Medicina orientala

Rodica Demian
Un remediu rapid impotriva durerilor: Apasarea cu degetul

Putina istorie

In medicina traditionala chineza, practica vindecarii cu ace coboara in negura timpurilor. Ultimele descoperiri arheologice scot la iveala din mormintele preistorice puzderia de ace terapeutice, pe care vracii chinezi le foloseau, cu siguranta, pentru a vindeca. Uneori, ele sunt simple aschii slefuite din piatra sau fildes, dar in sarcofagele regilor, ale printilor si printeselor, s-au gasit si ace din aur si din argint, neoxidate de trecerea timpului. Fireste, documentele explicative in privinta acestei practici stravechi lipsesc, si din cauza asta, s-au pus in circulatie si unele ipoteze "paranormale", care sustin ca inceputurile acupuncturii se datoreaza unei vizite extraterestre in China. Exista insa si supozitii mai... cu picioarele pe pamant. De ce n-am crede, de pilda, ca acesti observatori minutiosi si asidui ai universului, care sunt chinezii, n-ar fi putut edifica ei insisi aceasta stiinta a vindecarii, atat de extinsa si actuala in lumea de azi? De altfel, primele texte despre acupunctura au aparut cu 220 de ani inainte de Hristos. Sunt niste clasificari cuprinse intr-un manuscris numit "Nei-King", in care imparatul Houang Ti le face supusilor sai o recomandare de o incredibila actualitate: "Dorinta mea este ca oamenilor bolnavi sa nu li se dea prea multe medicamente care ii otravesc, ci sa se serveasca de vechile impunsaturi cu ace, cu ajutorul carora se dirijeaza energia". Baza acupuncturii era statuata, si asa se explica si faptul ca in anul 1400, in China exista deja celebra statueta din bronz, intepata cu gauri, care corespundeau punctelor de acupunctura si care servea de model in instruirea invataceilor. Dupa o lunga perioada de ignoranta, medicina chineza e raspandita astazi in toata lumea, fiind acceptata chiar si de medicina asa-numita "academica" din Occident. Mai ales acupunctura se bucura de mare audienta, prin tehnicile ei care - cu conditia sa fie executate corect, de specialisti si nu de amatori - dau rezultate de exceptie. Dar astazi nu vom vorbi despre acupunctura practicata cu ace, ci de presopunctura executata cu varful degetului, prin presiune asupra unui loc dureros. Si in cazul acesta, rezultatele sunt surprinzatoare, prin simplitatea si eficienta lor.

Cum procedam?

Localizarea. Mai intai trebuie gasite punctele pe care urmeaza sa apasam. Ele ocupa spatii minime, de maximum o jumatate de milimetru. Localizarea lor exacta e lesnicioasa, fiindca la presiunea cu degetul apare o durere vie, iar locul respectiv prezinta o sensibilitate mai mare.
Stimularea. Se face prin plasarea extremitatii degetului aratator sau mare pe punctul gasit (vezi foto), pe care urmeaza sa apasati puternic, prin oscilatii marunte, sau sa executati un mic masaj, facand o rotatie in sensul acelor de la ceas. Pentru ca apasarea sa fie si mai precisa, puteti folosi un obiect metalic: varful stiloului, stilet etc.... (In Occident, farmaciile vand niste degetare fabricate anume, al caror varf nu e bont, ci ascutit. Acest accesoriu simplifica practica apasarii, fixand exact punctul dureros.) Dar cel mai simplu procedeu ramane masajul.
Durata. Apasarea trebuie exercitata pana la obtinerea rezultatului dorit. Aceasta necesita un timp mai scurt sau mai indelungat. In general, cateva minute sunt suficiente. De asemenea, durata in timp a trecerii durerii e variabila, intre cateva ore sau cateva zile, dar punctul respectiv nu isi epuizeaza niciodata actiunea si poate fi solicitat oricand, cu rezultate identice.

Tratamentul diverselor boli
AEROFAGIE

Provocata de aerul inghitit in exces, dar si de tulburari digestive serioase, precum ulcerul de stomac, calculii vezicii biliare etc., aerofagia declanseaza dureri la distanta, mai ales dureri care seamana cu angina pectorala. Simptomele bolii nu trebuie neglijate, si cel mai bine e sa ne adresam unui medic, dar pana atunci, trebuie sa actionam.

