Un "medicament" prea putin cunoscut: IONII NEGATIVI

Gilda Fildan
Stiti cate ceva despre legatura dintre sanatate si ionizarea atmosferica? V-a spus vreun medic ca starea de rau se explica, adesea, prin prezenta unui exces de ioni pozitivi? Dar ca ionii negativi sunt obligatorii pentru viata? Daca raspunsul e "nu", randurile de mai jos va vor fi de folos

Importanta ionizarii atmosferice

Aerul pe care-l respiram contine ioni, care sunt atomi sau molecule de oxigen, azot, gaz carbonic si alte gaze, cu incarcaturi pozitive sau negative. Sub actiunea razelor ultraviolete ale soarelui si ale razelor cosmice, care provin din spatiile siderale, acesti produsi se transforma. Un atom sau o molecula care pierde un electron primeste o incarcatura pozitiva. Din contra, fixarea unui electron suplimentar provoaca formarea unui ion negativ. Ionizarea mai poate fi produsa prin radioactivitatea solului, prin efluviile de descarcari electrice (fulgere) si prin procedee de mai mica importanta, ca "efectul Lenard", care se manifesta prin pulverizarea si dispersiunea violenta a picaturilor de apa, in timpul ploilor puternice, la cascade, sau la suprafata marii, in cursul fluxului si al refluxului. De asemenea, trecerea vantului prin acele de pin ionizeaza atmosfera.
Efectul celor doua tipuri de ioni asupra sanatatii e complet diferit. Ca urmare a unui mare numar de cercetari, intreprinse mai ales de fizicienii si biologii rusi, s-a demonstrat ca puritatea aerului si in consecinta a climei este in mare parte determinata de proportia de ioni negativi, care exercita o actiune benefica asupra diferitelor organe, suscitand totodata o stare de bine si echilibru, o euforie psihica. In schimb, ionii pozitivi sunt net defavorabili. Asa se explica de ce inaintea unei furtuni, cand proportia de ioni pozitivi atmosferici este foarte ridicata, multe persoane cu sanatate normala se simt prost, nervoase. La bolnavii cu angina pectorala, ftizicii, astmaticii se accentueaza tulburarile. Acestea dispar dupa furtuna, ca urmare a aparitiei de ioni negativi, produsi de efluviile si descarcarile electrice petrecute intre pamant si nori. * Tulburarile provocate de vanturi sunt datorate, de asemenea, proportiei ridicate de ioni pozitivi, transportati prin aer. * Acumularea, deasupra vastelor aglomerari industriale, a fumului, a gazelor poluante, provoaca, de asemenea, o scadere a ionilor negativi si o inmultire a ionilor pozitivi. * In interiorul imobilelor, structurile metalice, aparatele de incalzit si de climatizare distrug ionii negativi. Starile de slabiciune, oboseala, plictiseala, durerile de cap resimtite de persoanele care stau in camere insuficient aerisite, nu se explica numai prin lipsa de oxigen, ci si prin cresterea ionilor pozitivi, eliminati prin respiratie. Oamenii de stiinta au constatat ca animalele: cobaii, iepurii, cainii, porumbeii etc. plasati intr-o atmosfera total lipsita de ioni negativi - celelalte conditii biologice mentinandu-se normale - mor in mai putin de 8 ore. Asadar, ionii negativi exercita o actiune benefica asupra organismului si a psihicului, suscitand euforia psihica. Experientele au dovedit ca ionii negativi regleaza functionarea sistemului nervos central si vegetativ, precum si sistemul endocrin, pe care il normalizeaza.

Expuneti-va la aer si soare
Aeroterapia


Omul, care este o fiinta aeriana ce traieste cu oxigen, trebuie sa practice permanent aeroterapia, care consta in aerisirea permanenta a locuintei, respiratia frecventa in aer curat si expunerea corpului gol in intregime la aer. Aceasta terapie revigoreaza organismul, provoaca o senzatie de bine, o stare de destindere fizica si mentala. Este un factor de viata sanatoasa si longevitate. Pe durata anotimpului cald, umblati cat mai mult dezbracati, prin casa si prin curte, pe terasa si pe balcon, in locuri ferite de priviri indiscrete. Procedati la fel si in vacante, pe maluri de ape sau in paduri, cu grija sa nu raciti.

Helioterapia

Condusa cu masura, expunerea la soare este eminamente favorabila, caci determina, atunci cand este facuta corect, o crestere a vitalitatii. Sub influenta sa, echilibrul organic, rezistenta la afectiuni, starea de sanatate generala sunt considerabil crescute. Sistemul simpatic este stimulat, iar tonusul intelectual este marit. Cura solara trebuie condusa progresiv.
In primele 8 zile, se expun picioarele, gambele si coapsele, apoi se descopera abdomenul si, in sfarsit, toracele si spatele, marind progresiv durata expunerii, astfel ca dupa 8 zile va fi de 30 de minute. Cand pigmentatia s-a facut, timpul de expunere va fi marit si se vor expune alternativ partea ventrala si dorsala a corpului. Aceste efecte benefice ale aerului si ale luminii se explica prin faptul ca pielea nu este un simplu strat de protectie, ci este si un aparat respirator, excretor si sensibil, este un transformator de energie. In parte atrofiata prin purtarea imbracamintii, ea este totusi susceptibila de regenerare si capabila sa-si reia, destul de rapid, functiile normale, sub influenta aerului si a luminii.
Helioterapia este contraindicata in: tuberculoza latenta, afectiuni cardiace, congestii hepatice, afectiuni hepatobiliare, afectiuni renale, hipertensiune, cancer sau stari precanceroase. Deci trebuie aplicata numai cu aviz medical.