai bun, dar lunile octombrie si noiembrie sunt din nou solicitante pentru sanatate. Este afectata circulatia vaselor capilare, mai ales la nivelul gambelor, si pot aparea, de asemenea, tulburari de somn destul de pronuntate.

SCORPION

Din punct de vedere anatomic, Scorpionul guverneaza organele genitale, in parte prostata, colonul, rectul, anusul, partea interioara a nasului, compozitia sangelui si, partial, nervul auditiv.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in armonie cu planeta Marte: Aconit si Arnica.
Aromaterapia - cuprinde parfumul senzual al caprifoiului, cel de rododendron si geranium.
Pietrele pretioase in afinitate cu Scorpionul sunt crisolitul si crisoprazul, la egipteni si la greci, berilul si topazul la evrei, topazul si ochiul-de-tigru in astrologia medievala, iar azi, crisolitul, granatul si, dupa unii astrologi, opalul.
Alimentele care permit pastrarea remarcabilei energii a Scorpionului la cote maxime sunt pestii de rau, mancarurile puternic condimentate, sparanghelul, care ajuta la eliminarea toxinelor din corp, si prunele, cu efectul lor purgativ. Alimentatia indicata pentru Berbec se aplica si Scorpionilor, din pricina faptului ca ambele zodii impartasesc energia planetei Marte.
Sanatatea in 2008 inregistreaza un varf de forma primavara aceasta, mai precis intre 3 si 30 aprilie, cand dispuneti de o energie armonioasa, care va permite sa actionati in forta, fara a va pierde eleganta. Functiile endocrine se pot echilibra. Probleme de sanatate se intrevad in toamna, indeosebi intre 25 septembrie si 15 octombrie, cand energia excesiva va poate indemna la imprudente, care s-ar putea solda inclusiv cu accidente. Acestea ar putea viza capul sau incheieturile bratelor. Perioada defavorabila se incheie de-abia pe data de 4 noiembrie, dar dupa 15 octombrie, pericolul de accidente dispare, ramanand doar o usoara stare de nervozitate, eventual neliniste motrica si o coordonare mai slaba a miscarilor.

SAGETATOR

Din punct de vedere anatomic, Sagetatorul guverneaza coapsele si soldurile, ficatul, vezica biliara, in parte pancreasul, sangele (generic) si circulatia arteriala, segmentul lombar al coloanei vertebrale, nervul sciatic.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Jupiter: Nux vomica, Sulfur si Colchicum.
Aromaterapia - se recomanda frunzele aromate de salvie, mirosul de garoafa si cel de scortisoara.
Pietrele pretioase pentru Sagetator sunt berilul, dupa greci si egipteni, potrivit evreilor, rubinul, turcoazele in astrologia medievala, iar in vremurile de azi, safirul si topazul.
Alimentele care se armonizeaza bine cu energia specifica Sagetatorului sunt conopida si varza rosie, telina, rosiile, ceapa de apa, prazul, iar dintre fructe, fragii de padure, dar mai ales citricele, care joaca un rol deosebit de important in mentinerea bunei functionari a ficatului.
Sanatatea in 2008 este buna, in ultima parte a lui aprilie, si excelenta in luna mai, cand este posibil sa vi se atenueze o multime de afectiuni cronice. In anumite cazuri, acestea pot chiar sa dispara cu totul, iar acest lucru se poate petrece incepand cu primele zile ale lunii. Puteti ajuta acest proces, acordand mai multa atentie ca de obicei semnalelor corpului dvs. si trecand la un program structurat de ingrijire. Din 19 incepand, pofta de mancare creste brusc, ceea ce poate duce la o ingrasare rapida. Kilogramele depuse acum nu se pot da jos prea lesne, deci incercati sa va abtineti de la excese. Ficatul are si el nevoie de protectie in aceasta perioada. O perioada buna pentru recuperarea fortelor este cea cuprinsa intre 25 septembrie si 18 octombrie, dar din 19 octombrie si pana pe 16 noiembrie pot aparea probleme legate de colon, iar femeile pot avea ciclu hemoragic.

CAPRICORN

Din punct de vedere anatomic, Capricornul guverneaza intregul sistem osos, in mod deosebit insa genunchii, iar segmentul corespondent din coloana vertebrala este cel sacral. Pielea, ca organ tactil, este de asemenea guvernata de Capricorn, ca si nervul pneumogastric.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Saturn: Silicea, Causticum, Plumbus, Cresol.
Aromaterapia poate include, in cazul Capricornului, mirosul de pin, cel de cedru si de tamaie.
Pietrele pretioase care se armonizeaza cu Capricornul sunt topazul, la egipteni si greci, potrivit evreilor, granatul, caruia astrologia medievala ii adauga si cuartul roz, iar astazi i se atribuie onixul, turcoazul, si safirul, iar dupa unii astrologi si opalul.
Alimentele in care se gasesc principiile energetice in rezonanta cu zodia sunt pastele, in general alimentele bogate in amidon, deci categoric si cartofii, mai ales cartofii noi, care pot fi consumati cu tot cu coaja. Spanacul si sfecla rosie aduc Capricornilor aportul necesar de fier. Castravetii hidrateaza corpul predispus la deshidratare, in timp ce cicoarea da un tonus bun. Dintre fructe, mentionam gutuile si fructele confiate, mai ales caisele.
Sanatatea in 2008 este destul de delicata, intre 27 mai si 14 iunie, cand puteti fi nervosi si nelinistiti sau puteti avea probleme cu respiratia, dar in registrul minor. Apoi lucrurile pot lua o turnura mai serioasa, mai ales in cazul in care ati neglijat tratarea unor anumite infectii ale aparatului uro-genital sau a unor probleme de coloana, vizand zona lombara sau nervul sciatic. Ar trebui sa va ocupati serios de ele pe parcursul verii, caci daca nu faceti progrese simtitoare pana pe data de 10 septembrie, veti ajunge sa regretati, intre 17 noiembrie si 27 decembrie. Intervalele favorabile sunt 20 iunie-10 iulie, iar pentru odihna si recuperare, 19 octombrie si 12 noiembrie.

