Pseudovitaminele

Gilda Fildan
Carnitina - secretul slabitului

Incepand cu anii '90, medicina cunoaste descoperiri senzationale, care dovedesc ca bio-substantele au o actiune enorma asupra organismului omenesc. Se poate spune ca cercetarea in domeniul sanatatii abia a inceput. Si mai exista o veste buna: asa-numita medicina academica observa, si ea, ca cel mai bun medic din lume este natura si ii aplica principiile

Carnitina este un adevarat ou al lui Columb pentru oamenii supraponderali. Fara ea, arderea grasimilor prin metabolism este, practic, imposibila. Fara carnitina, moleculele de grasime circula nestingherite prin corp, inmultindu-se periculos. Nu e nici o mirare, deci, ca multi oameni se ingrasa si raman aproape obezi, chiar daca se hranesc doar cu guma de mestecat, cafea si legume. Le lipseste ceva foarte important ca sa slabeasca: carnitina. Din pacate, ea se gaseste doar in albumina din carne, si deloc in legumele verzi. Animalele de prada, leoparzii, leii, panterele, lupii sau hienele, isi datoreaza silueta carnitinei din carnea animalelor cu care se hranesc. Alimentele sarace in albumina ingrasa. Cele mai noi diete de slabit se bazeaza pe produse bogate in albumina.

Pescuitor de grasimi

Carnitina e transportata prin sange in muschi, unde se aseaza in concentratii foarte mari. Cand muschii, ca urmare a activitatii lor, au nevoie de energie, bilioane de molecule de carnitina pescuiesc din sange grasimile si le transporta direct in camerele de ardere din celule, unde sunt ucise pe loc si nu mai pot forma colaci de grasime pe coapse si abdomen.

Cine bea alcool si mananca grasimi are nevoie de carnitina pentru a slabi

Biochimistii au descoperit recent ca moleculele de carnitina absorb chiar si substantele toxice continute in medicamente. Carnitina elimina si riscul unei arterioscleroze provocate de grasimi. Inima noastra functioneaza sanatos numai cu ajutorul carnitinei. Si inca un amanunt important: cine bea regulat alcool are nevoie de un plus de carnitina ca sa elimine moleculele de grasime din sange. Acelasi lucru e valabil si pentru cei ce mananca gras. Carnitina poate vindeca chiar si ficatul grasos, restabilind circuitul normal al grasimilor.

Ce alimente contin carnitina

Desi carnitina e prezenta mai ales in carne, biochimistii ne sfatuiesc sa o preluam din alimentele naturale: lapte, branzeturi, cereale integrale. Iar alaturi, de doua ori pe zi, de preferinta dimineata si seara tarziu, sa mancam si o bucatica de carne, peste sau pasare, nu mai mult de 30 de grame, impreuna cu o lamaie intreaga. Este cel mai rapid mijloc de slabit.