Secretul vietii in doi: COMUNICAREA

Adina Bran
Zicala ca "tacerea este de aur" nu se potriveste in dragoste. Din contra! Vorbitul rezolva tot. Aveti probleme? Puneti-va la "masa verde" si discutati

Ramanem sau fugim?

Orice roman de iubire are trei capitole diferite, pe care e bine sa le cunoastem, inainte de a da foile mai departe

Proaspat indragostiti

Semnele nesansei sau sansei in cuplu se recunosc de acum. El este tot timpul nepunctual? Ea vorbeste cu orele la telefon? Discutiile comune se intind ca guma de mestecat? In pat, el e grabit ca soldatii in permisie, iar ea isi joaca satisfactia ca la teatru? In cazul acesta, cei in cauza e bine sa isi puna intrebarea daca e cazul sa se desparta sau nu. Daca raspunsul e pozitiv, imediat trebuie sa urmeze "La revedere!". Cea mai mare greseala ar fi sa credem ca anumite comportamente innascute se pot schimba. "Niciodata!", spun psihologii. Iar nemultumirea produce energii negative periculoase care pot sa devina chiar ura. In stadiul acesta, de inceput, relatiile in doi seamana cu pantofii: n-o sa ne cumparam niciodata o pereche de ghete de purtat toata ziua care ne bat si ne strang, in speranta ca odata si-odata se vor largi. Chiar daca lucrul acesta se-intampla, ele vor fi deselate si deformate, declarate rebut.

Prima criza

"Ne certam asa de frumos!" Desi pare un paradox, afirmatia are corespondent in realitate. Exista oameni care stiu, intr-adevar, sa se certe, si din cauza asta au casnicii longevive, de zeci de ani. Ca nu exista cupluri fara probleme, lucrul asta este stiut. Intrebarea este cum trebuie rezolvate atunci cand apar, ca sa nu se nasca razboaie? "Vorbiti despre ele urgent!", ne indeamna psihologii, "nu-i intoarceti spatele celuilalt." Tacerea adanceste dificultatile. Le coace ca pe niste bube infectate. Dar atentie! Tonul face muzica. Orice cearta trebuie invelita in frisca. Totul este sa nu ridici tonul prea tare, sa tipi, sa jignesti. In felul acesta, in loc sa se infurie, vinovatul se va simti rusinat si va reactiona pozitiv. "Certurile sunt rupte din rai", ne asigura psihologii. Ele aerisesc relatia dintr-un cuplu, aduc oxigen care impiedica molesirea sentimentala, pun din nou dragostea pe picioare si ii ajuta pe parteneri sa evolueze impreuna, invatand sa-si corecteze defectele. O cearta "bine temperata" asigura echilibrul, bilantul emotional este totdeauna egal. Rar se intampla ca cearta sa fie purtata de unul singur, celalalt tacand si-ncasand. "Ea este ca o lasare de sange. Organismul se invioreaza din nou." Certati-va, deci! Dar cu dragoste! Fara rautati si jigniri.

De-a lungul timpului

In majoritatea casniciilor vechi, iubirea se ofileste cu timpul si creeaza un context depresiv, mofluz. Nu exista motive clare de suparare, dar plictiseala s-a instalat. S-a terminat cu surprizele, emotia vecinatatii s-a dus, cei doi membri ai cuplului stiu absolut tot unul despre celalalt. Chiar si declaratiile de dragoste incep sa semene cu formularele de impozite, pe care le completam an de an. Prea multe incercari impreuna, prea multa munca si stres, prea multe probleme legate de sanatate si scoala copiilor, de parintii batrani... Cine simte ca iubirea se transforma intr-o simpla formalitate e cazul sa se intrebe urgent: oare casnicia mea mai valoreaza ceva? Ce ma mai face in ea fericit? Cum ne-am putea recastiga bucuria si usurinta de-a fi alaturi, fara cazna si fara efort? Intr-un moment ca acesta, de criza, nu are nici un fel de efect sa scormonim in trecut. "Reprosurile nu folosesc la nimic", spun psihologii. In schimb, un raspuns dat cu sinceritate poate fi salvator. "Mai avem ceva de nazuit impreuna? Ne mai putem oferi ceva de folos unul altuia?" A vorbi despre asteptari comune are sorti de izbanda: dorinta de a merge mai departe alaturi se intareste. Un lucru e cert: indiferent de faza in care se afla un cuplu, indiferent de capitolul la care s-a ajuns in romanul de dragoste, secretul izbanzii consta in vorbit. In dragoste, tacerea nu este niciodata de aur. Dimpotriva. Cu cat se vorbeste mai mult, mai deschis si mai sincer, cu atat e mai mare sansa de-a duce romanul la bun sfarsit.

Sfaturi pentru a rezista mai usor intr-o casnicie

1 Mai mult timp pentru mine! Nemultumirea se adanceste atunci cand ai sentimentul ca te sacrifici prea mult pentru celalalt, fara sa primesti destul inapoi.
2 Mai mult timp petrecut in doi: solicitarile vietii cotidiene fac cuplurile sa se piarda din ochi, sa dispara in ceata, pana ce dintr-o data, se ajunge in punctul cand te intalnesti numai seara, la cina, si intrebi: "Ce avem de mancat?" sau "Cine duce gunoiul?". Cand departarea devine instrainare, e momentul sa introducem exclusivitati, mici scenarii in doi la capat de saptamana.
3 Mai mult timp pentru celalalt: ce-i place, de fapt, celui pe care-l iubim? Ce-l misca in optiunile lui? Ce il fascineaza, de pilda, pe un barbat, la o partida de fotbal, la revistele cu masini sau la filmele difuzate pe Animal Planet? Cine incearca in mod constient sa patrunda in cosmosul celuilalt nu numai ca afla ceva nou, dar acumuleaza bile albe in cuplu.