Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
Remedii naturale trecute prin filtrul experientei directe. Ajutoare de sanatate transmise cu generozitate din om in om

Ceai de foi de dafin contra tusei

Mod de preparare: Intr-un vas emailat se pune la fiert 1/2 l apa in care se adauga 2-3 frunze de dafin. Fierberea va dura 2-3 minute, dupa care se acopera vasul cu un capac. Se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara (se poate consuma rece sau cald, dar nu de la frigider). Din acest ceai se beau 2-3 cani pe zi, dar neaparat, una, cu 1/2 - 1 ora inainte de culcare.
MARINESCU TEODORA - B-dul Tomis nr. 330, bl. N1, sc. C, ap. 51, Constanta


Ciuperca sub unghie la picior

Se face toaleta unghiilor. Se picura cu o pipeta Solutie Saburov (se gaseste in farmacii). Se dezinfecteaza foarte bine forfecuta si pila cu care am lucrat, cu apa clocotita si spirt. Forfecuta si pila nu se folosesc la manichiura de alti membri ai familiei. Ciuperca este foarte molipsitoare. Ciorapii se spala bine, se fierb. Rezultatul este garantat, dar se obtine cu rabdare si insistenta. Tratamentul se va face in fiecare zi. Nu se ajunge la doctori, la scos unghia.

Infectie sub unghie, cu puroi
(de la o intepatura sau manichiura)

Se pune intr-un paharel de tuica sau borcanel petrol lampant (gaz). Se tine degetul de cateva ori pe zi in solutia respectiva. Daca infectia e la picior, se pune cu o pipeta sub unghie. In 2-3 zile se retrage puroiul. Dupa tratamentul facut cu petrol, nu se leaga si nu se bandajeaza partea afectata. Se lasa sa se usuce bine, apoi iar picuram petrol, de mai multe ori pe zi.
Circulatia sangelui
Intr-un pahar cu apa se pune o lingurita de otet de mere si 2 lingurite de miere de albine, 1/2 cub de drojdie sau 1 lingurita de drojdie uscata. Se amesteca si se bea dimineata.
MATILDA TUDORIN - str. Al. Gurghui nr. 4, bl. O3, ap. 25, Cluj-Napoca, cod 400547

Retete vechi pentru raceli si reumatism

Ingrediente: 1 kg zahar, 1 kg miere de albine, 3 kg hrean, 1 cos cu frunze de patlagina.
Mod de preparare: Se rade pe razatoare hreanul, spalat, curatat de pamant. Frunzele de patlagina se spala si se intind ca sa se zbiceasca apa. Dupa aceasta se ia un borcan de 8 kg si incepi a aseza un rand de frunze de patlagina, un rand de hrean, un rand de zahar si un rand de miere de albine turnata imprastiat. Asezi astfel patru randuri, legi bine borcanul, pe care-l vari intr-o groapa facuta in pamant, unde il lasi sa se dospeasca timp de 40 de zile. Dupa acest timp, scurgi siropul, iar din acest sirop se iau cate 3 linguri pe zi.
* Se sapa o groapa la radacina unui nuc, pana ce se da de firul unei radacini subtiri, al carei varf se introduce in gatul unei sticle care se fixeaza in pamant, astupandu-se bine la gura, chiar ceruindu-se. Se lasa 20-30 de zile, dupa care se scoate, iar licoarea iodata extrasa serveste pentru frictiuni reumatice.
L. MARGARIT - Munteton 7/3, 1004, Lausanne, Elvetia

Eczeme micotice

Va propun o reteta pe cat de usoara, pe atat de eficace, in aceasta sacaitoare afectiune. Am folosit-o eu, copilul, care avea pe atunci doi ani, si am dat-o si altor persoane pe care le-am auzit ca sufera de aceasta durere. Reteta este urmatoarea: la jumatate de kilogram de miere de albine, adaugati o lingura plina cu sulf pulbere (de la farmacie). Amestecati si luati cate o lingura dimineata, pe stomacul gol, adultii, iar copiii - o lingurita. De fiecare data cand luati, amestecati compozitia, pentru ca sulful se depune la fundul borcanului. Multa sanatate tuturor si Dumnezeu sa va aiba in paza pe toti!
IOANA FRIGURA - Bistrita, Valcea

