Cura de frumusete cu vitamine

Gilda Fildan
De ce, traind libere in natura, animalele raman suple, pana la sfarsitul vietii? De ce isi pastreaza splendoarea blanii, a imbracamintii lor de pene ori solzi? Raspunsul e simplu. Fiindca hrana pe care o consuma contine suficiente minerale si vitamine. Noi, oamenii, dezvoltam insa un apetit ciudat pentru alimentele "gaunoase", adica lipsite de valoare nutritiva, cum sunt mezelurile si fainoasele, orezul decorticat, dulciurile, cartofii prajiti, legumele din conserve sau mancarurile de la bufete expres. Acest mod gresit de alimentatie se afla la baza imbatranirii premature, si tot el distruge frumusetea naturala a organismului. In randurile ce urmeaza, va aratam cum puteti folosi vitaminele pentru a fi mai tineri si mai frumosi

PIELEA

Despre originea ridurilor

Cum iau nastere ridurile, incretiturile si talpa-gastii de la coada ochiului? Simplu si foarte repede. Daca pielea si tesutul conjunctiv nu beneficiaza constant de un aport de substante biologic active, celulele imbatranesc, se imbolnavesc si mor. Atunci se acumuleaza in tesutul subcutanat reziduuri de proteine si colesterol ranced, formand cruste care cresc si devin tot mai dure. Asa apar primele riduri.
Pentru a le reduce sau preveni, trebuie sa evitati tot ce usureaza activitatea radicalilor liberi, de exemplu expunerea la radiatia solara intensa. Dermatologii californieni le arata pacientelor splendid bronzate, insa din pacate pline de riduri, pielea catifelata, neteda si deschisa la culoare de pe partea interioara a antebratelor, spunandu-le: "Asa ar trebui sa arate si tenul dvs.". In zonele respective, radicalii liberi ataca mai rar, deoarece nu sunt ajutati de lumina solara.

Cum devine pielea ferma si elastica

Pentru ca pielea sa devina ferma si elastica, sunt necesare multa vitamina C si zinc. Aceste substante stimuleaza formarea permanenta de colagen. In plus, vitamina C mentine sanatatea sistemului circulator la nivelul pielii, asigurand astfel o mai buna irigare a ei cu sange.

Zincul si vitamina C

Zincul se gaseste mai ales in produsele din faina integrala, in tarate, seminte si drojdie de bere, precum si in peste si crustacee. Un organism sanatos dispune de o rezerva de circa 1,8 g de zinc. Oamenii cu pielea vesteda, imbatranita, au in general rezerve ce nu depasesc 0,7 g, din care cauza pielea lor tinde sa se increteasca repede. In asemenea cazuri, aportul zilnic recomandat, de 15 mg zinc, nu mai este suficient.
Solutia optima: Suplimentati-va hrana cu seminte de floarea-soarelui ori dovleac, rontaite pe tot parcursul zilei.
Vitamina C. Cantitatea necesara o obtinem in primul rand din fructe proaspete de sezon. Nu va incredeti orbeste in inscriptiile de pe etichete, cum ar fi "bogat in vitamina C" sau "acopera necesarul zilnic de vitamina C". Multe dintre alimentele vandute in supermarketuri au avut, intr-adevar, candv,a un anumit continut de vitamina C. Intre timp insa, inchise in sticle sau cutii, aceste molecule pline de viata si-au pierdut bucuria de a trai si sunt pe cale de disparitie. Ceea ce e si mai rau: numeroase persoane cred ca asemenea sucuri ori salate de fructe le satisfac necesarul de vitamine, asa incat renunta la consumul de fructe proaspete. Nu-i de mirare ca pielea lor are un aspect tot mai imbatranit si o culoare cenusie.

PARUL
Toate cosmeticele scumpe va vor face parul sa luceasca. Dar cu siguranta veti dobandi acelasi lucru, mai repede si mai ieftin, apeland la puterile regeneratoare ale naturii: cu multe proteine si putin zinc, parul dvs. isi va regasi repede vigoarea si stralucirea.

