EUROVISION 2008 - Avem vreo sansa?

Bogdana Tihon Buliga
Trei dintre cantaretii romani prezenti la Eurovision isi spun parerea despre importanta acestui concurs muzical si despre sansele pe care le au romanii in competitia de anul acesta

LUMINITA ANGHEL

"Nico si Vlad Mirita au voci de exceptie, dar nu ma omor dupa piesa lor"


"Daca e un concurs important? Mie, participarea la Eurovision mi-a adus, in primul rand, o confirmare in plus a valorii mele ca artist, prin locul pe care l-am ocupat, si mi-a adus o mai mare popularitate, mi-a largit publicul cu oameni care nu se numarau printre admiratorii mei. Am resimtit asta din plin, acolo unde se ia adevaratul puls al succesului: pe strada. Pentru mine, reactiile oamenilor simpli, care ma opreau sau strigau dupa mine cu drag si admiratie, au o importanta deosebita, imi dau un sentiment extraordinar ca sunt iubita in tara mea si, mai important, ca am facut romani fericiti. Acesta este castigul cel mai mare pe care mi l-a adus acel loc trei de la Eurovision. Apoi, bineinteles, succesul a adus cu sine mai multe contracte, propuneri de a juca in seriale TV, de a participa la emisiuni. Sunt sigura ca daca nu as fi avut acea prestatie buna, nu m-ar fi ales pe mine. Succes international? Da, a fost, dar mai putin decat in cazul lui Mihai Traistariu.Explicatia e simpla: eu am participat ca parte dintr-un proiect - Luminita Anghel si Sistem. Atata timp cat acest proiect nu a avut continuitate, a fost mai greu sa onoram multe din invitatiile ce ne-au fost facute. Mihai a fost singur, si succesul lui fulminant si binemeritat in Europa a fost mai usor de realizat. Nu am avut, asadar, realizarile financiare ale lui Mihai, dar piesa "Let Me Try" a fost ascultata in Europa (in Grecia, Turcia...) si in anul care a urmat participarii mele. Ba chiar si urmatoarea mea piesa, "Love Will Come", a avut un mare succes in aceste tari, chiar si in Italia, tara fara participare la Eurovision. Este o mare satisfactie sa mergi intr-un loc precum Antalia, sa auzi in club muzica ta, iar oamenii sa te recunoasca pe strada! Asadar, da, acest concurs poate fi benefic pentru muzica romaneasca si pentru tara noastra, in general, cu conditia ca participarea sa fie la inaltime. Fara falsa modestie spun ca noi am creat un precedent si tocmai de aceea se manifesta acum un interes asa de mare intre artistii romani de a participa. Iar acest lucru este foarte important, nu numai pentru muzica romaneasca, ci si pentru ca se vorbeste pozitiv despre Romania. Stim prea bine ca este un lucru de-ajuns de rar sa se vorbeasca de bine despre noi. Ma intrebi de atmosfera acestui eveniment... E covarsitoare! Este incredibila, este ca atunci cand un mare artist mondial da un concert pe un stadion umplut pana la refuz. Ba mai mult, umplut cu straini, oameni care nu te cunosc, dar totusi iti scandeaza numele, iti flutura steagul national, iti cer autografe.
Anul acesta? In ce ma priveste, eu sunt o mare admiratoare a vocilor care participa anul acesta la Eurovision. Vocea lui Vlad Mirita este cu totul exceptionala, dar nu-mi permit sa comentez mai mult, pentru ca nu ma pricep la muzica clasica. In schimb, pot spune despre Nico ca are o voce senzationala, un timbru special, ca este un artist deosebit. Imi este prietena, chiar am fost prima care a felicitat-o dupa succesul de la selectia nationala. Acesta este un aspect. Un altul, mai putin fericit, dar pe care mi-l asum in totalitate - este ca nu ma omor dupa piesa lor. Nu cred ca este o melodie care sa-i ridice pe cei doi, in schimb, se poate intampla invers: sa ridice ei piesa, si tot e bine. Eurovision-ul a devenit un concurs imprevizibil, nu zic ca piesa aceasta nu poate castiga, dar mie nu-mi place. Fac parte din lumea muzicala romaneasca, cred ca am ceva ureche si memorie muzicala, dar pur si simplu nu retin aceasta melodie. Daca ma pui acum sa o fredonez, nu pot. Or, pentru un asemenea concurs, eu cred ca e nevoie de ceva memorabil. Asta e parerea mea. Vreau, in schimb, sa fiu inteleasa corect si lumea sa stie ca imi doresc din tot, tot, tot sufletul sa castigam. Vocile lor sunt atat de bune, ca pot impresiona pe oricine, iar aici va fi cartea noastra castigatoare. Abia astept sa-i vad acolo! Sa-i ajute Dumnezeu!"

