Henry Rumbold - "Banii nu pot cumpara ceea ce aveti la Rosia Montana!"

Ion Longin Popescu
Rosia Montana e scoasa la bal

- Specialist in restaurari, distins de Regina Marii Britanii cu titlul de "Membru al Imperiului Britanic" (MBE) -

La Rosia Montana s-a desfasurat saptamana trecuta un eveniment mai putin obisnuit: organizatia internationala de promovare a arhitecturii traditionale INTBAU (The International Network for Traditional Buildings, Architecture & Urbanism) din Marea Britanie, organizatie ce lucreaza sub patronajul Altetei sale Regale Printul Charles, in cooperare cu Fundatia Soros, a organizat un curs de restaurare de cladiri vechi. Cursul a avut doua obiective: sa promoveze tehnici de restaurare prin folosirea de materiale traditionale si sa ajute la repararea casei monument nr. 391 din centrul istoric al Rosiei. Participantii au fost studenti si ucenici din Romania, Anglia, Scotia si Grecia, precum si reprezentanti ai comunitatii locale - rosieni care au dorit sa invete secretele restaurarii corecte a caselor de patrimoniu. Tutorele cursului a fost Henry Rumbold, unul dintre cei mai mari specialisti in restaurari din Europa, decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de "MBE" (Member of the British Empire). Semipensionar, Henry Rumbold executa lucrari de restaurare si cursuri de calificare pentru fundatiile "Prince's Foundation" (al carei presedinte este Printul Charles), "Trustul Eminescu" si INTBAU.
"Rosia Montana este un spatiu unic prin bogatia extraordinara a monumentelor ei, care apartin nu doar Romaniei, ci lumii intregi"

- Ce semnificatie are venirea dvs. la Rosia Montana?

- Prezenta mea in Rosia Montana nu are nici o conotatie politica. Ma aflu aici in cadrul unui program de caritate, am venit sa-i invat pe studentii romani, greci, englezi si scotieni, alaturi de membrii comunitatii locale, arta restaurarii corecte a monumentelor si cladirilor vechi. Pentru noi, Rosia Montana este un spatiu unic prin bogatia extraordinara a monumentelor si obiectivelor de patrimoniu care apartin nu doar Romaniei, ci Europei si lumii intregi.

- "Eminescu Trust" si INTBAU sunt organizatii din Marea Britanie implicate in proiecte din Romania. Se pare ca englezii sunt foarte interesati de patrimoniul romanesc.

- Intr-adevar, pentru ca acest patrimoniu este extrem de bogat si original. De altfel, eu am deja o experienta romaneasca. Dupa restaurarea din 2006 a unei case din Laslea (Sighisoara), am bucuria sa ma intorc in Transilvania, si in special la Rosia Montana. Inca din prima zi am constituit grupele de lucru, am vizitat cladirea vizata, am aratat cursantilor in ce constau problemele tehnice ale restaurarii corecte. Am analizat impreuna compozitia tencuielilor, am decis care sunt zonele ce trebuie date jos si le-am aratat cum sa prepare noile tencuieli de var cu nisip si praf de caramida. Ceea ce am facut noi e doar inceputul corect al restaurarii, directia pe care trebuie sa se mearga. Am gasit cateva reparatii cu ciment, facute cu 20-30 de ani in urma, si ne-am dat seama ca sunt un dezastru. Cimentul, impermeabil si greu, a distrus enorm din aceste case din Rosia Montana. Daca cineva mai spune astazi ca restaureaza casele de patrimoniu cu ciment, nu pot decat sa fiu dezamagit, deoarece inseamna le va pune in grav pericol. Ne place sau nu, exista o cale corecta de restaurare si una gresita. Calea corecta ia timp si munca grea. Uitati-va la frumoasele cladiri din acest sat! Uitati-va la arhitectura si frontoanele superbe ale celor mai multe dintre ele! Ne obliga sa mergem pe calea corecta, atunci cand le restauram, pentru ca o facem pentru generatiile viitoare. Cum sa le "pasam" si lor frumusetea pe care avem norocul s-o vedem astazi? Numai mergand pe calea corecta de restaurare. Daca folosim cimentul e ca si cand le-am spune peste timp: "Noi am avut case superbe, dar voi n-o sa stiti cum au aratat decat din fotografii". Cine se incumeta sa lase un astfel de mesaj viitorimii?

