Suferintele primaverii: Dureri de cap, cefalee, migrene

Rodica Demian
Peste 60 de milioane de europeni sufera de dureri de cap care primavara se agraveaza. Intre ei se afla si cei bolnavi de migrene, ale caror crize necesita un tratament special.

O multime de oameni se plang ca trecerea de la iarna la primavara le provoaca "ameteli", "tulburari de vedere si vajaituri in urechi", "senzatia de cleste pe creier", "tample gata sa explodeze"... Majoritatea lor apeleaza la clasica aspirina, la paracetamol si ibuprofen, analgezice eficiente doar partial si cu urmari neplacute pentru stomac. O varianta fara urma de risc si cu eficienta indelungata o reprezinta remediile alternative. Incercati-le si alegeti-le pe cele ce vi se potrivesc.

Fierbinte si rece

Comprese calde pe frunte sau ceafa. Usureaza durerile provocate de presiunea atmosferica schimbatoare si cefaleele in general. Caldura destinde muschii.
Bai de picioare in apa calda. Greu de crezut, dar usureaza orice durere de cap. Atragand sangele in picioare, caldura diminueaza presiunea din vasele sanguine aflate in creier. Daca durerea este intensa, adaugati in apa putin mustar.
Comprese reci pe frunte. Completeaza ideal baia calda de picioare. Utilizati o fasa refrigeranta, compusa dintr-un tifon impaturit, in care puneti cuburi de gheata zdrobite. Frigul strange vasele sanguine, care inceteaza sa comprime nervii sensibili din creier. Durerea de cap provine adeseori de la o tensiune produsa la nivelul cefei. In acest caz, aplicati o a doua compresa la baza craniului.
Bai in apa rece. Scufundati-va mainile in apa rece ca gheata (eventual, apa cu cuburi de gheata) cat suportati mai mult, deschizand si inchizand palmele. Frigul comprima vasele de sange dilatate.

CURA DE CAFEINA

Beti incet o cafea tare. Cofeina contribuie la potolirea durerii de cap. Dar atentie! La anumite persoane, procedeul poate avea un efect invers, declansand o cefalee sau o migrena. Noi singuri stim ce ne face bine si ce nu.

Stransura pe cap

Legati-va o banda in jurul fruntii (fular, cravata), apoi strangeti-o cat mai tare, pana ce simtiti presiunea ei asupra intregului craniu. Reducand afluxul de sange spre creier, usureaza durerea provocata de dilatarea vaselor.

Acupresura

Cu un gest ferm si circular, masati-va pielea dintre baza degetului mare si index, vreme de cateva minute, apoi schimbati mana. Repetati operatia pana la disparitia durerii.

Automasaj

Cand durerea ne sfredeleste creierul, avem reflexul sa ne masam tamplele. E bine, dar nu suficient. Iata cateva miscari care se practica in pozitia stand pe scaun, cu coatele asezate pe masa.

• Maxilare relaxate. Cu gura intredeschisa, plasati-va varful degetului aratator deasupra locului unde se intalnesc maxilarele, si faceti mici miscari circulare, in directia urechii.

• Pe ceafa. Framantati pielea de la baza craniului cu trei degete, de-a lungul si intre cele doua tendoane. Coborati inspre spate, aplecand usor capul.

• Cu degetele intrepatrunse, asezati-va palmele in jurul cefei si trageti in jos, opunand rezistenta cu capul.


Relaxare

Fiecare are tehnica lui de relaxare. Unii se intind pe pat intr-un loc linistit si fac respiratii totale, pornind din abdomen, altii sunt adeptii antrenamentului autogen sau al vizualizarii. Toate tehnicile acestea au fost prezentate in revista "Formula AS" si depinde de dvs. sa o alegeti pe cea care vi se potriveste mai bine. Aplicati-o imediat ce durerea se instaleaza.

Somn suficient

Faceti tot ce puteti pentru a dormi profund si suficient. Alegeti saltele mai degraba tari decat moi, cearceafuri de fibre naturale, perne joase. Aerisiti bine camera si opriti peste noapte caloriferul.

Remedii cu plante

Uleiuri aromate de lavanda si menta

• Anumite uleiuri esentiale, mai ales cel de lavanda, permit atenuarea tensiunilor interioare si usurarea durerilor. Masati-va usor fruntea si tamplele cu ulei aromat de lavanda, apoi intindeti-va cateva minute si inspirati-i mireasma parfumata, intr-un loc cat mai linistit si intunecat. Cu cat veti ramane mai mult timp culcati si veti respira usor aceste miresme calmante, cu atat starea de bine va fi mai profunda.