Proteine pentru un par sanatos

Natura n-a inventat parul ca pe o podoaba, ci cu scopul de a ne apara de frig si umezeala. De aceea, pielea capului adaposteste un sistem complicat de canale ce alimenteaza firele de par cu tot felul de substante nutritive. In proportie de 97%, parul e constituit din cheratina, o proteina ce contine sulf. Lipsa proteinelor il face sa se rareasca - unii coafori isi pot da seama de deficitul de proteine din alimentatia clientelor, dupa aspectul parului lor. Prin urmare, daca va doriti un par des, premisa este un meniu bogat in proteine. Asta nu inseamna neaparat sa consumati multe alimente cu continut ridicat de proteine, cum sunt carnea, pestele, pasarile ori branza. E mai important sa va asigurati ca o parte indeajuns de mare din ceea ce mancati va fi valorificata. Pentru aceasta, aveti nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa includa multe fructe, legume, salate si produse din faina integrala.

Cauza incaruntirii si a caderii parului

Oricum ar fi, castaniu, negru ca pana corbului, brun, blond sau roscat, culoarea parului persista un timp mai indelungat, ba chiar si revine, daca ne imbogatim cu zinc hrana zilnica. Acest oligoelement combate concentratiile de cupru la nivelul scalpului, ele fiind de fapt responsabile pentru albirea parului. Cine va consuma o luna intreaga alimente complet lipsite de zinc va observa cu surprindere ca, dupa orice suparare mai serioasa, ii incaruntesc suvite de par.

Reteta pentru parul carunt

Pentru introducerea si mentinerea pigmentilor in firele de par sunt indispensabile vitaminele complexului B. Daca renuntati total la zahar si dulciuri si mancati dimineata un msli (o cana) din cereale pe care le-ati dat singuri prin rasnita (ovaz, orz, secara, grau), veti stopa incaruntirea si chiar veti izbuti sa va repigmentati parul.

Cura pentru stralucirea parului

Luciul frumos al parului se datoreaza sulfului. Cea mai buna cura pentru un par lucios consta in patru oua pe saptamana. 100 de grame de galbenus contin 165 miligrame de sulf pur. Acest sulf va ajunge repede in par, sub forma luciului dorit. N-aveti nici un motiv sa va temeti de oua: in conditiile unei alimentatii sanatoase, echilibrate, fara zahar si dulciuri, ele mai curand scad nivelul colesterolului, in loc sa-l creasca.

OCHII

Sclipirea ochilor si succesul in dragoste

Primul pas catre o infatisare mai tinereasca si mai atragatoare, in ciuda varstei, este vitamina E, care ajuta celulele sa functioneze normal. Exista oameni care-i fascineaza pe cei din jur. Radiaza buna dispozitie si, oriunde s-ar afla, isi fac instantaneu prieteni. Carisma lor se datoreaza intotdeauna stralucirii ochilor. Altii au, dimpotriva, o privire stinsa, opaca. Acestia intampina dificultati cand e vorba de contacte umane, fie la cautarea unui partener, fie in profesie. Atractivitatea si farmecul, capacitatea ochilor de a ispiti si captiva alte fiinte cu privirile lor invapaiate reprezinta o premisa a perpetuarii speciei. Faptul ca ochii stralucesc atat de seducator, tocmai atunci cand flirtam, cand incercam o apropiere sentimentala de cineva, asadar cand ne aflam pe prima treapta a perpetuarii, nu este nicidecum o intamplare. Si aceasta e o inventie a naturii.

Mancati in asa fel incat sa va straluceasca ochii

In mai mare masura decat alte organe de simt, ochiul e prevazut cu o multitudine de canale pentru transportul substantelor hranitoare. La o usoara excitare a sistemului nervos simpatic (de pilda o discutie pasionanta, un flirt, dar si cand ne entuziasmeaza o idee, cand facem planuri de concediu etc.), hormonii stresului imping miliarde de molecule de vitamine si alti nutrienti in ochi si ne inflacareaza privirea.

Vedere buna cu vitaminele A, C, E si seleniu

Acesti patru antioxidanti, vitamina A, vitamina C, vitamina E si seleniul fac din ochii dvs. o fortareata, pe care nici un fel de germeni patogeni n-o vor putea cuceri. In acelasi timp, ei sporesc si acuitatea vizuala. Cu cat culoarea legumelor si a salatei e mai inchisa, cu atat ele contin mai multa vitamina A. O cantitate si mai mare de vitamina A se gaseste in morcovi, pe care se recomanda sa-i mancam taiati marunt si fierti, cu o lingura de ulei vegetal deasupra. Uleiul vegetal realizeaza si aportul necesar de vitamina E. Seleniul ni-l ofera cerealele integrale, iar vitamina C - fructele proaspete.