- Cum au privit ucenicii romani, si in primul rand localnicii, lectiile dumneavoastra?

- In prima zi, cand au vazut ca le recomand sa lucreze cu materiale locale simple, cunoscute de cand lumea, cum este mortarul de var, n-au crezut ca vom reusi. Pe masura ce s-a scurs saptamana, au devenit increzatori si au lucrat admirabil. Ma refer aici in primul rand la localnici, ei au fost cei mai sceptici. Pornind de la priceperea lor surprinzatoare, mi-am dat seama ca, pentru a reusi restaurarea intregului patrimoniu, Rosia Montana trebuie sa aiba un program, sa aiba parte de astfel de cursuri de tip hands-on (inveti facand). Cu o corecta instruire, acesti oameni vor reusi, putand sa devina la fel de buni ca oricare altii din intreaga lume. In numai cateva zile, au invatat enorm, dovedind ca au meseria in sange. Dupa plecarea noastra, sunt sigur ca-si vor putea renova casele singuri, pe principiile nou invatate, avand astfel grija de valorile construite ale comunitatii lor.

- De ce ati ales Rosia Montana pentru aceste cursuri?

- Desigur, le puteam tine in oricare alta localitate din Romania, dar Rosia Montana, prin complexitatea ofertei sale culturale, se recomanda de la sine drept locul ideal pentru pregatire in restaurare. Are tot ce vrei pentru asa ceva, in primul rand atat de multe cladiri frumoase, care au nevoie sa fie renovate. Este locul perfect pentru a-i invata pe altii cum se fac aceste lucruri, este comunitatea ideala in care localnicii sunt dornici sa invete tainele meseriei.

"Daca am avea in Anglia galeriile romane din Rosia Montana, ar fi coada de autocare cu turisti care ar dori sa le viziteze"

- Ati vizitat galeriile romane si imprejurimile Rosiei Montane. Cu ce impresii va intoarceti la Londra?

- In fiecare dimineata m-am trezit la ora sapte, mi-am facut exercitiile de gimnastica si mi-am rezervat zece minute sa-mi arunc ochii peste Rosia Montana. Este superba! Ieri am vizitat si galeriile romane. Ca unul care a calatorit mult pe toate continentele, va pot spune ca aici este un loc unic pe pamant. Sa vezi astazi modul in care au lucrat minerii romani, in urma cu doua mii de ani, iti taie respiratia. Cand vad peisajul sublim, casele de patrimoniu si galeriile romane, imi spun ca ar fi rusinos sa nu lasam toate astea generatiilor care vor urma. Consider ca este obligatia noastra sa le pastram asa cum le-am primit de la parintii nostri. Altfel, ce vor spune oamenii din viitor despre noi?

- Va propun un exercitiu de imaginatie: ce s-ar fi intamplat daca galeriile romane din Rosia Montana ar fi fost in Anglia?

- Daca am avea in Anglia galeriile romane din Rosia, ar fi coada de autocare cu turisti dornici sa le viziteze. Am avea probleme cu organizarea vizitei prea multor oameni. De fapt, aceste galerii romane apartin lumii, ca Pompei din Italia. Si nu vad nici o ratiune pentru care sa nu le pastrati asa cum sunt.

- Nici macar aurul si banii?

- Banii nu pot cumpara ceea ce aveti la Rosia Montana! Banii nu pot cumpara ceea ce am vazut in fiecare dimineata, privind vaile, gradinile inflorite si masivul Carnic! Banii nu pot cumpara ceea ce am vazut in galeria romana de acum 2000 de ani! Si, in general, banii nu pot cumpara frumusetile pe care le-am vazut in Romania si in primul rand in Transilvania. Traiti, fara sa-i dati prea mare atentie, intr-un paradis natural.

