Tia Serbanescu - Analiza politica a lunii MAI

Claudiu Tarziu
"PD-L si PNL ar trebui sa refaca alianta, macar din interes, daca nu din dragoste"

50% reprezinta o participare nesperata la vot

- La ora cand avem aceasta discutie, s-au comunicat deja rezultatele partiale ale alegerilor locale. Surprind prin rezultatele lor aceste alegeri?

- Nu prea. Singura surpriza este ca prezenta la vot a fost ceva mai mare decat anticipam si decat erau semnalele de dezinteres dinspre electorat. In jur de 50% reprezinta o participare nesperata, mai buna decat la europarlamentare - lucru explicabil prin faptul ca romanul este mai interesat de ce se intampla in comuna sau in orasul lui decat la Bruxelles, desi ne priveste si ce se petrece acolo. In rest, rezultatele care se prefigureaza in acest moment respecta, in general, previziunile si ierarhia din sondajele de opinie: PD-L si PSD raman pe primele doua locuri, cu variatii fara mari semnificatii intre ele de la localitate la localitate, PNL ocupa a treia pozitie si are asigurat un loc de arbitru.

- Cum va explicati ca dupa o guvernare plina de tensiuni, conflicte si acuzatii, PNL obtine cel mai bun scor din istoria sa postdecembrista, iar PSD, care nu s-a desprins inca de imaginea de partid al coruptilor, se mentine in jurul a 28 de procente?

- Intr-adevar, era de asteptat ca actul guvernarii - o guvernare considerata de multi nu tocmai reusita - sa erodeze capitalul electoral al PNL si, mai ales, ca acesta sa sufere de pe urma razboiului fratricid cu PD(-L). Sa nu uitam insa ca si PSD, dupa guvernarea din 2000 - 2004, care a fost criticata ca fiind cea mai corupta, a obtinut un scor electoral foarte bun acum patru ani, pe care nu stiu daca il va mai atinge acum, cand e in opozitie, si cand ar putea parea mai credibil. De altfel, nici PD-L n-a fost scutit de probleme de imagine, fiind o vreme la guvernare, apoi fiind considerat vinovat de ruperea Aliantei DA. Si de intretinerea unui lung razboi cu PNL, avand oameni acuzati de acte de coruptie si suferind de pe urma mandatului lui Videanu la Primaria Generala a Capitalei. Totusi a primit foarte multe voturi. Prin urmare, alegatorii au alte criterii fata de cele pe care le cred infailibile presa sau analistii politici. Iata ca nu e musai ca daca ai luat masuri nepopulare sau eronate in guvernare sau daca ai fost acuzat de coruptie sa fii si sanctionat in alegeri. Probabil ca electoratul a facut diferenta dintre nivelul de trai din vremea PSD si cel de azi, dintre libertatea de exprimare de acum, uneori dusa la extrem, si cea controlata autoritar din timpul guvernarii PSD, dintre coruptii Aliantei DA si cei ai PSD, si a rezultat ce vedem. Daca adunam procentele capatate de PD-L si de PNL si tinem cont ca, indeobste, cota aceasta de incredere se transfera, cu mici diferente, si la alegerile generale, constatam ca ar putea guverna impreuna, de aceasta data, fara UDMR, PC sau alt ajutor in urmatorul ciclu electoral. Ar fi putut, daca nu ar fi comis prostia imensa de a-si identifica rau adversarii - in interiorul propriei aliante - si ar fi observat ca ei, PD-L si PNL, isi erau cei mai compatibili parteneri din toata scena politica. Ar trebui sa refaca Alianta, macar din interes daca nu din dragoste. Insa, au dus razboiul pana in panzele albe, asa incat am ajuns la absurditatea ca unii lideri liberali, cum sunt Crin Antonescu si Puiu Hasotti, sa declare ca, in turul doi pentru Primaria Generala a Capitalei, electoratul PNL ar trebui indemnat sa voteze contra lui Vasile Blaga, deci cu Sorin Oprescu.