In zilele de luni vedeti mai bine

Oftalmologii moderni ne sfatuiesc sa ne programam consultatia mai curand pentru dimineata de luni, decat pentru vineri dupa-amiaza, cand ochiul e obosit de stresul unei saptamani si si-a epuizat rezervele de substante nutritive. Cine are un mod de viata sanatos, se hraneste natural in week-end, va putea citi mai bine literele de pe panoul oftalmologului luni dimineata si, drept urmare, s-ar putea sa scape fara o prescriptie de ochelari. Exercitiul fizic, de exemplu drumetiile, gimnastica, ciclismul etc., pompeaza oxigen in globii oculari si ii albesc.
Exista si un antrenament special pentru ochi. Fiziologii ne recomanda sa privim direct in soare (la rasarit sau la asfintit), timp de cinci secunde. Aceasta stimuleaza metabolismul la nivelul ochiului si intareste imunitatea.

DINTII

Oricine poate avea dinti frumosi

Il lasam pe dentist sa ne sfredeleasca dintii sau preferam sa inghitim vitamine? O buna aprovizionare cu vitamine inseamna dinti sanatosi, fara carii, fara freza dentistului. Alternativa la tratamentul stomatologic e foarte simpla. Biologia moleculara moderna a facut descoperiri revolutionare in privinta dintilor nostri. Devine evident faptul ca tot ce facem noi pentru ingrijirea danturii e gresit. Atat noi, cat si dentistii pornim de la premise complet false.

Sistemul stomatologic e bolnav

Ceea ce ar trebui intr-adevar inlocuit si innoit este intregul sistem de educatie si asistenta medicala in domeniul stomatologic. Cand un pacient se plange la dentist ca ii sangereaza gingiile, se intampla extrem de rar ca el sa fie trimis acasa cu indicatia de a manca o lamaie intreaga, pentru ca astfel sa scape de suferinta lui. Sangerarile si inflamatia gingiilor atrag dupa sine un tratament complicat contra paradontozei, care deseori este inutil. Se prescriu medicamente, eventual se cauta si alte neajunsuri, dupa modelul: "Cariile se extind. Cel mai bine va fi sa facem un tratament complet, cu dinti si coroane noi. Asa scapati definitiv de probleme".

Alternativa salvatoare: vitaminele

De cele mai multe ori, dantura n-are nevoie decat de calciu si vitamina C. In absenta vitaminei C, calciul nu poate fi valorificat decat pe jumatate in metabolismul nostru. Sangerarea gingiilor poate fi eliminata fara nici o dificultate, daca veti bea de doua ori pe zi zeama stoarsa dintr-o lamaie. Daca veti manca lamaia, efectul va fi chiar si de cinci ori mai puternic. Cand dintii se misca, sunt amenintati sau atinsi de carii, cand gingia se retrage, e inflamata si purulenta, ar trebui sa mancati de doua ori pe zi cate 150 g de branza degresata, impreuna cu o lamaie. Orice tip de branza va aduce o portie concentrata de calciu.

Sugestii de alimentatie pentru dinti sanatosi

Un imperativ absolut pentru toti cei ce doresc sa aiba dinti frumosi si sanatosi, fara ajutorul dentistului, este renuntarea totala la carbohidratii cu solubilitate rapida, cum sunt pastele, orezul decorticat, zaharul, dulciurile si, in general, tot ce are gust dulce. Nici consumul exagerat de paine neagra nu e sanatos, el poate chiar dauna dintilor. Aportul masiv de monozaharide hraneste ideal miliardele de bacterii cauzatoare de carii din cavitatea bucala. Si in cazul dintilor, reteta ideala se compune din fructe, legume si cereale integrale, branzeturi degresate, peste si carne de pui. Si nu uitati de lamai. Fiecare lamaie pe care o mancati omoara 300 milioane de bacterii in zona dintilor.