VARSATOR

Din punct de vedere anatomic, Varsatorul guverneaza gambele, gleznele, parul, circulatia arteriala si capilara periferica, sistemul nervos simpatic, cortexul cerebral si segmentul coccigian al coloanei vertebrale.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Uranus: Radium bromatum, Uranium si Phosphorus.
Aromaterapia indicata pentru nativii din Varsator este axata pe mirosul delicat de orhidee si pe parfumul plin al florii de soc.
Pietrele pretioase atribuite Varsatorului sunt acvamarinul si crisoprazul la egipteni si greci, ametistul la evrei, caruia astrologii medievali i-au adaugat si onixul, iar in epoca moderna ametistul si topazul, iar dupa unii astrologi si acvamarinul.
Alimentele care le cad bine excentricilor zodiacului sunt supele si salatele ce contin alge marine. Se pare ca organismului Varsatorilor ii priesc alimentele congelate. Fructele uscate la soare le fac bine, la fel perele, kiwi si citricele. Condimentele si plantele potrivite cu constitutia Varsatorului sunt cele cu un miros patrunzator aparte, de exemplu ardeiul iute, leusteanul sau patrunjelul.
Sanatatea in 2008 este supusa unor incercari pana pe data de 9 mai, perioada in care ar fi bine sa nu va expuneti unor situatii ce se pot solda cu accidente. Evitati, de exemplu, sa manuiti obiecte metalice taioase sau instrumente de acest fel, in cazul in care va place sa mesteriti. Incercati, de asemenea, sa evitati alimentele care va pot provoca aciditate, exista pericolul de-a face ulcer. O perioada buna pentru sanatate este 19 iunie - 12 iulie. Profitati de nevoia de miscare pe care o veti resimti pana pe 26 iulie, pentru a contracara eventualele tendinte de ingrasare, care se pot face simtite pana pe 9 septembrie. Puteti avea stari febrile, din pricina unor infectii latente, intre 3 aprilie si mijlocul lui iunie. Incercati sa le depistati.

PESTI

Din punct de vedere anatomic, Pestii guverneaza labele picioarelor si sistemul limfatic-ganglionar, indeosebi circulatia limfei in organism, tesutul reticulo-endotelial, vagusul.
Remediile homeopatice de baza sunt cele in afinitate cu Neptun - Natrum sulf, Dulcamara, Ammonium carb, si Luna - Kali carb, Antimonium crudum.
Aromaterapia este legata de parfumuri foarte fine, cum este discreta aroma a stanjeneilor (Iris), mirosul de mirt (Myrtus), cel de rezeda (Reseda odorata) si cel de nufar.
Pietrele pretioase specifice zodiei Pestilor sunt hiacintul la egipteni si greci, la evrei jaspul, caruia in astrologia medievala i s-a adaugat turmalina, iar in prezent i se atribuie acvamarinul, piatra-lunii si turcoazele.
Alimentele cu efecte favorabile asupra energiei Pestilor sunt, evident, pestii, mai ales cei de ocean, de exemplu codul sau heringul, dar si fructele de mare. Pestii sunt fie mari amatori de... pesti si fructe de mare, fie nu suporta sa se atinga de ele, cale de mijloc nu e. Pentru ca organismul le cere alimente cu efect puternic hidratant, e bine pentru ei sa consume salata verde, castraveti si dovlecei. Dintre fructe, sunt de preferat perele. Condimentele si plantele pe care le pot integra cu folos in regimul lor alimentar sunt cicoarea si florile de tei.
Sanatatea in 2008 se caracterizeaza prin continuarea procesului lent de recuperare a fortelor, care a inceput in toamna anului precedent. Acest proces poate fi stanjenit de puternicul influx de enegie pe care il asigura micul malefic Marte, in perioada 10 mai - 1 iulie, perioada in care e greu sa nu va apucati de lucruri care va cer un efort mai mare decat va imaginati initial. Din fericire, recuperarea se poate produce in cea de-a doua jumatate a lunii iulie. Atentie mare la cele doua eclipse, cea din 1 august, urmata de cea din 16, care va pot afecta echilibrul fizic si emotional.