- Deja s-au reasezat cumva taberele in spatele finalistilor pentru Capitala: Blaga si Oprescu. Ramane ca PNL sa exprime o pozitie oficiala, daca nu cumva liderii partidului vor avea intelepciunea sa-i lase pe alegatori sa hotarasca singuri cui dau votul.

- E normal ca PSD si PRM sa faca front comun in spatele lui Sorin Oprescu, ca e al lor, crescut de ei, sustinut de ei. Dar e absurd ca si PNL sa se alinieze aici, din ura fata de PD-L. In felul acesta ar urma indemnul d-lui Ion Iliescu, care spune ca "trebuie izolata dreapta" pe scena politica, PD-L fiind considerat dreapta. Ca si cum PNL nu ar fi de dreapta, desi potrivit lui Antonescu si Hasotti, PNL ar merge in directia stangii, numai din aversiune fata de fostul aliat.

- In acest context, Sorin Oprescu va avea o sustinere mai mare decat Vasile Blaga?

- Teoretic, da. Are sustinerea PSD si a PRM - Vadim Tudor imbratisandu-l din momentul in care a iesit din PSD, iar acum declarand ca il sprijina neconditionat. Sunt si voci la varful PNL care l-ar sprijini. Sa speram ca dl Calin Popescu Tariceanu se va gandi mai bine la implicatiile si consecintele unei asemenea optiuni. In acelasi timp, numarul alegatorilor bucuresteni este mult mai mare decat cel al sustinatorilor tuturor partidelor la un loc si e posibil ca bucurestenii, care intotdeauna au fost bine informati si electori calificati, sa realizeze lipsa de consistenta si de seriozitate a candidatului Oprescu si sa reactioneze ca atare. De fapt, trebuie sa se autoprotejeze, pentru ca se pun in pericol daca opteaza pentru un candidat care nu are nici un fel de garantii de competenta si seriozitate, in domeniul administratiei publice.

"Oricat ne-ar putea impresiona un medic in halat alb care se ofera sa salveze Capitala, el nu are nici un fel de date care sa ne convinga ca ar fi un primar bun"

- In cazul in care va ajunge primar, Sorin Oprescu va rupe traditia administrarii Bucurestiului de catre un reprezentant al dreptei. De unde acest succes subit, la cineva care a mai pierdut cursa pentru Primaria Generala de doua ori?

- A reusit sa pacaleasca electoratul cu aerul sau de independenta, cu pretentia falsa de luptator anti-sistem. Dar d-l Oprescu, oricat ne-ar putea impresiona un medic in halat alb care se ofera sa salveze Capitala, nu are nici un fel de date care sa ne convinga ca ar fi un primar bun. Propriii sai colegi spun ca lipseste masiv si nemotivat de la Senat, ca nu lucreaza bine in echipa si are un stil de comunicare greu de suportat. Pe de alta parte, a prezentat liste de sustinatori false, pentru a intra in cursa electorala, care contineau inclusiv numele unor nou-nascuti. Ce incredere poti avea intr-un asemenea om? Pe urma, d-l Oprescu nu are un program pentru Bucuresti. A propus un proiect S.F. privind constructia unei autostrazi aeriene, la nivelul etajului trei, care sa traverseze Bucurestiul de la nord la sud. O idee care, tinand cont de ce fel de oras este Bucurestiul si de posibilitatile noastre de dezvoltare, te poate speria prin lipsa de realism si de responsabilitate pe care le contine. Se pare ca dl Oprescu nu se prea preocupa de ce spune, ca arunca declaratiile cu nonsalanta si asteapta rezultatul alegerilor, urmand sa se descurce apoi cum va putea. Or, ca liberalii sa propuna un astfel de om drept primar general nu inseamna altceva decat pedepsirea Bucurestiului. Aici nu mai este vorba despre vreo diferenta de program, de ideologie, ci de umori care declansate fac rau bucurestenilor. Liberalii sunt pe cale sa rateze ocazia de a fi coerenti cu ei insisi si de a-si reafirma identitatea de liberali, sustinandu-l pe Blaga sau declarandu-se impotriva unei conduceri de stanga a Bucurestiului.

