Attila Korodi - Am crescut fara gard in jurul casei si am copilarit cu padurea alaturi

Catalin Manole
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a fortat interzicerea organismelor modificate genetic in Romania, s-a pronuntat impotriva folosirii cianurilor, s-a declarat de partea bioagricultorilor. Atitudini asumate cu mult curaj in fata anumitor cercuri potrivnice si cu interese financiare enorme. Ministrul Korodi se gandeste nostalgic la Tusnad, locul copilariei sale, vine din cand in cand pe bicicleta la serviciu si isi urmeaza crezul intr-o Romanie ecologica

- Domnule ministru, in primul rand va felicit pentru promisiunile tinute. Sunteti privit cu simpatie de opinia publica romaneasca pentru masurile pe care le-ati luat atat in ce priveste organismele modificate genetic (OMG) si bioagricultura, dar si Rosia Montana. Cum se explica mobilitatea dvs., fata de somnul in care zac majoritatea celorlalti ministri din guvern?

- Eu cred in dezbateri cu atmosfera normala si deschisa. Daca noi, care suntem in functii si putem sa luam decizii, nu facem ceva pentru viitor, pentru a crea de acum Romania de peste 10-20 de ani, atunci inseamna ca am tradat increderea pusa in noi. Sper ca si de acum inainte, toti ministrii mediului sa faca acelasi lucru. Dezbaterea problemei modificarilor genetice in Romania s-a bucurat de succes si pentru ca m-au sustinut opinia publica si organizatiile non-guvernamentale. Asta a insemnat foarte mult. In ce priveste motivatia despre care ati pomenit, in cazul meu cred ca a contat foarte mult si educatia pe care am primit-o. Eu sunt din Baile Tusnad, o localitate aflata in mijlocul naturii. Parintii mei vin chiar dintr-o zona rurala. Am crescut fara gard in jurul casei, intre noi si natura nu era nici un fel de bariera si am copilarit cu padurea alaturi. Asta mi-a dat poate o alta intelegere a naturii.

- Ati avut curajul sa opriti cultivarea Organismelor Modificate Genetic in Romania. Se va legifera aceasta decizie sau parlamentul poate decide altfel?

- Deocamdata, ea se afla in parlament si, conform ordonantei de urgenta, am dat-o comisiei nationale de bio-securitate. Aceasta comisie va formula un punct de vedere asupra singurului organism modificat genetic care mai este prezent in Romania, porumbul MON810. Dupa ce vom primi analiza specialistilor, vom putea lua si decizii. Nu spun ca este un proces ireversibil. Sunt precaut in asemenea probleme. Trebuie vazut ce spun specialistii si ce spune opinia publica. Nu se va lua nici o decizie fara dezbatere publica. Nu exclud o decizie care sa nu fie pe placul UE, dar sa fie pe placul multor state membre.

- Ce poate face populatia in sprijinul dvs.?

- In sprijinul ideii de ecologie si de mediu curat, romanii ar trebui sa cumpere produse la prima mana, alimente bio sau ecologice, facute de mici fermieri locali. Cumparand produsele taranilor romani, ii vor ajuta foarte mult pe acestia sa se dezvolte. Sunt regiuni in care dezvoltarea acestor mici fermieri va insemna dezvoltarea zonei din care ei fac parte. Sunt multe zone in Romania unde nu se poate face industrie, si asta este foarte bine. Dar acolo, producatorii depind de ceea ce vand. Trebuie sa ne sprijinim reciproc pentru a ne dezvolta impreuna.

- In tara, tot mai multi agricultori se indreapta catre culturile bio. Pot spera un sprijin din partea dvs.?

- Bioagricultura inseamna un beneficiu enorm pentru mediu. Inseamna utilizarea cumpatata a resurselor, interventie mica cu chimicale si o valoare nutritiva mare a alimentelor. De-acum doi ani, noi am inceput sa aducem bani pentru fermieri, din fonduri europene pentru agro-mediu. Putem sa ii ajutam daca finalizam rapid planul ariilor protejate, ca ei sa realizeze emblema acestor arii. Ministerul Mediului poate sa delimiteze clar zonele protejate in care aceste produse ecologice au fost cultivate si asta poate aduce un renume produselor. Apoi, eu sprijin initiativa ministrului agriculturii, pentru a crea Institutul National pentru Produse Traditionale. E facut dupa model francez si este o punte care poate fi folosita de tarani, pentru a intra pe pietele europene. Sper ca producatorii sa formeze asociatii foarte puternice si ei sa stabileasca pretul pietei. Chiar daca supermarketurile aduc produse de import, un curent care sa spuna oamenilor ca produsele romanesti sunt mai bune i-ar obliga si pe ei sa ridice calitatea marfurilor alimentare. Asta pot face fermierii organizandu-se in asociatii. Dar nu asociatii uriase aflate la centru, prea indepartate de fermier, ci asociatii regionale, specializate in domeniu, si care sa ajute la comercializarea mai usoara a produselor in interesul producatorilor. Pana la urma, solutia este prin cooperative. Este un cuvant care poate ne deranjeaza, dar este singura solutie reala. Fiecare va produce individual, dar vor comercializa impreuna prin cooperative.

