Mici retete de fericire

Adina Bran
Sentimentul de bucurie poate fi produs pe cai diferite. Trebuie doar sa aflam care drum e cel potrivit. Iata opt retete recomandate si explicate de specialisti

Miscarea fizica

Sportul este un antidepresiv foarte eficient. La efort, muschii se incalzesc, iar ulterior se destind. Sistemul nervos transmite aceste informatii creierului, care le inregistreaza ca senzatii pozitive. In special femeile recunosc ca se simt mai bine dupa un antrenament.

Dans

Reactia corpului la muzica este cu siguranta cea mai complexa dintre tipurile de bucurie. Faptul ca dansul extatic poate merge pana la transa e cunoscut in samanism. Miscarile ritmice, executate pe sunet de tobe ori pe cadenta sacadata, favorizeaza extazul. Unii dintre cei ce rezista la nopti intregi de dans relateaza ca se simt cuprinsi de euforie - fara sa fi luat vreo pilula de... "Ecstasy".

Auditii muzicale

Muzica are un efect terapeutic: "Toccata" de Bach fortifica nervii. Concertul pentru pian nr. 2 de Rahmaninov ne consoleaza, atunci cand suferim din dragoste. Neurologii au urmarit, in cadrul unor experimente, drumul parcurs de sunete, de la nervul auditiv pana la creier. Semnalele sonore placute trec prin trunchiul cerebral si ajung la sistemul limbic, unde stimuleaza zone ce sunt active si in timpul actului sexual.

Dezmierdari

Cu o suprafata de 1,7 m2, pielea este cel mai mare organ, dar totodata si cel mai sensibil: ea dispune de peste patru milioane de terminatii nervoase. Sub apasarea usoara a unor maini ce o mangaie, receptorii aflati in derma transmit un semnal catre centrul afectivitatii din creier, care sporeste senzatia de fericire.

Mici pacate

O ceasca de cappucino si un pahar de vin sunt cat se poate de binevenite, pentru a ne crea mici momente de fericire. Insa organismul stie ca, in exces, ele devin daunatoare. Consumul exagerat face ca placerea sa fie inlocuita de o stare de agitatie.

Gradinarit

Mai inainte balarii, dupa aceea straturi pline de flori superbe: o munca nu tocmai usoara, dar rasplatita din plin. Minunatele culori si parfumuri reinnoiesc mereu sentimentul de fericire. Inca din Egiptul antic, medicii isi indemnau pacientii cu tulburari psihice sa faca plimbari prin gradina.

Plimbari

O plimbare activeaza circulatia cerebrala, mareste productia de hormoni si stimuleaza formarea de noi celule nervoase. Mersul pe jos - trei kilometri in fiecare zi - reprezinta premisa necesara pentru a ne mentine intr-o forma mentala optima. Si impresiile senzoriale ne pot aduce bucurie: auzind ciripit de pasarele, cei mai multi oameni zambesc aproape instantaneu - in decurs de un sfert de secunda.

Dragoste

Oamenii de stiinta atribuie hormonilor, sentimentul de fericire ce ne cuprinde in timpul actului iubirii. Ei dau nastere unei reactii de satisfactie imposibil de egalat, spun ei.