"Traiesc in vis"

Sanziana Pop
Draga doamna Sanziana Pop,

Sfintele Pasti mi-au adus o bucurie de la dvs.: un abonament gratuit la "Formula AS". Pentru toate va multumesc din suflet si va doresc numai bine, sanatate si rezultate in ceea ce intreprindeti.
Pentru mine, anul acesta, al 87-lea an de viata, a fost mai bun, caci mi-ati adus lumea in casa si mi-ati incalzit sufletul. Impreuna cu dvs. am facut calatorii minunate prin tara, pelerinaje crestine, iar imaginatia mea a completat paginile revistei. Uneori, si visele ma ajuta foarte mult. In vis, calatoresc si ma intalnesc cu multi oameni, pe care altfel nu-i pot vedea.
Deseori imi rememorez viata ce am strabatut-o, cu bucuriile si multele ei necazuri ce m-au marcat (sunt imobilizata intr-un carucior cu rotile). Intrebarea pe care mi-o pun, acum, cand legaturile mele cu aceasta viata slabesc tot mai mult, este daca am indeplinit ce am avut de infaptuit, daca neputinta mea fizica, chinul, au fost plata venirii mele pe pamant. Va impartasesc aceste ganduri, framantari, pentru ca nu am cui le spune si stiu ca ma intelegeti. Mi-as fi dorit sa ajung la o biserica. Sa ma spovedesc, sa ma impartasesc, sa cant si eu "Hristos a-nviat!".
In visele mele, un preot a venit acasa si m-a usurat de aceasta povara. Stiu ca dogma crestina nu permite asta, dar in vis, totul este posibil. De aceea, eu m-am invatat sa visez constient, sa-mi conduc visele asa cum doresc, si asta ma ajuta foarte mult. Traiesc in vis. Din vise mi-am cladit si o biserica in care eu ma rog cand doresc, un altar la care depun zilnic ofranda iubirii mele de Dumnezeu si un preot cu un cor de ingeri. Toate astea sunt uneori atat de reale, incat incep sa plang de fericire, iar lumina si muzica divina ce ma inconjoara ma fac sa plutesc. Uit ca sunt infirma, de fapt atunci nici nu mai exista durere. Sunt dincolo.
De multe ori au sunat la usa mea diversi sectanti, dar niciodata un student la teologie, un preot. Se spune ca Biserica noastra este si "invatatoare", dar daca nu putem ajunge la ea? Ar trebui infiintata la teologie o sectie de preoti itineranti, care sa vina in casele oamenilor ce nu se pot deplasa, dar isi doresc discutii spirituale pe marginea Bibliei, si care sa vina in intampinarea intrebarilor care nu-si gasesc raspunsul in sine. Dar astea sunt doar vise.
As veni cu o propunere: asa cum a aparut suplimentul cu "Asul Verde", poate s-ar strange laolalta si o brosura cu "Miracole crestine", atat de dragi mie, ca un dar pentru cei ce stiu sa pretuiasca astfel de lucruri.
Din tot sufletul va doresc sanatate, si bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti.
Maria Maniu - Sf. Gheorghe, jud. Covasna

Iubita si stimata dna Maria,
M-am indragostit de mai multe ori in viata, dar niciodata prin intermediul unei scrisori. Lumina pe care sufletul dvs. o raspandeste la 87 de ani e magnifica. Iar faptul ca izvoraste din trupul unei femei tintuite in carucior e-un miracol. E atata instrainare in lume! Atata lipsa de orizont! Primesc atatea scrisori de la fete si de la femei sanatoase, care se plang de singuratate, care nu-si gasesc echilibrul. Poate vor intelege, citindu-va randurile iradiante, ca fericirea nu trebuie cautata in alta parte decat in noi. In suflet. In locul unde salasluieste mirarea pentru intamplarile lumii si dragostea pentru tot ce-a infaptuit Dumnezeu.
Pe dvs., credinta va fereste de frica. Va ajunge si va-mplineste. Va aflati deja la capatul celalalt al tunelului, acolo unde nu exista decat lumina. Nu stiu cata lume va intelege sensul epistolei dvs., dar pe mine m-a fericit clarul ei. Cum ati ajuns la atata seninatate? Ce drum v-a condus asa de aproape de Dumnezeu?
Mult stimata dna Maria, ca una care ati descoperit elixirul vietii, formula echilibrului sufletesc, impartasiti-ne-o si noua, cititorilor dvs. E atata nevoie de speranta in lume, dar nu mai stim sa ajungem la ea. Sunt sigura ca visele dvs. au o reteta pe care veti sti sa ne-o explicati. Paginile revistei va sunt deschise. E mare nevoie de intelepti care sa ne ajute sa trecem pe malul celalalt al vietii, acolo unde fericirea depinde de suflet, de armonie, de dragoste.
Va multumesc pentru minunata dvs. scrisoare. Am citit-o cu voce tare si trandafirii de la fereastra au inflorit. Se incalzesc si ei la aceeasi lumina ca dvs. Alta decat aceea care trece prin geam.