Bataia e rupta din scoala

N. C. Munteanu
Acum cateva zile aparea pe Internet o productie originala romaneasca. Sa vada lumea ca sumbrele filme romanesti care iau premii la Cannes nu au aparut din neant, ci s-au inspirat din cruda realitate.

E vorba despre imaginile umilirii publice a unei fete de gimnaziu. Doua fete ceva mai maricele o tund cu foarfeca, ii toarna pe cap din sticla de suc, o plesnesc peste ceafa, ba chiar ii strivesc o tigara de obraz, spre amuzamentul si vadita satisfactie a altor elevi care intretin atmosfera si antrenul general. Dialogul si replicile care insotesc operatiunea cu pricina sunt de nereprodus, dar deducem din ele ca vina fetei era ca avea un prieten din clasele mai maricele, ravnit de una dintre agresoare. De cand subiectul a ajuns in paginile ziarelor si printre stirile de televiziune, ministerul si inspectoratul scolar au pornit o intreaga vanatoare de batausi si vrajitoare, iar cele doua fete au fost identificate si exmatriculate. Cu intarziere, desigur, bucurandu-se de faima agonisita de nenumaratele vizionari ale filmului. Si pentru ca nici pe Internet si nici la televiziune chipul ei nu a fost protejat, fata care a fost agresata este acum recunoscuta pe strada, iar mama ei spune ca trebuie mutata la alta scoala, pentru ca faima a transformat-o in subiect de barfe si tinta miscatoare pentru prietenii celor doua batause si ai complicilor acestora.
Filmuletul cu pricina este unul dintre multele cu care elevii romani au imbogatit patrimoniul cultural mondial si Internetul, adaugandu-se textelor tari de pe forumuri si pozelor la fel de tari deja existente. Aceste productii apar de ani de zile pe Internet si nu ar fi nici o greutate ca actorii din distributii sa fie identificati. Daca si-ar da cineva silinta. Altminteri sunt filme de cinemateca pentru elevii de liceu si au consacrat vedete de cartier care au acum, cu ajutorul Internetului, notorietate mondiala. Daca mergeti pe firul murdar al creatiei, va veti intalni cu deja celebrul film al imbrancelii dintre elevul repetent si profesoara de informatica, veti putea vedea scene de bataie, unele sangeroase, in clasa ori in curtea scolii. O veti vedea pe profesoara de engleza, prea tanara si frumoasa pentru elevii liceului industrial unde profeseaza. Veti vedea cum a fost zgariata masina profesorului de matematica si cum au spart niste justitiari de cartier geamurile la cancelarie. Uneori, una dintre elevele bine cotate ale clasei urca pe catedra pentru a se explora spre deliciul colegilor si curiosilor de pe Internet. Creativitatea secreta a elevilor nostri, prezenta, in covarsitoare masura, pe Internet, nu mai nelinisteste pe nimeni, desi filmuletele cu pricina au ajuns sa fie partea ilustrata a degringoladei in care se afla invatamantul romanesc.
Unul dintre poncifele mostenite de-a lungul timpului este ca un copil este nevinovat ca un inger. Da, poate, un inger care-si taraste aripile prin praful urbei si e inecat in toate baltile de pe drum. Un cliseu rezistent la toate tavalelile. In virtutea acestuia, un elev poate fi exmatriculat, insa nu si eliminat pentru culpe grave. Invatamantul este, cel putin pana in clasa a zecea, obligatoriu. Chiar si pentru cele doua fete care si-au terorizat colega. Chiar si pentru baiatul cu muschi de otel care si-a lasat masca profesoara de istorie dupa ce l-a amenintat cu corijenta. Invatamantul a devenit o fatalitate oarba, care pe unii ii loveste in plina figura. Pe de alta parte nu pot sa nu spun ca pe multi dintre ei ii inteleg. Ati vazut in ce scoli stau? Ce profesori au? Ce manuale? Ce familii? Si, mai ales, ce viitor? Dumneavoastra ce ati face daca ati fi prinsi in capcana asta din care nimeni si nimic nu pare sa va poata scapa? Din pacate, neputand ajunge la capul rautatilor, copiii, deh, elevii isi dau in cap. De fapt fac si ei ce vad in jurul lor, de la Parlament, la nivelul trotuarului.