Ne scriu cititorii * Opinii despre materialele publicate in revista

Cititor Formula AS
Va multumim pentru exceptionalele comentarii pe marginea textelor publicate in revista. Sustinerea dvs. ne ajuta enorm, atat profesional, cat si sufleteste. Avem nevoie de certitudinea ca mesajele noastre sunt intelese si ca inimile ne bat la fel.

"Lauda preotului de tara"
(Reportaj semnat de SORIN PREDA, F. AS 809)


"Intr-adevar, glasul lui Dumnezeu se face inca auzit"

Mi-am petrecut si eu copilaria la Matau, si cu timpul am invatat ca lumina locului unde ne-am nascut ne calauzeste toata viata, ca radacinile ne dau forta pentru a lupta. In primul rand, satul Matau inseamna oameni aprigi, luptatori puternici, oameni cu mult suflet, care stiu sa impace munca cu veselia... Unii sunt mai saraci, dar saracia nu inseamna saracie sufleteasca. La nevoie, matauanii sar cu totii sa te ajute. Tinerii razbat peste tot si sunt apreciati. De acolo au plecat in toata lumea oameni destepti, cu care ne mandrim. Ritualurile lor, traditiile inca se pastreaza... si e minunat sa petreci un Craciun sau un Paste la Matau. Intr-adevar, acolo glasul lui Dumnezeu inca se face auzit. Intr-adevar, acolo mai exista lucruri sfinte. Nu poti sa nu te legi cu sufletul de oamenii de aici pentru ca ei sunt "altfel", pur si simplu altfel. Si cate ar mai fi de spus! Samburele de suflet, nevoia de liniste, de iubire, de Dumnezeu, de cura, nu le vom gasi decat acolo unde ne-am nascut. Si ma bucur ca m-am nascut la Matau. Niciodata nu ma voi rusina ca m-am nascut acolo. Traiesc in Bucuresti, dar pentru a-mi umple sufletul, merg la Matau. Fara acest loc, fara parintii mei care sunt acolo, fara oamenii de acolo, fara verdeata si aerul de acolo, fara taria pe care mi-o da acel loc, viata mi-ar fi mult mai goala... Sunt oamenii "mei", pe oriunde ma va purta viata.
TEODORA IONESCU

"Spiritul liber al acestor oameni s-ar putea pierde"

M-a cuprins o mare bucurie cand am vazut ca cineva din presa si-a adus aminte de satul copilariei mele, Matau. Da, este foarte adevarat ca la Matau si in toti Subcarpatii Romaniei se afla nucleul neamului romanesc, unde oamenii dau slava lui Dumnezeu pentru roade bogate si se smeresc cand nu merg toate cum trebuie. Si acum mi-aduc aminte vorba bunicii, care zicea: "Dumnezeu Dragutul, el le stie pe toate". Dar tot acesti oameni stiu sa incinga o hora, o sarba, un brau sau o ungurica, si la nunta sa petreaca trei zile si trei nopti. Si sigur ca sunt multe alte motive de mandrie ca m-am nascut si am crescut printre acesti oameni. Din pacate, matauanii traiesc in trecut. Situatia de acum se pare ca nu difera mult fata de cea in care se afla toata tara, si spiritul liber al acestor oameni s-ar putea pierde, odata cu reformele impuse de Occident. Asa ca toate sperantele mi le pun in parintele Boambes, ca va tine comunitatea unita in jurul lui, si in primarul comunei, de care am auzit numai de bine. Doamne ajuta!
MARIAN MARZAC - e-mail: marzacmarian@yahoo.com

Istoria Transilvaniei in Lexiconul Academiei Ungare
(Interviu cu Vasile Lechintan, semnat de ION LONGIN POPESCU, F. AS 810)


"Simfonia nepasarii care ucide"

Va propun ceva tuturor celor care sunteti indignati de minciunile unguresti si de nepasarea autoritatilor din Romania asupra cercetarii si stocarii pe suporturi traditionale (si nu numai) a istoriei mai vechi si mai noi a neamului nostru: haideti ca in ziua de 1 Aprilie cand se face pomenirea mortilor in cadrul "mosilor de iarna" (sarbatoare care in vechime amintea moartea Babei Dochia cu numai trei saptamani in urma) sa trimitem cu totii pe adresa Ministrului Culturii si Cultelor acest articol din "Formula AS". Cred ca macar de data asta s-ar obosi sa citeasca si el ceva (daca vine in cateva zeci sau sute de exemplare). Fara nici un comentariu! Doar asa! Si sa-l rugam sa compuna: "Simfonia nepasarii care ucide!". Asa ceva scris de el ar suna exact cum trebuie: sinistru!
CLAUDIA HANGHIUC

"Intoarcerea in Rai"
(Reportaj semnat de BOGDAN LUPESCU, F. AS 811)


"Fac un apel catre toti cititorii revistei Formula AS: sa propagam informatii bune si frumoase despre adevarata Romanie"

Va rugam sa publicati pe Internet articolul din "Times". Am dori sa trimitem acel reportaj despre raiul din Matau tuturor cunostintelor noastre americane, in scopul stergerii si schimbarii impresiei pe care si-au facut-o urmarind josnicul episod despre Romania, realizat de Tony Bourdain (No Reservation, Travel Channel). Am fost intrebati si compatimiti la nesfarsit despre Dracula, despre Sida, despre copiii strazii, cersetori, saracie, de parca in Romania se adunasera toate pestilentele acestei lumi. Se pare ca publicitatea buna nu se propaga, asa ca trebuie sa facem fiecare cate putin in sensul respectului pentru tara. Cu ajutorul frumoaselor reportaje din "Formula AS", am fi putut, desigur, sa le schimbam parerea... dar ne lovim de bariera lingvistica. Acest apel il fac de altfel tuturor cititorilor "Formulei AS": sa propagam informatii bune si frumoase, care arata adevarata Romanie, precum e aceea a raiului din Matau!
ROSIUTA CORINA

