Un moment de cumpana

Toma Roman
Actuala campanie electorala - pentru "locale" - a fost, pana acum, atipica.

Cea mai mare parte a presei a indus electoratului parerea ca alegerile din 1 iunie nu au caracter politic. Cetatenii trebuie, altfel spus, sa opteze intre competente, primarii fiind in fond niste "gospodari" mai buni sau mai rai. Nu culoarea lor politica este semnificativa, ci proiectele si capacitatea de a le finaliza. Justificarea pentru "depolitizare" este justificata: majoritatea candidatilor de partid din ultimii nouasprezece ani s-au dovedit interesati, in primul rand, de bunastarea proprie si de cea a gruparii ce i-a sustinut. Cetatenii de rand nu au avut, aproape, nici un beneficiu din faptul ca au castigat unii sau altii. Localitatile Romaniei au ramas, practic, in aceeasi stare jalnica mostenita de la trecutul regim, cu exceptia zonelor acaparate de imbogatitii peste noapte. Este, asadar, normal sa respingem candidatii de partid ce-si amintesc de concitadini doar inaintea alegerilor. Mai ales ca asezarile romanesti au acum sansa unei dezvoltari concrete cu ajutorul fondurilor europene.
Ideea "depolitizarii" mi se pare interesata dar si... falsa. O prima consecinta a impunerii impresiei unei lupte intre competente este demobilizarea electoratului, stimularea absenteismului. Toti candidatii au prezentat proiecte documentate, interesante. Daca programele sunt, aproximativ, aceleasi (pentru ca problemele fiecarei localitati sunt aceleasi), poate castiga oricine, cu conditia sa-si faca treaba. Iar, daca pretendentii sunt nealiniati politic, este cu atat mai bine pentru ca nu au in spate "grupari" carora sa le ramana datori. "Independentii" ar reprezenta, prin urmare, solutia cea mai la indemana cetatenilor interesati de mediul lor de viata.
Opinia indusa astfel are, in realitate, un scop politic foarte precis. Castigarea "localelor" este esentiala pentru organizarea "parlamentarelor" din noiembrie. Cu presedinti de consilii judetene si primari dispunand de posibilitatea dirijarii selective a fondurilor europene se poate "orienta" mult mai usor votul viitor. Or, alegerile din noiembrie 2008 sunt esentiale pentru ruperea cu trecutul recent al tarii, pentru blocarea generalizatului "sistem ticalosit". Daca "meciul" se va termina indecis, Romania va continua sa se zbata in mocirla morala ce o plaseaza la marginea Europei. Papusarii ce au insinuat ideea "depolitizarii" stiu bine ca alegatorii "de dreapta" sunt cei mai interesati, detasarea lor de vot dand posibilitatea celor "de stanga", usor de manipulat datorita saraciei ce-i face vulnerabili la "mici si bere", sa aduca in fruntea administratiei "gospodarii" propusi de ei, mai mult sau mai putin, "independenti". Demobilizarea alegatorilor constienti face bine, mai ales PSD-ului, gruparea incapabila de reformare a celor ce, sub tutela lui Ion Iliescu, au preluat puterea in 1989. Majoritatea absoluta a "independentilor" la actualele "locale" provin din "tolba" PSD-ului, care - pentru a-i "conspira" - a propus, formal, si firavi candidati partinici.
Cazul cel mai clar este cel al Bucurestiului. Electoratul bucurestean este, de departe, cel mai politizat electorat al tarii. Bucurestenii au votat, practic, intotdeauna impotriva gruparii structurate si conduse de Ion Iliescu, stiind ca ea nu reprezinta altceva decat organizatia, mafiot revopsita, a fostelor cadre "tinere" ale PCR si ale Securitatii. Dupa "lectiile" primite la toate alegerile tinute pana acum in Bucuresti, "strategii" d-lui Iliescu au gasit solutia: PSD-ul va avea doi candidati. Unul politic, oficial, chiar stimabil, d-l C. Diaconescu, si unul neoficial, independent, d-l S. Oprescu. "Independentul", retras din "partid" si, aparent, martirizat de contestatiile de la BEM, a confiscat discursul anti-sistem practicat de oponentii PSD, impinsi de ideea "depolitizarii" la dezbateri "tehnice", pe proiecte. In fapt, d-l Oprescu este cel mai politizat candidat, proiectele lui fiind de o naucitoare (si imposibila) fantezie. D-l V. Blaga, reprezentantul partidului real anti-sistem, PD-L-ul, s-a lasat angrenat in controverse sterile despre "autostrada aeriana" si alte asemenea aberatii, contand pe un joc electoral corect, pe o competitie adevarata a competentelor.
Scopul imediat al manevrei PSD-iste este clar. Satui de polemicile politice nesfarsite, demobilizati de parerea ca oricare ales este la fel de bun, alegatorii "dreptei" vor sta acasa, deschizandu-i astfel calea d-lui Oprescu spre Primaria Generala a capitalei. In turul secund, au socotit oamenii d-lui Iliescu, toti ceilalti candidati isi vor sfatui alegatorii sa-l sustina, dupa principiul care a facut posibila unirea transpartinica a celor 322 de parlamentari ce au propus suspendarea presedintelui anti-sistem, T. Basescu. Scopul de fond al manevrei este tocmai excluderea posibilitatii de a finaliza batalia cu "sistemul ticalosit", declansata de acesta. Pierderea Bucurestiului de catre PD-L ar reprezenta, din perspectiva "parlamentarelor", un puternic semnal ca "sistemul" este viu si functioneaza. Consecintele profunde au fost pomenite mai inainte.
Candidatul PD-L-ului, d-l Blaga, si-a "repolitizat" relativ tarziu discursul. "Tehnicianul" onest a crezut ca poate bloca mistocareala usurica si spumoasa a contracandidatului, incercand sa il atraga in dezbaterea solutiilor. A trebuit sa intervina chiar presedintele Basescu dupa sesizarea "blatului" propus de adversari. Reconectat la politic, d-l Blaga s-a dovedit un adversar redutabil pentru "calul troian" al PSD-ului. Sondajele de opinie au indicat ca ecartul dintre el si adversarul sau a devenit aproape invizibil. Dar, in turul secund, d-l Blaga va avea o misiune extrem de dificila pentru ca va fi, cum se spune, "singur impotriva tuturor". Absenteismul va conta imens intr-o batalie pe care reprezentantii "sistemului" au orientat-o strategic, cu mult timp inainte, spre zone de detasare si dezinteres.
Bucurestenii, ca si tara intreaga, nu-si pot permite ratarea sansei de a deschide calea "normalizarii" ansamblului social. Intrebarea este insa daca se vor trezi la timp pentru a vota responsabil.