Despre dragoste, cu TANTI MARICA si NENEA NACHE din Cogealac

Dia Radu
Cum se iubesc taranii

Dupa atatea opinii despre casatorie, semnate de specialistii psihologi si cititori scoliti ai revistei "Formula AS", ne-am gandit ca e vremea sa cautam iubirea... la talpa tarii, intr-un sat din nordul Dobrogei, unde meandrele timpului par sa ajunga mai greu. Se mai iubesc taranii? Mai cred in casatorie? Se mai suspina de dor la sat? Chiar daca nu veti fi de acord cu ea, lectia de viata a interlocutorilor nostri merita ascultata

Au 80 de ani si-s machidoni farseroti din Cogealac, casatoriti de peste 50 de ani si recunoscuti de tot satul ca cei mai sfatosi si mai de treaba dintre batrani. Am stat la taclale si am aflat ca nu tot timpul casatoria e ca-n povesti, cu dragoste multa si dor. Dar ca uneori, respectul si intelegerea pot inlocui cu succes pasiunile arzatoare, atunci cand inima nu bate prea tare, de la inceput.

Noaptea nuntii

- Cum v-ati cunoscut barbatul, tanti Marica?

Marica - Nu-l cunosteam cand ne-am luat, nici nu statusem de vorba cu el. Mi-a zis o vecina: "Vezi tu, Marie, ca ala vrea sa te ia". Uuuui, ca nici n-am vrut sa aud de asa ceva. Da' tata tinea la el, imi zicea ca e bun baiatul. Da' eu am tinut-o pe-a mea. I-am spus ca nu vreau nici sa il vad. Nu-mi placea de el. Era mai timid, saracutu'. Eu cu surorile mele eram glumete tare. Si mai descurcabile, asa. Dansam o groaza. El nu dansa. Era mai molatic. Nu era darz, ca tata. Tata o fost barbat bun tare. Si intr-o zi, m-am pomenit cu taica-sau si cu ai lui, sa ma ceara. Eu le-am spus sa ma lase in pace, ca nu vreau. Da' tata si cu tata lui s-au mai intalnit prin sat si pana la urma au cazut de acord si tata si-a dat cuvantul ca ma marita cu el.

- V-ati supus?

Marica - Uaaaa, plangeam, ce sa fac? Dar n-am mai avut incotro, daca tata a fost de acord. Din toate fetele cu care am crescut, nici una nu si-a cunoscut barbatul dinainte. Asa era vremurile atunci.

- Nu erau prin sat alti baieti?

Marica - Eh, mai aveam si alti baieti care ma voia, da' tata a facut o comparatie si-a zis ca dintre toti aia, asta e cel mai bun. Ca are un unchi in America, ca e baiat muncitor.

- V-ati logodit? Se faceau si la tara logodne?

Nenea Nache - Ne-am logodit pe 23 ianuarie 1955 si am stat logoditi pana-n 23 octombrie, cand am facut nunta.

- A venit si dragostea cu timpul?

Marica - Dupa nunta ne-am mai dus si noi la claci, la anumite nunti, ne-am mai imprietenit unul cu altul. Am facut doi copii, ne-am inteles bine. Am facut casa asta, fara sa ne dea nimeni o cana cu apa. Si ne-am impacat bine pana in ziua de azi. Avem 53 de ani de casnicie. Eu am plinit 79 de ani, el 81.

- Oamenii se pot intelege si daca nu e dragoste de la inceput?

Nache - Eh, pai bunicii si strabunicii nostri logodea copiii de cand se nastea. Se incuscrea intre ei, isi da cuvantul. Si cand venea timpul, ii casatorea.

- Si mergeau bine casniciile astea aranjate?

Nache - Pai cum... mergea foarte bine. Nimeni nu iesea din cuvantul parintilor. Era un respect pe vremea aia. Si-apoi, daca nu se intelegea, paguba lor. La noi, la machidoni, e cam greu cu divortul. Nu s-a prea auzit. Avem noi o vorba, iti pica mancarea rea in farfurie, o mananci pana la capat, ca n-ai ce face.

- Poti sta casatorit fara dragoste?

Nache - Eee, fara dragoste! Daca au fost copii, este si dragoste. Ori se-apuca el de baut, ori ea de prostii, din doua una. De aia nu merge. Ce, lasi 2-3 copii si o iei de la capat?
Marica - Ia sa te fi plans la mama, venea si-ti spunea, lasa, mama, ca e baiat bun, e om de casa, va mai dati unul dupa altul.

- V-a placut cand v-ati iubit dupa nunta?

Marica - Io cat am fost logodita numa' m-am pupat cu el. M-am facut mireasa neinceputa, cum m-a facut mama. Mi-a placut apoi, cand trebuia sa fie si dragoste, da' nu asa, ca sa fiu isterica.

- Copiii se fac din dragoste, totusi...