"A fost ca o regasire a copilariei fericite. Multumesc"

Am ramas fara cuvinte, dar cu lacrimi in ochi... Un articol excelent. Citindu-l, am avut senzatia ca un leac fara nume imi panseaza ranile aparute in ultima vreme, rani provocate de prea mult zgomot, de prea mult stres, de prea mult cenusiu, de prea multa rautate si agresivitate, de claxoane si de trafic, si de "bordurizare" si de dezumanizare si alte fenomene asemenea...
Un articol care m-a teleportat undeva atat de "acasa", fara sa pot preciza insa exact unde anume... Cum bine au observat si reporterii englezi, asta este probabil sentimentul pe care ti-l da raiul. A fost ca o regasire a copilariei fericite. Multumesc!
SERBANESCU ELENA

"Un articol de vis"

Cred ca multi dintre noi si-au petrecut copilaria sau vacantele la tara, in mirosul de fan, cu bunatatile bunicilor asternute pe masa, cu tot acel alai de miresme dragi, pe care memoria inca le mai tine undeva ascunse. Am retrait toate acele vacante alaturi de articolul dvs. de vis. Pentru ca va ramane un vis tot acest univers. Ca raiul pe care stim ca exista, dar nu stim cum arata. Cum am putea proteja acest rai de distrugerea care i se pregateste?
CRISTINA ALMAS

"Si eu am vazut raiul"

M-am nascut la tara, am trait acolo, am suflet si obiceiuri de taran veritabil, chiar daca am strabatut lumea in lung si in lat, chiar daca, sa zicem, sunt scolit. Probabil ca teoria "locul unde te-ai nascut pune pecete pe destinul tau" este valabila. Am scris toate acestea ca sa-mi exprim o bucurie: "Uite, mai exista locuri ce seamana cu cel al copilariei mele!", dar si o tristete: satul romanesc moare! Copil fiind, cand se desprimavara, aveam un loc de joaca unde ne intalneam 80 de copii. Acum se mai gasesc in acel sat doi copii. As vrea sa nu plang, da asta nu se poate! Si eu am vazut Raiul, m-am nascut si am petrecut o parte din viata acolo. Atat.
GRIGORE ROTARU

"In tara Dacilor, la Sibiel"
(Reportaj semnat de AURORA PETAN , F. AS 811)


"Sa luptam pentru pastrarea traditiei"

Povestirile publicate recent despre cetatile din Orlat si Sibiel aduc in atentia publicului larg o traditie locala, ce ar putea veni direct de la daci, parcurgand oral aproape douazeci de secole. Mai probabil este ca dacii au intrat in constiinta locuitorilor din aceste sate, datorita activitatii unor invatatori de exceptie, ce au functionat in a doua jumatate a secolului XIX si prima jumatate a secolului XX. Oricum ar fi, este de admirat interesul satenilor pentru istoria neamului lor, chiar daca veacurile si povestile se amesteca, si istoria se intampla simultan, in afara timpului. As sugera autorului articolului, doamna Aurora Petan, sa scrie si despre pericolul ce ameninta satele Marginimii Sibiului. Este un pericol real, acela de a se pierde specificul popular al arhitecturii. Au rasarit, parca peste noapte, constructii, probabil ale unor imbogatiti, straini de sat, care sfideaza traditia locului, prin inaltime, culori tipatoare si prin materialele de constructie folosite. Cea mai importanta bogatie a Romaniei este traditia. A devenit o marca de renume a tarii si trebuie sa luptam pentru ea.
NICOLAE TOMESCU

Cu parintele Nichifor Tudor despre "vrajmasul" lui Dumnezeu
(Interviu semnat de CLAUDIU TARZIU, F. AS 810)


"Un astfel de articol e mai tare decat orice psihiatru"

Asa cum eu citesc rubricile despre sanatate, medicina naturii, de zeci de ori, pana inteleg si imi dau seama de felul in care trebuie sa ingrijesc de sanatatea mea si a familiei mele, asa trebuie citite aceste articole de spiritualitate, ca sa ne ingrijim de sufletele noastre, caci bolile pleaca de la starea sufleteasca, de la obiceiurile pe care le avem si pe care le luam din familie si de la prieteni. Articolul acesta este minunat de bun si unge pe suflet si e un adevarat tratament pentru ranile lui. Multumesc, "Formula AS". Tu reusesti sa deschizi o punte absolut necesara intre noi si preoti. Sunt oameni care nu merg la biserica, deoarece nu au prins traditia asta in familie, dar sunt convinsa ca dupa ce vor citi aceste articole despre spiritualitate, vor intelege ca viata inseamna mai mult decat grija zilei de maine, mancare, bani si somn...
POPA DORINA

"Unul dintre cele mai reusite articole de spiritualitate"

Multi oameni pot pune inceput bun vietii lor, citind acest articol. Foarte frumos si foarte pe intelesul tuturor, cred eu. Cine nu stie ce inseamna un preot cu har, iata, in acest articol gaseste raspunsul. Mai clar de atat nu cred ca se poate. Este unul dintre cele mai reusite articole la rubrica "Spiritualitate". Felicitari "Formula AS"!
POPA IULIA