MIHAI TRAISTARIU

"Secretul nu este vocea. Piesa e totul. Iar noi participam cu o... balada"


"Eu, pana sa devin participant la acest concurs (si am fost participant vreo sase ani), eram un foarte atent observator al lui. Mi-am dat seama ce bine promovat este in Europa castigatorul, ce mult se aude de el dupa concurs. Mi-am zis ca este o foarte buna ocazie de a incepe o cariera internationala, si atunci Eurovision-ul a devenit o obsesie pentru mine. Adevarul este ca am avut dreptate sau, oricum, pentru mine a fost exact asa cum am sperat sa fie. Toate usile mi s-au deschis, am in acest moment cincisprezece case de discuri care ma reprezinta in cincisprezece tari. Dar secretul nu este vocea, ci pana la urma piesa e totul. In cazul meu succesul extraordinar l-a avut "Tornerro". Eu am venit cumva dupa melodie, abia apoi mi-a ascultat lumea si alte piese si vocea m-a ajutat sa-mi intaresc statutul. Noroc? Da, e vorba si de noroc. De exemplu, in anul cand eu am luat locul patru, au castigat Lordi, "monstrii" aceia din Finlanda. Dar lumea nu i-a placut, nu au avut ecou dupa concurs. Dar cum Eurovision-ul trebuia promovat in Europa printr-un participant din acel an, eu am fost norocosul, desi nu ma clasasem pe podium. Iti spun si de ce eu - pentru ca am avut o piesa ritmata. Locurile doi si trei au fost melodii lente, iar astfel de melodii nu prea au trecere. Chiar daca o piesa lenta are o clasare foarte buna in concurs, ea nu este apoi promovata la radio sau in cluburi. Asadar, ramai cu gloria, dar nu obtii un succes ulterior. Avand in vedere ca si noi participam anul acesta cu o balada... imi este greu sa dau un pronostic. Mie imi place piesa, am votat-o, o admir mult pe Nico, iar Vlad e un fel de Andrea Bocceli..., dar piesa este putin invechita. Compozitorii Andrei si Ionel Tudor sunt absolventi de Conservator, dar ei nu compun cu calculatorul in fata, precum Moga, si de aceea melodia nu suna modern. Parerea mea este ca vor trece sigur de semifinala, am ascultat concurenta si e total lipsita de valoare. Dar sunt la curent si cu participantii deja calificati in finala si iti spun ca va fi un concurs foarte greu. Sunt multe piese foarte bune. Suedia participa cu o fosta castigatoare a Eurovision-ului din 1997, Charlotte Perrelli, care are o piesa foarte reusita, Rusia va fi reprezentata de Dima Bilan, care a participat cu mine si e foarte bun. Ce sa zic, e si riscant acest concurs, pentru ca daca nu reusesti un loc bun, poti sa-ti ratezi cariera. Un exemplu este Sanda Ladosi, care a intrat intr-un dureros con de umbra dupa participarea la Eurovision. Nu este vina ei. Romanii au votat-o, ea a facut tot ce a putut mai bine acolo, dar oamenii nu au placut-o. Cat despre atmosfera! Eu am avut norocul sa ma aflu si pe scena, dar si in public, anul trecut. Nu am cuvinte sa spun... Nu stiu, poate sunt eu mai sensibil, dar pur si simplu mie imi vine sa plang cand imi amintesc cum a fost. Ei, si cand mai auzi si "Romania", esti asa de mandru si asa de tare tii cu ai tai... Senzational!"

MONICA ANGHEL

"Sper sa ocupam un loc bun"


"In primul rand este foarte greu sa participi la un concurs, indiferent de anvergura lui, de implicatiile lui. Cu atat mai mult la Eurovision, unde atmosfera este coplesitoare, salile sunt de obicei extraordinar de mari, arhipline, presiunea e imensa. Trebuie chiar sa ai o psihologie de invingator, nu numai sa spui ca o ai, trebuie sa ai un comportament de sportiv, disciplinat, atent. Eu am fost privilegiata, pentru ca am plecat intr-o companie foarte selecta: l-am avut ca partener de scena pe Marcel Pavel, care este un profesionist desavarsit, un prieten si un sprijin extraordinar, si amandoi i-am avut alaturi pe compozitorii Ionel Tudor si Mirela Fugaru. Dar, repet, e foarte greu, pentru ca intreaga tara asteapta enorm de la tine. Eu si Marcel am realizat atunci ce ne propusesem - am calificat Romania pentru prima data in finala, am fost deschizatori de drumuri pentru succesele frumoase care au urmat. Sper si pentru anul acesta sa ocupam un loc bun. Mie imi place piesa, mi se pare foarte frumos construita, iar vocile, minunate. Cred ca va fi mai greu pentru Vlad Mirita care, spre deosebire de Nico, are mult mai putina experienta in astfel de spectacole. Ma intrebi daca eu am avut ceva de castigat de pe urma Eurovision-ului... Nu, nimic. Nu a fost un moment de cotitura in cariera mea, nu am semnat nici un fel de contract in plus fata de ce aveam. A fost pentru mine o experienta frumoasa, a fost un castig pentru Romania, iar acest lucru mie imi este suficient."