Retete cu usturoi

Redactia
Salata cu usturoi, patrunjel verde si branza telemea

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 legatura mare patrunjel verde (150 g), 1/2 legatura menta, 2 capatani usturoi, 1 ardei gras rosu (270 g), 200 g telemea, 20 g seminte de pin, 1 lamaie, 6 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
* Se spala bine verdeata, se zvanta si se taie nu prea marunt. Usturoiul curatat se toaca. * Se taie ardeiul in patru, se curata de nervuri si seminte si se taie fasii subtiri. * Se rupe branza bucatele sau se taie cubulete, iar semintele de pin se rumenesc usor intr-o tigaie (fara grasime). * Se amesteca zeama de lamaie cu uleiul si se condimenteaza cu sare si piper. * Se amesteca - intr-un castron - verdeata, usturoiul si fasiile de ardei, se toarna peste ele sosul si se presara deasupra cubuletele de telemea si semintele de pin.

Pizza cu usturoi si Mozzarella

Ingrediente (pentru 2 bucati): Aluatul - 220 g faina, 3 linguri ulei de masline, 1 galbenus, 1/2 lingurita sare de mare, faina pentru planseta. Umplutura: 2 linguri smantana, 2 capatani de usturoi, 200 g Mozzarella, sare, piper proaspat macinat, 2 fire cimbru, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Aluatul - Se framanta un aluat din faina, ulei, galbenus, sare si 100 ml apa, se imparte in doua, se formeaza doua bile, se invelesc in folie de plastic si se lasa sa se odihneasca 30 de minute la temperatura camerei. * Se incinge cuptorul la 240.gr si se intind amandoua portiile de aluat pe planseta usor infainata, formand 2 lipii rotunde (diametrul 30 cm). * Se aseaza cele 2 foi pe doua tavi tapetate cu hartie pentru copt si se unge fiecare cu cate o lingura de smantana. * Se curata usturoiul, se taie felii subtiri si se presara peste foile de aluat unse. * Deasupra se pune Mozzarella taiata felii, se sareaza, se pipereaza si se presara frunzulite de cimbru. * Se stropesc pizzele cu ulei de masline, se dau - pe rand - la cuptor si se coc 15 minute, pana ce se rumenesc frumos.

Piept de pui cu usturoi si sos de rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 piepti de pui batuti usor cu ciocanul de lemn (a 80 g fiecare), 2 capatani de usturoi (a 70 g), 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita seminte de anason, sare de mare, piper proaspat macinat, 1/4 l suc de rosii, putin zahar. Pentru sos: 2 rosii (200 g), 1 ceapa rosie, 1 legatura de coriandru (sau patrunjel verde), 1 lamaie mai verde, zahar dupa gust.
Mod de preparare:
* Se zvanta carnea de pui cu un servet si se desfac din capatani cateii de usturoi. * Se-ncinge uleiul intr-o tigaie mare si se rumenesc pieptii de pui, pe ambele parti, la foc iute. Se adauga cateii de usturoi si se prajesc si ei putin. * Se adauga anasonul, sarea si piperul si se sting cu sucul de rosii. Se lasa toate sa fiarba incet circa 10 minute si se gusta de sare, piper si zahar. Pentru sosul de rosii: Se spala rosiile, se taie in patru, se indeparteaza pedunculul si semintele (prin presare usoara) si se taie cubulete. Ceapa curatata se toaca si ea marunt, iar frunzulitele de coriandru (sau patrunjel) se toaca marunt. * Se amesteca rosiile, ceapa, coriandrul, coaja rasa a unei jumatati de lamaie si zeama intregii lamai, se gusta de sare, piper si zahar si se serveste sosul impreuna cu carnea.

Dulciuri

Clatite cu mere la cuptor

Ingrediente (pentru 5 persoane): 100 g faina, 800 ml lapte, 3 oua, 100 g zahar, 1 priza sare, 20 g unt sau margarina, 7 linguri rachiu de mere (sau coniac), 1 plic praf de budinca de vanilie (pentru 1/2 l lapte), ulei pentru prajit, 500 g mere, 1 lingurita scortisoara, 100 ml frisca batuta.
Mod de preparare:
* Se prepara un aluat mai subtire din faina, 300 ml de lapte, 40 g de zahar, sare, untul topit si 3 linguri de rachiu si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei. * Se amesteca praful de budinca cu restul de lapte si 40 g de zahar, se fierbe si se lasa sa se raceasca. * Intr-o tigaie, se prajesc pe rand clatitele (cat mai subtiri). * Se spala merele, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele, se dau pe razatoarea mare si se amesteca cu zaharul ramas, scortisoara si 2 linguri de rachiu. Se pune umplutura la mijlocul clatitelor, se ruleaza si se aseaza intr-o forma termorezistenta. * Se amesteca bine budinca fiarta si racita, se incorporeaza frisca batuta si restul de rachiu si se toarna peste clatite. * Se dau clatitele la cuptorul incins si se lasa 8-10 minute sa se rumeneasca.