• Completati sau inlocuiti uleiul aromat de lavanda cu ulei de menta. Mirosul ei stimuleaza nervii ce se afla la originea durerii, iar mentolul atenueaza durerea.

• Umeziti cateva plicuri cu ceai de menta si aplicati-le pe frunte si pe pleoape 5 minute.


Ceaiuri

Ghimbirul poseda virtuti anti-inflamatoare, fiind considerat un remediu eficient impotriva cefaleelor. Puneti o jumatate de lingurita de ghimbir ras intr-un pahar de apa, amestecati si beti. Puteti, de asemenea, sa varsati o cana de apa clocotita peste o lingurita de ghimbir ras. Lasati sa se raceasca si beti. Ghimbirul este eficient si in caz de migrene, poate pentru ca actioneaza asupra prostaglandinelor, hormonii implicati in inflamatii. In plus, aceasta planta calmeaza si transpiratiile care acompaniaza, adesea, migrenele.
Rozmarinul blocheaza amplificarea durerii de cap. Turnati o cana de apa clocotita peste o lingurita de rozmarin uscat. Lasati sa se infuzeze 10 minute, strecurati si beti.
Ceaiul negru. Combinat cu cateva cuisoare aromate pisate, face sa treaca orice durere de cap. Ceaiul negru contine cofeina, iar cuisoarele au insusiri anti-inflamatoare.

MULTA APA

In timpul crizelor de dureri de cap, beti cat mai multa apa plata. Adeseori, deshidratarea e cauza cefaleelor.

Mai bine sa previi decat sa vindeci

Mancati la intervale regulate. O cadere a glicemiei - dupa ce stai multa vreme nemancat, de exemplu - poate fi la originea unei dureri de cap.

• Consacrati cel putin 30 de minute pe zi mersului pe jos, cu bicicleta, inotului sau altei forme de exercitiu fizic. Miscarea este un excelent antistres, deci si anti-durere de cap.

• Incercati sa luptati zilnic cu stresul, practicand relaxarea.


MIGRENA

Se caracterizeaza prin crize cu dureri intense, adesea de o singura parte a capului, si care pot dura intre 4 si 72 de ore. Ea este acompaniata adesea de transpiratii puternice, voma si intoleranta la lumina.
Anumiti migrenosi prezinta, imediat inaintea crizei, diferite tulburari neurologice (vizuale, auditive, senzitive, motorii) numite "aura".
Migrena, o boala in mare masura ereditara, este considerata neurovasculara, pentru ca rezulta din modificarea nervilor (trigemeni, mai ales) si a vaselor sanguine din creier (artere cerebrale). Factorii care o declanseaza sunt foarte diferiti, in functie de persoana: alimente care contin aditivi, variatii hormonale provocate de ciclul menstrual, lipsa cafeinei, schimbari climaterice, de anotimp, luminozitate excesiva, mirosuri particulare... Femeile sunt supuse mai frecvent migrenelor decat barbatii.

Cum pot fi evitate crizele

Incercati sa identificati si sa eliminati factorii care va provoaca migrenele.
Evitati alimentele bogate in tirosina: carnurile afumate, uscate, sarate, precum salamul, carnatii, crenvurstii, branzeturile fermentate, de tip Camembert, nucile si celelalte fructe oleaginoase, ciocolata si vinul rosu.
Musetelul reduce intensitatea si frecventa migrenelor. Beti in fiecare dimineata un pahar de infuzie pe stomacul gol. Efectul apare dupa luni de zile, dar este durabil. Frunzele proaspete sunt, de asemenea, eficiente, dar trebuie consumate crude, tocate, pe paine cu unt, caci pot provoca afte bucale.
Uleiul de in, bogat in acizi grasi esentiali, ajuta organismul sa limiteze productia de prostaglandina. Luati in fiecare zi una sau doua linguri de supa cu ulei de seminte de in, adaugandu-l in salate. Tineti sticla la frigider, la adapost de lumina si de caldura.
Riboflavina sau vitamina B2 reduce frecventa migrenelor. Doza maxima recomandata este de 40 mg pe zi.
Magneziul are, de asemenea, actiune preventiva. 200 mg de substanta pe zi au dus la o diminuare puternica a durerilor migrenoase. Luati si calciu (circa 500 mg pe zi), dar nu in acelasi timp, asteptati 3 ore intre cele doua administrari.
La primele semne ale aparitiei migrenei, luati o jumatate de lingurita de ghimbir proaspat ras sau mestecati 1 cm de radacina. Cercetatorii danezi au demonstrat ca ghimbirul contribuie la prevenirea migrenei, prin blocarea prostaglandinelor.