Prajituri delicioase

Redactia
Prajitura cu cirese (ingropata)

Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 125 g unt sau margarina, 125 g zahar, 2-3 oua, 2 linguri zeama de lamaie, 150 g faina, 50 g amidon, 2 lingurite praf de copt, 1/8 l lapte, 350 g cirese, zahar pudra.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 190gr.. * Se prepara aluatul la fel ca aluatul pentru chec si se toarna intr-o forma rotunda (diametrul: 20 cm) cu pereti detasabili, unsa cu unt (doar fundul). * Se spala ciresele, li se scot samburii, se lasa sa se scurga zeama si se imprastie apoi peste aluat. * Se da prajitura la cuptor si se coace 50 de minute.
Reteta pentru aluat: Se freaca untul spuma, se adauga zaharul si apoi 1-2 linguri de faina, ca sa se lege. Se incorporeaza ouale - pe rand - (fara sa se intalneasca ou cu ou), apoi faina ramasa si praful de copt, alternativ cu laptele si se amesteca pana ce a fost "inghitita" toata faina.

Prajitura cu cirese (aluat frantuzesc)

Ingrediente (pentru 12 bucati): 400 g aluat de foietaj (congelat), 1/4 l lapte, 1/2 pachet praf de budinca (cu gust de vanilie), 80 g zahar cristal, 2 galbenusuri, 1 paharel rachiu de cirese, 400 g cirese coapte, putin rachiu pentru stropit ciresele, 1 priza scortisoara macinata, ou pentru uns.
Mod de preparare:
* Se amesteca praful de budinca cu putin lapte, iar restul de lapte se da in fiert, impreuna cu zaharul. Se incorporeaza in lapte praful de budinca dizolvat, galbenusurile si rachiul de cirese si se amesteca bine cu mixerul. * Se lasa compozitia sa se raceasca, dupa care se trece printr-o strecuratoare fina. * Se spala ciresele, li se scot coditele si samburii, se stropesc cu putin rachiu, se presara cu scortisoara si se lasa sa se patrunda. * Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si se incinge cuptorul la 200gr.. * Se lasa aluatul sa se decongeleze si se intinde pe planseta infainata la dimensiunile tavii (latimea 22 cm). Se taie din aluat o fasie lata de 14 cm si cate doua fasii cu latimea de 1 respectiv 2 cm. * Se intinde fasia de 14 cm pe tava si se inteapa cu o furculita. Se unge pe margini (doar pe lungime) cu ou batut si se aseaza deasupra fasiile late de 2 cm. Se ung si acestea cu ou si peste ele se pun fasiile late de 1 cm. * Se lasa prajitura sa creasca la loc cald, circa 1/2 de ora, dupa care se intinde peste aluat, intre fasiile inguste, budinca, si peste ea se presara ciresele. * Se ung fasiile inguste de pe margini cu ou batut, se mai lasa putin sa creasca si se da prajitura 25-35 de minute la cuptor sa se rumeneasca. Se taie rece.

Tort cu cirese

Ingrediente (pentru 12 bucati): 280 g faina (cernuta), 3 linguri frisca nebatuta, 20 g drojdie, 100 g unt, 90 g zahar pudra (cernut), 4 galbenusuri, 1 plic zahar vanilat, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, 1 priza sare, 2 albusuri, 50 g migdale rase, 300 g cirese fara codite, spalate si scurse, o foaie de tort, ou pentru uns, zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
* Se incalzeste frisca, se pune drojdia in ea sa se topeasca, se adauga putin aluat si se face un aluatel moale, care se lasa sa creasca la caldura. * Se lasa untul sa se inmoaie si se freaca bine cu jumatate din zahar, dupa care se incorporeaza - pe rand - galbenusurile, zaharul vanilat, sarea si coaja de lamaie si se amesteca in continuare pana ce compozitia devine spumoasa. * Separat se bat albusurile cu restul de zahar si se incorporeaza in spuma de unt. Se adauga apoi faina, migdalele si aluatelul crescut si se framanta un aluat neted. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se toarna jumatate din aluat intr-o forma de tort tapetata cu hartie, se imprastie peste aluat 2/3 din cirese si se acopera cu foaia de tort. Peste foaie se intinde aluatul ramas, se netezeste suprafata, se unge cu ou si se acopera cu ciresele ramase. * Se lasa totul 1/2 de ora la cald, sa mai creasca, dupa care se coace circa o ora, se lasa sa se raceasca in forma, se rastoarna si se presara cu zahar pudra.

Inghetata cu branza de vaci si capsuni

Ingrediente: 20 g unt, 60 g zahar, 250 g capsuni, 60 g fulgi de ovaz, 250 g branza de vaci proaspata si smantanoasa, sucul de la o lamaie, o cutie de inghetata de capsuni sau vanilie.
Modul de preparare:
* Se pun intr-o tigaie untul, zaharul si fulgii de ovaz, pe foc mic. Se amesteca pana devin aurii. Se dau deoparte si se lasa sa se raceasca. * Se spala capsunile, se curata de codite, se dau prin mixer sau prin masina de tocat. Cateva se lasa deoparte, pentru garnisit. * Se amesteca piureul de capsuni cu branza de vaci si sucul de lamaie. (Cui ii place mai dulce, pune si zahar.) * Se adauga fulgii de ovaz prajiti, se amesteca toata compozitia usurel. * In cupe separate de sticla, se pun cate 2-3 linguri de inghetata si deasupra se toarna sosul de branza si de capsuni. Se garniseste cu capsunile ramase.