Bolile primaverii: COLONUL IRITABIL

Rodica Demian
Este o tulburare intestinala extrem de frecventa, care se accentueaza in sezonul de primavara, cand toata lumea da iama in fructe si verzituri. Cauza exacta a afectiunii nu e prea deslusita, de unde si dificultatea de a o trata. Suferinzii se descurca cum pot, fiecare in felul sau. Schimbarea alimentatiei si buna gestionare a stresului sunt solutii, adesea, benefice. Recursul la terapiile alternative este, si el, de mare ajutor. Cand veti invata cum sa preveniti crizele, sindromul colonului iritabil va fi bine strunit


Respirati constient. Intrucat stresul este unul dintre cei mai importanti factori implicati in declansarea crizelor intestinale, e bine sa invatam sa il evitam. De cate ori simtiti ca viata va "strange" si devine tensionata, faceti urmatorul exercitiu de respiratie: asezati-va sau intindeti-va pe pat. Fixati-va atentia pe aerul care intra si iese din corp. Respirati tot mai rar si profund, mereu cu atentia concentrata pe respiratie. Este cel mai simplu exercitiu de relaxare. Meditatia si yoga sunt la fel de eficiente.
Tineti un jurnal in care sa notati ce probleme va ridica fiecare criza cu care va confruntati. Notati fiecare element stresant care ar putea fi implicat. Daca in timp veti constata o recrudescenta a simptomelor, de fiecare data cand urmeaza sa faceti, de pilda, o calatorie cu avionul, de care va este teama, sau cand sunteti chemati la superiorul ierarhic de la serviciu, cu siguranta ca exista o legatura de la cauza la efect. Pe masura ce identificati situatiile care par sa declanseze crizele intestinale, va trebui sa le evitati sau sa gasiti mijloace pentru a le face fata.

Menajati-va intestinele

• Mancati mai putine alimente gatite, carne, grasimi animale, untdelemn, margarina, produse lactate si alte alimente bogate in calorii. Grasimile pot declansa contractii puternice la nivelul colonului, provocand diaree si dureri abdominale.

•  Evitati alimentele iuti. Capsaicina, substanta continuta in ardeiul iute, desi le face bine la stomac unor ulcerosi, favorizeaza spasmele intestinului gros, provocand dureri mari.

•  Diminuati consumul de cafeina, aceasta substanta poate agrava colopatia functionala.

• Evitati varza, varza de Bruxelles, broccoli, alimente susceptibile de a provoca flatulenta.

• Fierbeti in aburi legumele. In stare cruda, provoaca adesea crampe si diaree puternica.

•  Evitati edulcorantii artificiali. Majoritatea lor contin sorbitol si manitol, substante care pot avea efect laxativ. Degradarea de catre bacteriile din colon a acestor zaharuri care nu au fost absorbite poate antrena formarea de gaze, crampe si diaree.

•  Nu mai fumati. Nicotina este un factor agravant. In plus, fumand, inghititi aer, care se afla la originea gazelor intestinale.


Consumati fibre

Avizul medicilor asupra rolului fibrelor alimentare e nuantat. Un regim bogat in fibre este benefic, cand semnele predominante, in cazul colonului iritabil, sunt constipatia, scaunele tari si urgentele de defecare. In schimb, nu s-a constatat nici o ameliorare, cand sindromul colonului iritabil se manifesta prin diaree ori flatulente. In cazul acesta, un consum exagerat de fibre poate sa agraveze situatia. Dar daca problema dvs. principala este constipatia, masurile acestea va pot ajuta.

• Mancati multe fibre insolubile, prezente in cerealele complete, tarate, legume verzi, fasole uscata si alte leguminoase. Fibrele insolubile maresc volumul materiilor fecale, ceea ce are drept rezultat accelerarea tranzitului.

• Fibrele solubile ajuta intestinul sa lucreze mai eficient. Ele sunt continute in fulgii de ovaz, fructe (mere, capsuni, grepfruit).

• Sporiti aportul de fibre progresiv, daca nu sunteti obisnuiti sa le mancati. O schimbare brutala de alimentatie poate provoca balonari si flatulenta. Incepeti cu 8 grame de fibre pe zi (echivalentul a doua pere), apoi adaugati progresiv 4-5 grame pe zi, pana ajungeti la 30 de grame.

•  Beti cel putin 5-8 pahare de apa pe zi, pentru ca tranzitul fibrelor prin tubul digestiv sa se faca mai usor.


Ciuguliti

• Mancati mai putin si mai des. Mesele bogate stimuleaza in exces aparatul digestiv.

• Mancati incet si mestecati bine alimentele. Persoanele care mananca repede inghit de obicei mult aer, care provoaca balonari abdominale dureroase.