- Credeti ca populatia Romaniei e informata suficient in legatura cu felul in care i-ar putea sprijini pe tarani, cumparandu-le produsele?

- Trebuie sa cream in Romania o perceptie mai clara a acestor lucruri, o deschidere catre consumul produselor locale. Daca populatia va face acest pas si va intelege ce inseamna consumul de produse ecologice, clasa politica va putea atunci sa adopte alte strategii, inclusiv de limitare a importurilor, pe considerente de protejare a mediului, asa cum se intampla in Anglia.

- Exista, in sensul acesta, bunavointa in cercurile puterii?

- Dorim sa fim o emblema a Europei, ca tara care ofera produse biologice. Este mult de lucru, inclusiv cu exploatarile agricole mari. Incercam sa separam exploatarile agricole mari de aceste zone, unde fermierii fac produse bio, ca sa existe branduri regionale care sa ii ajute pe acestia din urma la comercializarea produselor. O mare parte din marii fermieri nu ma simpatizeaza, asta este clar. In sfera politica lucrurile sunt amestecate: unii tin cu mine, altii nu. Dar eu fac ceva in ce cred si de-asta nu voi avea abateri de la ceea ce mi-am propus. Am sustinere politica, atat din sfera guvernamentala, cat si din opozitie. Chiar si asa, cu anul electoral in fata, sunt de partea mea. Sunt oameni care si-au dat seama ca in directia asta mergem spre o normalitate. Planurile mele sunt facute pana in alegerile parlamentare si nu cred ca vom avea remaniere pana atunci.

- Pentru Rosia Montana exista vesti bune? Vizita Printului Charles in zona poate fi un motiv de optimism?

- Evaluarea situatiei la Rosia Montana este oprita din cauza insuficientei documentatii legale in vigoare. Dupa ce planul urbanistic general va fi valabil, vom putea merge mai departe. Dar lupta e grea. De pilda, recent, mi s-a intentat mie proces, pentru interzicerea cianurilor. Dar reactiile au fost neasteptate: 16 organizatii nonguvernamentale au intrat in proces alaturi de mine. Este ceva nemaiintalnit! Asta inseamna ca, pentru prima oara, organizatii guvernamentale si neguvernamentale lupta impreuna pentru respectarea legii. Procesul este pe rol, m-au dat in judecata pentru stoparea procedurii de evaluare. In ce priveste prezenta Printului Charles la Viscri, ea poate sa fie un semn de optimism, dar nu doar pentru Rosia Montana. Vizita a subliniat un lucru important: exista valori in Romania, care in Europa inseamna foarte mult. Ca bani, ca patrimoniu, ca viata de calitate. Romania are foarte multe zone care trebuie protejate. Poate ca nu toata lumea o duce grozav si unii ar prefera sa exploatam mai mult mediul, dar daca nu facem acum ceva, in 10-20 de ani, ne vom da seama ca am pierdut enorm si ca nu mai avem cum sa recuperam. Exista riscul sa ajungem si noi o Germanie in care padurile inseamna plantatii de copaci aliniati si nu codri seculari si zone naturale cum sunt la noi. Nu trebuie sa ajungem acolo.

- Secolul XXI va fi ecologic sau nu va fi deloc?

- Din cauza circumstantelor pe care noi, toti oamenii, le-am creat, trebuie sa fie ecologic. Europa si SUA au impus un standard de viata care, efectiv, nu poate sa fie al tuturor tarilor din lume. Daca fiecare om de pe planeta ar trai la standarde occidentale, ar fi nevoie de cateva globuri pamantesti, pentru ca resursele nu ajung. Occidentul se va schimba si va veni cu politici publice de utilizare rationala a resurselor, altfel nu avem nici o sansa. Romania trebuie sa fie pe acest curent de respect fata de natura si de utilizare rationala a mediului.