Tratament cu ardei iute contra reumatismului

Jumatate kilogram ardei iuti, jumatate litru alcool de 90. Se taie marunt ardeii, cu tot cu samanta, si se pun la macerat cateva zile in alcool. Cu o manusa si cu o carpa se unge apoi locul dureros. Se produce o vasodilatatie puternica si, repetand procedura, scapati de durere. Nu se unge pe portiuni mari, ci cu randul, pe suprafete mici. Daca locul tratat nu se incalzeste de prima data, inseamna ca acolo boala e veche si cronica. Eu am experimentat aceasta metoda babeasca cu mult succes.
MATECINE MARIA - Bacau

Tratament pentru gonartroza, discopatie si alte boli ale coloanei

Bunul Dumnezeu a avut grija de oamenii cu probleme ale sistemului locomotor, lasand pe pamant o planta care da rezultate foarte bune in tratarea acestor afectiuni. Planta minune se numeste "sapte degete" si se foloseste atat pentru uz intern, sub forma de tinctura sau ceai, cat si pentru uz extern, pentru frectii. Efectele ei sunt mai pronuntate in perioadele reci ale anului.
Infuzie si tinctura cu "sapte degete"
Pentru ceai: 20 g de radacina maruntita sau toata planta se infuzeaza in termos, in 200 ml de apa clocotita, timp de 2 ore. Se raceste si se strecoara. Se bea pe toata durata zilei, cu inghitituri mici.
Pentru tinctura: se folosesc radacini si frunze uscate. Planta se taie in bucati mici, se pune intr-o jumatate de borcan de 1 l (doza pentru o cura) si se adauga tuica, pana se umple borcanul. Se inchide vasul etans si se tine la intuneric, la temperatura camerei, timp de 21 de zile. In prima saptamana se consuma cate o lingurita de tinctura, insotita de cate un pahar de 50 ml de apa, de trei ori pe zi, dupa fiecare masa. In a doua saptamana, doza se mareste la o lingura de tinctura, insotita de 100 ml de apa. In cazuri grave, doza poate fi marita pana la 50 ml de tinctura, insotita de 150 ml de apa. Se foloseste si pentru frectii. Locurile bolnave se frectioneaza cu o lingura de solutie, dupa care se acopera cu un fular sau o basma de lana naturala. In timpul tratamentului este indicat sa nu se fumeze, sa nu se consume alcool si nici preparate sau mancaruri acre, sarate sau piperate.

Masaj cu cilindri

Pentru restabilirea starii discurilor intervertebrale aveti nevoie de doi cilindri. Unul va fi mai mare, cu o lungime de 25 cm, si diametrul de 8-10 cm, si va fi facut dintr-un material tare (lemn, material plastic sau carton gros). Deasupra, se inveleste cu 3-4 straturi de stofa groasa sau burete. Al doilea cilindru are lungimea de 15-18 cm si diametrul de 7-8 cm. Este un saculet lung (cusut din material rezistent), pentru ca la un capat sa poata fi deschis. Saculetul se umple indesat cu boabe de grau incalzite in prealabil in tigaie. Inainte de efectuarea exercitiului, coloana se incalzeste cu ajutorul unor miscari de gimnastica simple (de preferinta pe muzica). Dupa ce ati pregatit coloana pentru tratament, treceti la automasaj cu cilindrul mare. Va dezbracati si va culcati pe spate, pe o patura asezata direct pe podea. Se pune cilindrul sub corp, in zona coccigiana, transversal fata de coloana. Cu ajutorul coatelor si al picioarelor va deplasati sau deplasati cilindrul astfel incat sa fie parcursa toata portiunea coloanei pana la cap si inapoi. Incepeti cu 2 minute pe zi; treptat, mariti durata exercitiului, dar cu pauze la fiecare 3 minute. In pauze, va culcati cu talia pe cilindrul mare, iar cu gatul pe cilindrul mic, umplut cu grau fierbinte si legat strans (sa nu piarda forma cilindrica). Trebuie sa va siliti sa intindeti coloana de la mijloc in jos (parca ar curge de pe cilindru), iar capul trebuie lasat astfel ca gatul sa fie cat mai intins. In loc de cilindrul mare puteti folosi (la inceput zilnic, apoi de 3-4 ori pe saptamana) si o bila din plastic sau din pasla sau chiar o minge tare, de marime potrivita.