AURA NEAG

Director de comunicare al fundatiei INTBAU

"Rosia Montana ar putea deveni una dintre cele mai prospere comunitati din Romania, si nu pentru 10-20 de ani, ci pentru sute de ani"

- Este Printul Charles la curent cu ceea ce se intampla la Rosia Montana?

- Printul Charles vine in Romania aproape in fiecare an, fiind pasionat de cultura romana, de zona saseasca si nu numai. Stie foarte multe despre Romania. Ca director de comunicare, ii scriu scrisori de doua ori pe an, in care il informez despre proiectele INTBAU de aici. Este foarte curios sa afle daca sunt mai multi oameni interesati de meseriile traditionale, daca oamenii se intorc la aceste meserii. Dupa cum vedeti, occidentalii incearca sa ne atraga atentia asupra situatiei patrimoniului, dandu-si seama ca suntem pe punctul sa facem aceleasi greseli pe care le-au facut ei dupa ultimul razboi mondial. Ei stiu bine ca, odata distrus, acest patrimoniu ramane distrus. Probabil ca implicarea unora din UE aici, in Romania, pleaca de la aceasta premisa: "Nu faceti si voi greselile noastre din anii 50, pentru ca veti ramane saraci in cultura si traditii, si nu pentru un an sau doi, ci pentru totdeauna".

- Cum va evolua proiectul de renovari de la Rosia Montana?

- Ceea ce am organizat noi este un curs de pregatire cu unul dintre cei mai mari mesteri din Europa, Henry Rumbold. Cursantii, inclusiv localnicii, vor primi diplome de atestare, care le vor servi la angajare pe viitoarele santiere din comuna. Organizatia ARA (Arhitectura, Restaurare, Arheologie) din Bucuresti, condusa de arhitectii Stefan Balici, Virgil Apostol si Claudia Muster, va demara lucrarile de indata ce va avea toate aprobarile necesare. Sunt foarte multe case vechi ce asteapta sa fie salvate de la prabusire, in special casele care tin de biserici si in care nu mai sta nimeni. Patrimoniul construit din Rosia Montana este absolut unic si poate fi folosit pentru a regenera zona, pur si simplu. Strainii care au venit in aceasta saptamana la curs sunt uimiti. Ei spun ca, daca acest patrimoniu ar fi oriunde in alta parte a lumii, zona respectiva ar ajunge bogata in scurt timp. Sunt convinsa ca si Rosia Montana are un viitor sanatos si prosper. Exista atatea cladiri armonioase si de valoare care, impreuna cu mostenirea din perioada romana, sunt cheia succesului acestei localitati.

- Asadar, INTBAU a aratat ca se poate, ca dezvoltarea durabila are potential la Rosia Montana. Ce urmeaza?

- Noi vom ajuta comunitatea locala cu tot ce putem, ca sa faca proiecte. De pilda, elaboram in aceasta saptamana un plan de restaurare privind cantitatea si tipul de materiale, numarul lucratorilor, pretul, timpul necesar etc., plan pe care-l punem cu draga inima si gratuit la dispozitia celor care se gandesc sa faca un proiect de finantare pentru renovarea propriilor case. Sunt fonduri multe la dispozitie, atat fonduri publice nationale, cat si europene. Stiu, spre exemplu, ca Guvernul Norvegiei acorda mari sume nerambursabile Romaniei, doar pentru restaurari in domeniul patrimoniului. O parte din acesti bani ar putea sa ajunga si la Rosia Montana. De aceea, un posibil viitor proiect pentru INTBAU ar putea fi deschiderea unui centru de pregatire, cu program anual, pentru restaurare, atat pentru oamenii din sat, cat si pentru altii. Majoritatea caselor din Rosia sunt parca predestinate sa devina mici centre de afaceri (magazine, cafenele, birouri turistice), fiindca au o usa care da direct in strada, iar la etaj, suficient spatiu pentru cate o mica pensiune. Cred ca Rosia Montana ar putea deveni una dintre cele mai prospere comunitati din Romania, si nu pentru 10-20 de ani, ci pentru sute de ani, deoarece nimeni n-o sa duca de aici galeriile romane si bisericile.

D-lui Henry Rumbold si d-rei Aura Neag le puteti scrie la e-mail: aura.neag@intbau.org