Laptele acru (fermentat)

Diareele repetate risca sa elimine bacteriile intestinale utile, care impiedica proliferarea bacteriilor nocive. Daca suferiti de diaree legata de un sindrom al colonului iritabil (si daca nu prezentati intoleranta la lactoza) consumati lapte acru (fermentat), pe baza de bifidobacterium sau lactobacillus acidophilus (prezente in iaurtul facut din lapte taranesc, nepasteurizat). Sau luati pilule de fermenti lactici, de doua-trei ori pe zi, inainte de masa.

Argila

Este cel mai bun remediu natural contra colonului iritabil. Absoarbe impuritatile si gazele din intestin, reface flora intestinala, reglementeaza functia normala a intestinului. Se bea de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa (o lingurita de pulbere la un pahar de apa, lasata sa se dizolve, de la o administrare la alta).

Exercitiul fizic

Practicarea regulata a unei activitati sportive moderate ajuta la lupta impotriva stresului, favorizeaza eliberarea de endorfine - un antalgic natural - si permite organismului, inclusiv aparatului digestiv, sa functioneze normal.

Masajele abdominale

Practicate regulat, prin masarea cu palma a pantecului, in directia de rotire a acelor de la ceas, masajele atenueaza, adesea, durerile mari provocate de crampe. Executati-le zilnic, cateva minute, si atunci cand nu aveti crize.

Remedii cu plante

Menta pentru relaxare. Beti in fiecare zi una sau doua cani de infuzie de menta, pentru a favoriza relaxarea intestinelor, pentru a reduce spasmele si balonarile. (Atentie: evitati menta, daca suferiti de arsuri de stomac.)
Ceaiul de ghimbir produce un efect de usurare. Varsati un pahar de apa clocotita peste o lingurita de pulbere de ghimbir, lasati sa se infuzeze 10 minute, strecurati si beti.
Ceai de cicoare. Radacina de cicoare prajita este un tonic intestinal foarte recomandat celor cu digestie anevoioasa. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de planta data in 2-3 clocote, intr-o jumatate de litru de apa. Se bea peste zi, cu inghitituri mici.
Infuzia de chimen. Planta aromata, chimenul are proprietatea de a reduce substantial durerile provocate de crampele intestinale, dar si de a le preveni. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de seminte zdrobite, oparite cu o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Semintele pot fi puse si in mancare sau se pot rontai peste zi.
Infuzie de rozmarin. Foarte utilizat de greci, egipteni si arabi, pentru tratarea tulburarilor digestive si regularizarea tranzitului intestinal, rozmarinul contine substante active care calmeaza spasmele si reduc balonarile provocate de colonul iritabil. Pentru a prepara o infuzie de rozmarin, se pune la fiert un litru de apa, apoi se stinge focul. Aruncati in apa un pumn de rozmarin inflorit, uscat sau proaspat (circa 50 grame), lasati sa se infuzeze zece minute, apoi strecurati lichidul si beti-l fierbinte, cate o cana dupa fiecare masa principala.
Usturoi fiert. Este un remediu vechi, popular, foarte raspandit in Oltenia. Se foloseste la tot ce tine de infectii si tulburari intestinale, balonari si flatulenta. Mancati usturoi fiert si apoi pasat.

Ce declanseaza colonul iritabil?

In mod normal, reziduurile alimentelor nedigerate sunt impinse progresiv catre colon si rect, prin miscarile peristaltice ale intestinului. Cand suferi de sindromul colonului iritabil, contractiile acestea sunt neregulate, rapide si dezordonate, ceea ce duce la diaree, sau sunt lente si slabe, si atunci produc constipatie. Aceasta disfunctie a tranzitului este acompaniata adesea de dureri abdominale si de gaze. Cauzele exacte ale acestor fenomene sunt necunoscute, dar se stie ca stresul si anumite alimente pot agrava sindromul. Aceste tulburari sunt de doua ori mai frecvente la femei decat la barbati.

Trebuie chemat medicul?

Consultati medicul daca aveti sange in scaun, daca pierdeti in greutate desi nu tineti regim, sau cand simptomele sunt asa de puternice, incat nu mai puteti pleca de acasa. Consultati, de asemenea, medicul, daca ati trecut de 50 de ani si aveti pentru prima oara simptome tipice pentru colon iritabil sau daca suferiti de mai mult timp de aceasta afectiune si constatati schimbari in felul cum se manifesta.

Suferiti de intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza (un zahar continut in lapte si in produsele lactate) poate sa declanseze crize comparabile cu cele ale sindromului de colon iritabil. Un test usor va permite sa aflati daca la originea lor e lactoza. Beti doua pahare de lapte pe stomacul gol. In caz de intoleranta, veti fi cuprins de spasme, gaze intestinale si diaree in orele imediat urmatoare. Daca e cazul, renuntati la lapte si la anumite produse lactate. Iaurtul si branzeturile solide (gen telemea, cascaval) ridica mai putine probleme.