Dulciuri cu capsuni

Redactia
Aluat de foitaj cu fructe

Ingrediente (pentru 8 bucati): 3 pachete cu aluat de foitaj congelat (a 75 g fiecare), faina pentru planseta. Pentru umplutura: 250 g capsuni, 150 g Mascarpone, 150 g branza de vaci, 45 g zahar. Pentru glazura: 50 g zahar pudra, 1-2 lingurite zeama de lamaie.
Mod de preparare:
* Se incinge cuptorul la 220gr.. * Se lasa aluatul sa se decongeleze circa 10 minute si se intinde fiecare foaie - pe putina faina - pana ajunge la dimensiunea de 10 x 25 cm. * Se pun foile de aluat - pe rand - pe o tava tapetata cu hartie, se inteapa cu furculita, se coc 10-12 minute in cuptorul incins si se scot pe un grilaj sa se raceasca. * Se spala capsunile, se curata, se maruntesc 3/4 din ele in robotul de bucatarie, iar celelalte se taie felii. Se ia o lingura de piure si se pune deoparte, iar restul se amesteca cu Mascarpone, branza de vaci si zaharul, pana ce se obtine o crema omogena. Pentru glazura: * Se freaca bine zaharul pudra cu zeama de lamaie si se intinde glazura peste una dintre foi, iar deasupra se presara din loc in loc piureul de capsuni pus deoparte. * Celelalte doua foi se ung cu crema, iar peste crema se pun capsunile taiate felii. * Se aseaza foile una peste alta, terminand cu cea unsa cu glazura, si se da prajitura 30 de minute la rece. * Inainte de-a o servi, se taie in 8 bucati, de preferat cu un cutit cu lama ondulata.

Tort cu capsuni si lamaie

Ingrediente (pentru 16 felii): Blatul - 6 oua, 200 g zahar, 100 g faina, 100 g amidon, 1 priza sare, 1 lingurita rasa praf de copt. Umpluturile: 6 foi gelatina alba, 600 g capsuni, 2 plicuri zahar vanilat, 1-2 linguri Limoncello (lichior de lamaie), 150 g frisca, 2 lamai, 100 g unt, 175 g zahar, 3 oua. Desertul: 300 g frisca, 1 plic zahar vanilat, 600 g capsuni.
Mod de preparare:
* Se incinge cuptorul la 180gr.. Pentru blat: Se amesteca - cu mixerul - ouale cu zaharul, circa 8 minute, pana ce se ingroasa si devin cremoase, dupa care se incorporeaza faina, amestecata in prealabil cu amidonul, sarea si praful de copt. * Se toarna aluatul intr-o forma rotunda cu pereti detasabili (diametrul 26 cm), tapetata cu hartie pentru copt. Se coace circa 35 de minute in cuptorul incins si, cand s-a rumenit frumos, se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se scoate si se taie de doua ori pe orizontala. Pentru umplutura: Se inmoaie gelatina in apa rece. Se spala si se curata capsunile si se taie cubulete jumatate din ele. Celelalte se maruntesc cu mixerul, impreuna cu zaharul vanilat. * Se incalzeste Limoncello si se ia de pe foc. Se storc 3 foi de gelatina (inmuiate) si se lasa sa se topeasca in lichiorul cald. Se incorporeaza 2 linguri cu piure de capsuni in gelatina inmuiata in lichior, dupa care se amesteca cu restul de piure de capsuni. Se tine crema circa 10 minute la rece, dupa care se incorporeaza si cubuletele. * Se aseaza un blat de tort pe fundul formei si se unge cu 2 linguri de frisca batuta (restul se tine la frigider). Deasupra, se intinde un strat de piure de capsuni, se acopera cu al doilea blat se apasa putin si se da la rece. * Se spala lamaile, se zvanta, se decojesc si se toaca marunt coaja. Se storc si se amesteca zeama cu coaja de lamaie, untul si zaharul si se tin pe foc, pana se topeste zaharul si se lasa sa se raceasca. * Se bat ouale, se incorporeaza in amestecul de lamaie, se pun pe foc si se lasa sa se incinga, amestecand intruna. Cand se ingroasa ca o crema, se toarna intr-un recipient de metal. Se stoarce gelatina ramasa, se lasa sa se dizolve in crema de lamaie si se pune crema la rece. * Dupa ce incepe sa se intareasca crema, se incorporeaza in ea frisca batuta ramasa si se intinde peste cel de-al doilea blat. Deasupra se aseaza ultimul blat si se tine tortul cel putin doua ore la frigider. Pentru decor: se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat si se intinde peste toata suprafata tortului (scos din forma). Peste frisca se presara capsunile spalate si curatate si se tine tortul astfel ornat la rece, pana ce va fi servit.

Rulada cu spuma de capsuni

Ingrediente (pentru 10 felii): Aluatul - 1 lamaie, 5 oua, 75 g zahar, 50 g faina, 50 g amidon, 1 priza sare, zahar pentru pudrat. Umplutura: 250 g capsuni, 2 plicuri gelatina a 15 g (dr. Oetker), 2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri sirop de fructe, 300 g iaurt cu capsuni, 150 g frisca, zahar pudra pentru presarat.
Mod de preparare:
* Se incinge cuptorul la 200gr.. * Pentru aluat: se spala lamaia, se zvanta si i se rade coaja. Se bat bine - cu mixerul - ouale, zaharul si coaja de lamaie (circa 8 minute), pana ce devin cremoase, dupa care se incorporeaza faina, sarea si amidonul. * Se intinde aluatul pe o tava tapetata cu hartie si se coace 10-12 minute, pana ce se rumeneste. * Se ia un stergar mare de bucatarie, se umezeste si se presara cu zahar. Se rastoarna pe el aluatul copt, se indeparteaza hartia, se ruleaza aluatul cu ajutorul stergarului si se lasa sa se raceasca.* Pentru umplutura: Se spala capsunile, se curata, se taie in doua si se maruntesc cu mixerul (un piure nu chiar fin). Se adauga 1 plic de gelatina si se amesteca in continuare, exact 1 minut. Abia apoi se incorporeaza 1 lingura de sirop si 1 lingura de zeama de lamaie si se pune piureul deoparte. * Se mixeaza si iaurtul de capsuni impreuna cu restul de gelatina (1 minut), se incorporeaza zeama de lamaie si siropul ramase si apoi frisca batuta. * Se unge aluatul copt cu jumatate din piureul de capsuni, lasandu-se o margine lata de 2 cm de jur imprejur. Deasupra se intinde crema de iaurt si peste ea se presara, din loc in loc, piureul ramas. * Se da blatul circa 10 minute la rece, se ruleaza din nou cu ajutorul stergarului, se pune rulada pe un platou si se tine la rece cel putin 4 ore, eventual peste noapte. Se serveste pudrata cu zahar si taiata felii.