Marica - ...S-o zic si pe asta? Eeeeee, io daca am avut doi copii, nici nu mi-a mai trebuit apoi pupaturi. Are si asta rostul ei. Acuma tineretul e altfel. Vaaai, dupa 12 noaptea, dau astia de la televizor niste filme... Il vad pe omul meu ca sta, se uita si rade. Ce te uiti dom'le acolo, la porcariile alea?

- Ce trebuie sa faci ca sa ai casa buna cu barbatul?

Marica - Sa-l intelegi, sa te impaci cu el bine, sa nu ascunzi nimica de el. El banii nu i-o ascuns niciodata de mine. Da' nici io. Daca luam un lucru de 5 lei, veneam si-i spuneam: "Vezi ca am luat asta". El spunea: "Ce-mi spui mie? ". Aveam o vecina aicea, ma punea pe mine sa mint ca i-am dat bani imprumut sa-si cumpere rochie si batic. "De ce te ascunzi?", ma miram. "Ca nu-mi da el". Pai io, daca vreau sa cheltui banii, toti is pe mana mea. Venea acasa si-mi lasa salarul pana la ultimul leu.

Doi frati

- Va placea sa tineti dvs. casa?

Nache - Ooo, ii placea la baba mea sa-i aduci, sa stranga.
Marica - Am avut casnicie buna, el aducea, io adunam. Cand l-am luat eu...
Nache - Auzi cum zice, cand m-a luat ea... Pfff!
Marica - Cand l-am luat eu, avea 250 lei salar. La 500 de lei aveam deja doi copii. Cand am ridicat casa, avea 700. Dupa revolutie, cati avea 500.000 de lei la CEC? Noi aveam.

- Femeia trebuie sa fie supusa barbatului?

Nache - Da, bineinteles, asa e din mosi stramosi, din Biblie.

- Si daca nu se supune?

Nea Nache - Ia bataie.

- Ati luat bataie, Marica?

Marica - Nu, ca la noi n-a fost asa. N-aveam pentru ce sa nu ma supun. Trebuia sa ne intelegem unul pe altul.

- Barbatul cum trebuie sa fie?

Nache - El ii capul familiei, trebuie sa munceasca, sa aduca in casa. Femeia trebuie sa chiverniseasca. Daca femeia imprastie, se destrama treaba, nu merge. Femeia sa nu umble dupa luxuri.
Marica - Pai ce, eu umblam dupa luxuri? Aveam o camasa si tot pe aia o spalam si-o imbracam. Asa am facut casa. Asta inseamna sa fiu supusa, sa-l inteleg.

- Acum va mai pupati seara?

Nache - Nuuu!
Marica - Am terminat cu asta. Nu ne mai trebuie. Nu simtim. Ce treaba avem noi acuma, la 80 de ani, sa ne pupam? Atunci eram mai tineri, mergea. Acum suntem ca doi frati.

Punte pentru doi

- Nu v-ar placea sa va mangaie seara, din cand in cand?

Marica - Nu obisnuim asa ceva.
Nea Nache - Nu simte ea nevoia.

- Dar dvs. simtiti?

Nea Nache - ...Eh, oleaca! Daca ar fi vreo straina, poate. Hahaha!
Marica - Acuma am terminat cu dragostea.Toate la timpul lor.

- Si pentru batranete ce a mai ramas atuncea?

Marica - Intelegere. Acuma ne vedem de treaba noastra. Avem grija unul de altul. Ii fac mancare, il spal, il calc, il tratez cand ii bolnav, cand il doare mijlocul, il dau cu ce trebuie. Acuma sa avem o moarte buna, unul dupa altul, asta mai e.

- Cum adica unul dupa altul?

Marica - Eu vreau sa fiu eu prima. El se descurca singur. Numa' asta nu stim, ce-o vrea Dumnezeu.
Nache - Se zice ca femeia daca ramane, se grijeste singura, barbatul trebuie sa-l grijasca altcineva. Nu e drept. Nu poti sa ma lasi asa si sa pleci. Mai bine amandoi deodata.

- Dar in suflet va mai iubiti, dupa 50 de ani?

Marica - Acuma avem nevoie unul de altul, ca suntem la final, trebuie sa ne iubim. De 18 ani sunt bolnava, el ma ajuta foarte mult. El face piata, e descurcaret, s-a mai dezghetat, il trimit incolo, incoace. Acuma nu mai pleaca, e batran si sta langa mine. Cand a fost el bolnav, am stat zece zile cu el in spital. Acu o sa ma internez io.
Nache - Si te pomenesti ca oi vrea si tu sa stau cu tine!

Cu ochii inchisi

- V-ati certat vreodata?

Marica - Deloc. N-aveam pentru ce. Ne mai suparam, da' ne trecea repede. Io n-am stat suparata. Aveam incredere foarte mare in el. Venea cate unul si-mi spunea sa ma necajeasca: "Sa-l vezi pe Papurache, are gagica, tanti, sa vezi!". "Poate sa aiba si zece", ii spuneam. Casa mea nu simte! Mie, banii din salar mi-i aduce fix. Ce-i dadea ei nu-i dadea din buzunar! In rest, putea sa faca ce vroia.