"In alegerile generale, n-ar fi de mirare sa avem doar doua, trei partide"

- Oare rezultatele la alegerile locale incep sa limpezeasca apele in politica romaneasca?

- E posibil. Primul semn a fost dat la alegerile europarlamentare, unde voturile au fost stranse de doar cateva partide - cele care au si reprezentare europeana, adica sunt afiliate unor mari familii politice prezente in Parlamentul European. Cred ca a contat foarte mult afilierea la marile partide europene, caci asa au fost silite si partidele romanesti sa se orienteze, sa se clarifice doctrinar. PRM nu a facut-o, de pilda, a tot oscilat intre stanga si dreapta, intre crestin-democratie, socialism si nationalism, si si-a pierdut credibilitatea. PRM risca, astfel, sa nu mai intre in Parlament. In alegerile generale, n-ar fi de mirare sa avem doar doua, trei partide in Parlament. Si pe undeva este normal, asa se intampla in mai toate tarile cu vechime in democratie. Ajuta la aceasta si spiritul de economie al electorului, care prefera sa-si dea votul unui partid care sta bine in sondaje, cu sanse de castig, decat sa-si risipeasca votul pe un partid poate mai aproape de vederile lui, dar fara sanse. Ce incredere sa-ti prezinte un partid minuscul, care face casting pentru a-si umple lista de candidati la Consiliul Local, care isi cauta presedinti de filiale la mica publicitate sau care are azi o orientare politica, maine alta? Asta nu inseamna ca electoratul are o incredere deosebita in partidele mari; are mai degraba dezamagiri legate de ele.

- Cum va explicati succesul, fulminant uneori, al "baronilor" locali, pe votul uninominal? Din primul tur de scrutin au iesit primari si presedinti de Consilii Judetene, cu scoruri electorale foarte mari, oameni controversati, cu dosare penale si multe scandaluri de presa la activ. Ma refer la Antonie Solomon de la Craiova, Radu Mazare de la Constanta, Constantin Boscodeala de la Buzau, Gheorghe Falca de la Arad, Marian Oprisan de la Vrancea, Nicusor Constantinescu de la Constanta si lista poate continua.

- Au iesit din primul tur primari si presedinti de Consilii Judetene, si oameni care meritau, care au convins electoratul de-a lungul anilor, cu proiecte pe care le-au dus la capat, s-au dovedit bun gospodari, harnici etc. Aici se inscriu Klaus Johannis la Sibiu, Emil Boc la Cluj, Gheorghe Ciuhandu la Timisoara, Liviu Negoita in sectorul 3 al Capitalei. Si, cu siguranta, mai sunt si altii pe care nu-i stim. S-a vazut ceva de pe urma lor, n-au comis acte de coruptie batatoare la ochi si, prin urmare, au fost realesi printr-un vot pozitiv. Pe de alta parte, au fost alese cu aceeasi lejeritate, cu un procentaj la fel de confortabil, tot din primul tur si fara emotii, si personajele despre care vorbiti, pe care tindem sa le consideram un fel de stapani ai locului, care au cam scapat haturile de multe ori, au inventat tot felul de taxe si de parataxe, au dus trai de beizadele, au huzurit pe bani publici, au avut incidente cu implicatii penale. Aici n-ar mai fi vorba de un vot pozitiv, ci, mai degraba, ori un vot negativ, exprimat la adresa contracandidatilor acestor "baroni" care, prin comparatie, au parut si mai corupti, si mai neseriosi, si mai slabi decat vechii edili - ceea ce in unele cazuri chiar este adevarat. De exemplu, la Constanta, oricat ai fi fost de anti-Mazare, nu aveai cum sa votezi cu un Onaca sau mai stiu eu cu cine. Partidele opozante n-au fost capabile sa propuna candidati mai buni. In alte cazuri, victoria unor astfel de personaje poate fi explicata prin faptul ca ei au stiut mai bine sa castige sustinerea cetatenilor, ca ii cunosc mai bine pe oameni, le stiu nevoile, slabiciunile si astfel au putut sa le "cumpere" voturile.