Cum procedam

Pentru aerofagie si balonarile abdominale, in general, exista doua puncte: unul pe laba piciorului, celalalt pe antebrat.

•  Primul punct se afla pe partea interioara a labei piciorului, la radacina (proeminenta) degetului mare (locul in care apar de obicei monturile). Plasati degetul mic sub aceasta proeminenta, apoi si celelalte patru degete, unul langa celalalt. Deplasati usor degetul aratator, fara sa-l ridicati de pe piele, pana ce identificati zona dureroasa, apoi apasati cu toate degetele.





• Al doilea punct de masaj se afla pe partea exterioara a antebratului, la jumatatea distantei dintre cot si palma. E usor de gasit, fiindca raspunde printr-o durere vie. Dupa ce il fixati, apasati cu varful degetului cateva minute.











DURERI ANALE

Sunt provocate cel mai frecvent de hemoroizi, dar cauzele pot fi si altele: fisuri anale, opariri, eczeme etc. Numarul persoanelor care se confrunta cu dureri de anus e considerabil si ele sunt legate intotdeauna de stari grave de indispozitie psihica. E important, deci, sa intrerupem cat mai repede aceasta sursa de suferinta fizica, adesea atroce.

Cum procedam

Punctul de presopunctura e situat pe gamba, in partea din spate, cam la jumatatea distantei dintre glezna si dosul genunchiului. Este foarte eficient in durerile anale. Trebuie masat in profunzime, cu varfurile ambelor degete aratatoare.















AFONIE

Ati avut o raceala fara importanta, dar ea v-a atins coardele vocale, ale caror sunete nu se mai aud. Sau ati facut excese vocale, cantand sau vorbind prea mult si prea tare si, dintr-odata, ati amutit... Ceea ce este un simplu inconvenient in viata cotidiana se transforma in dezastru pentru profesionistii vocii: cantareti, actori, oratori, profesori etc. Doua accidente se pot produce la nivelul coardelor vocale: sau devin inerte, si nervii nu le mai comanda, cand e vorba de paralizia laringelui, o boala foarte grava, fiindca in general este ireversibila; sau - in cazul mai fericit, e vorba doar de o infectie sau inflamatie a coardelor vocale, care se umfla si nu-si mai pot indeplini functia. In cazul acesta, acupunctura, dar si presopunctura pot fi de mare folos.

Cum procedam

Punctul de presopunctura e situat deasupra incheieturii palmei, la patru degete distanta de ea, pe linia de mijloc a antebratului. Cautati locul dureros si apasati cu degetul mare.








CONSTIPATIE

Maladie a lumii moderne, ea pare un rau etern, pentru ca inca din vremea faraonilor egipteni, in mormintele lor s-au gasit retete laxative. Cert este ca lipsa exercitiului fizic, careia i se adauga si erorile de alimentatie, agraveaza aceasta problema. Solutia adoptata de majoritatea contemporanilor nostri, care se napustesc asupra laxativelor, nu e prea fericita. Se inlocuieste un rau prin altul. Incet-incet, intestinul se irita si se inflameaza, iar constipatia e inlocuita de false diarei, care duc la pierderi de apa si saruri minerale. In acest context, orice metoda naturala care permite restabilirea tranzitului normal, fara a traumatiza organismul, e binevenita.

Cum procedam

Punctul de presiune se afla pe extremitatea degetului mare de la picior (spre interior, in vecinatate cu degetul urmator), in punctul de intersectie format prin prelungirea orizontala a bazei unghiei, cu prelungirea ei verticala. Apasati zilnic punctul respectiv, intre 2 si 5 minute, si rezultatul nu va intarzia sa apara.









CRAMPE MUSCULARE
(CARCEI)


Stim cu totii cum "arata" nedoritele dureri musculare care se instaleaza in timpul noptii, impiedicandu-ne sa dormim. Unele sunt provocate de o proasta vascularizare, altele de proasta functionare a muschilor. Printre crampele vasculare se numara si cele legate de varice, flebite, accidente venoase ale membrelor inferioare, care le ataca mai ales pe femei. Indiferent de cauze, crampele cedeaza si ele in fata presopuncturii.

Cum procedam

Punctul de masaj e situat pe dosul gambei, exact la mijloc, intre glezna si indoitura genunchiului. Este un punct profund, si rezultatele bune se obtin prin apasarea lui puternica.

(Continuare in numarul viitor)