- Nu va suparati chiar daca va insela?

Marica - De ce? Stiam. Aducea si-aicea gagica pe care o avea. Una Maria, ca pe mine o chema.
Nache - Am avut noroc la d'alde Marii.
Marica - Asta-i gagica? ii ziceam. Pfuuu, sa fie sanatoasa. Nu e mai buna ca mine! Altii si-au stricat casa pentru cate o gagica. Mai trebuie sa inchizi si ochii.

- Nea Nache, dvs. nu erati gelos pe Marica? Nu va deranja ca iesea la joc cu alti baieti?

Nache - Cine o oprea sa nu joace? Io n-o opream. Mergeam si la joc, si la nunta. Peste tot ne duceam. Io nu prea eram chiar atat de dansator, o lasam in pace, sa danseze cu cine vrea. Era felul lor din neam, toti fratii si surorile dansau de rupeau podelele.

- Ce va place cel mai mult la Marica?

Nache - Acuma, nu-mi mai place nimic. Hahaha! E gospodina, mancare face, de spalat spala.

- Mai stati de povesti? Depanati amintiri?

Marica - Mai discutam si-acuma lucrurile de dinainte. Eu rad cu el si-i spun "Stii, mai, ca nu-mi placea de tine". Da' el: "Nici mie de tine". Da' mi-am vazut de treaba mea. Am vrut, nu l-am vrut, daca l-am luat, acuma asta era al meu. Nu mi-o mai trebuit altul dupa aia.

- Mai aveti bucurii acuma, la batranete?

- Acuma nu mai sunt. Pe vremuri erea la nunti, la zile onomastice, stateam si jucam pana dimineata, faceam de mancare, ce erea aicea... plin de lume. Frumos!

- Cum e viata la 80 de ani?

Marica - Foarte buna. El se trezeste la 6, eu la 8. Se scoala, isi face de mancare, isi face cafeaua. Cand ma scol, el e mancat si pleaca in sat, se mai intalneste cu prietenii. Mai face cate o plimbare, mai vede.
Nache - Pe la 12 vin acasa. Cand intarzii, se sperie baba mea. Cum viu, vrea sa-i povestesc tot. Cu cine m-am vazut, ce-am vorbit, ce-am baut, cat a costat. Zice cum intru: "Ce noutati mi-aduci?".
Marica - Ii mai spun si io ce stiu de la vecine, daca a murit careva, a mai facut cate ceva, care cum a mai jucat pe la nunta. Eu nu umblu aiurea sa aflu. Mai venea cate o prietena si-mi mai spunea ca traieste rau cu barbatul. Si io ii spuneam, tu lasa-l in pace, vezi-ti de treaba ta. N-ai incotro, poate il pui la cale. O invatam de bine. N-am de unde sa iau noutati. Nu ies din casa decat pana aici, la chiosc. Da' imi place sa stiu tot.

Iubirea e fapte

- Trebuie sa ai credinta in Dumnezeu ca sa mearga casnicia?

Nache - Credinta trebuie sa ai in celalalt, sa nu-l furi din buzunare. Sa nu stai de frica lui. Decat sa pazesti o femeie, mai bine pazesti un card de iepuri.

- De ce se strica azi casniciile?

Nache - El vede alta mai frumoasa si pleaca. Mai multe case stricate decat bune is in ziua de azi.

- Nu vi s-a intamplat sa va bata inima tare pentru alta?

Nache - Ba da.

- Si n-ati vrut sa traiti cu ea?

Nache - Aveam sotie, ma astepta seara acasa. Cu ea traiam.

- Au voie barbatii s-o mai dea si cotita din cand in cand?

Nache - N-ar trebui, da' barbatul, cand ii cade caciula pe jos, o ia, o scutura, da buna ziua si pleaca. Da' cu femeia e alta treaba. Poate ramane grea cu altul, ramane de ras.

- Ii spuneti sotiei dvs. c-o iubiti?

Nache - Nu obisnuim.
Marica - Eu stiam ca ma iubeste, ca mi-aducea tot ce-mi trebuie. Asta e iubirea. Iubirea nu se spune pe fata. E cu fapte. N-aveam eu darul asta, sa-i spun ca-l iubesc. Ii aratam. Venea de la servici, masa era pusa, asta era iubirea noastra si asta e si acuma. Nu vorbe. Il vedeti cum arata la 82 de ani? L-am grijit bine. A mancat bine.
Nache - Ca ti-am adus sa ai ce pune pe masa. Altfel mancam cartofi copti.
Marica - Pai cum asa? Daca barbatul nu-ti aduce nimic, ce fel de iubire e aia? Sa aduca ce trebuie si sa fie seara acasa, cu mine. Asa trebuie. Ca daca nu stam unul langa altul, se raceste dragostea ca mancarea.