Cilindru abdominal

Pentru discopatie se mai foloseste din mosi-stramosi o metoda de tratament cu un cilindru de marimea unui pahar de 250 ml, confectionat din stofa groasa, care se coase sau se leaga strans cu ata tare, ca sa nu-si piarda forma. Va culcati cu fata in jos, cu ombilicul peste cilindru. Apasati cu atentie in jos, pana ce cilindrul intra in abdomen. Ramaneti in aceasta pozitie timp de 5 minute in prima zi, 10 minute in a doua zi si 15 minute in ziua a treia si urmatoarele. Tratamentul dureaza 7 zile si, daca este nevoie, se repeta dupa o pauza de 5 zile. Dupa 10-15 minute, pe ambele parti ale locului bolnav se pun cate 3 ventuze de marime mare (pot fi inlocuite cu borcanele mici sau cu pahare). Metoda descrisa este interzisa persoanelor care au suferit interventii chirurgicale.

Comprese cu ridiche neagra

Radeti prin razatoarea marunta o ridiche neagra (de toamna). Se pune intr-un ciorap si se aplica pe lungimea coloanei, timp de o ora. Daca inima reactioneaza prin palpitatii, inlaturati compresa. Dupa procedura, pielea se unge cu unguent de galbenele sau cu o alta crema.

Cura cu zer

Zilnic se bea si cate un pahar de zer, in care se amesteca 4 g de menta uscata; se obtine astfel si o imbunatatire a circulatiei sanguine prin vene, precum si o curatire a vaselor sanguine.

Comprese cu flori de castan

Intr-o sticla umpluta pana la jumatate cu flori uscate sau proaspete, se toarna tuica sau vodca de 40 (nu mai putin) si se lasa 8-10 zile la intuneric, agitand periodic. Dimineata, inmuiati un servetel in lichid si aplicati-l pe locul bolnav. Deasupra puneti o folie de staniol sau celofan, un strat de vata si aplicati un pansament, infasurat pe talie. Procedeul se repeta si seara. Dupa o luna, cura se reia. Daca durerile iradiaza in umeri si omoplati, amestecati 4 pastile de aspirina si 4 pastile de No-spa pisate, cu 100 ml de alcool sanitar si 5 ml de iod 5% sau 30 picaturi de suc de rostopasca. Lasati amestecul la macerat 24 de ore, apoi ungeti locurile bolnave, dupa un masaj usor. Primavara, puteti folosi cu succes suc din leurda, cu care ziua se ung vertebrele, iar pe timpul noptii se aplica o compresa care se infasoara cu celofan sau cu un fular calduros. Sucul se pastreaza in frigider. Inainte de folosire, o parte din suc se toarna intr-o cana incalzita, dar in nici un caz nu trebuie incalzit pe foc.

Pentru eliminarea durerilor

Cel mai rapid efect il are o planta de apartament, care se numeste ceapa indiana (ornitogalium). Cu o bucatica de frunza de 2-3 cm se frectioneaza locurile bolnave. In primele 15 minute, apare o senzatie suportabila de usturime, care apoi dispare. Pana dimineata, in majoritatea cazurilor, dispar si durerile.
Se poate prepara si o tinctura din planta tocata marunt, amestecata cu alcool sanitar sau tuica, care are acelasi efect ca si sucul proaspat.

Amestec din radacini de hrean, ceapa si gaz lampant

Hreanul si ceapa se dau prin masina de tocat, ca sa se obtina cate 0,5 kg din fiecare, si se amesteca intr-un borcan cu 0,5 l gaz lampant. Borcanul se inveleste intr-o punga si se lasa in beci 2-3 saptamani. Cu amestecul obtinut se fac frectii zilnic, inainte de culcare, dupa care locul bolnav se leaga cu un fular vechi (sau o basma) de lana.

Dulceata medicala

Vreau sa va propun si o dulceata care se foloseste in vindecarea bolilor aparatului locomotor, a depunerilor de saruri, reumatism si guta: 1 kg flori de papadie se fierb in 0,5 l de apa, timp de doua minute. Dupa racire partiala, se strecoara lichidul, se scurge bine prin tifon, se amesteca cu 1 kg de zahar, se aduce pana la fierbere si se lasa pe foc inca 3-4 minute. Se incorporeaza in sirop 5 lamai taiate marunt, impreuna cu coaja, si se fierb inca 5 minute, amestecand permanent. Se ia de pe foc, se lasa 30 minute, se adauga 300 ml de aghiazma si inca o data se aduce pana la fierbere. Se lasa pe foc timp de un minut. Se bea, spunand si o rugaciune, cu 30 de minute inainte de masa, cate o lingura, de trei ori pe zi. Va asigur ca, daca aveti rabdare, boala pana la urma va fi invinsa.
ELENA JOSAN - tel. 0745/47.57.21, e-mail: fitomed@yahoo.com