"Omul de langa tine"

Claudiu Ionescu
Acesta este numele unui proiect cultural inedit, organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania si Libraria Carturesti.

Manifestarea face parte din ciclul "Street Delivery", initiat in urma cu trei ani. Au fost organizate workshop-uri pe teme de interculturalitate, artisti plastici au pictat graffiti pe calcanul unei case, s-au proiectat filme, au avut loc concerte de muzica clasica, jazz, rock, o expozitie de icoane etc. In zona Pitar Mos - Dionisie Lupu a fost un atelier de benzi desenate pe trotuar, sub numele Galeria Posibila.
A fost inaugurata o fantana, conceputa de Virgil Scripcariu si amplasata in fata Bisericii Anglicane. Teatrul "Masca" a prezentat spectacolul "Prostia omeneasca", o adaptare dupa Ion Creanga. S-a facut o interesanta pledoarie pentru patrimoniul cultural romanesc, cu spectacolul de marionete "Jocul de acasa", spectacol realizat anul trecut sub tutela Fundatiei pentru Mestesuguri.
ELITE ART ORCHESTRA, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, avandu-l ca solist pe Iancu Vaduva, a interpretat un superb program cu lucrari de Bach, Corelli, Ceaikovski, Mozart, Albinoni.
Totusi, ce este STREET DELIVERY? Pe strada Verona, la numarul 19, este casa in care a trait si lucrat marele arhitect roman Ion Mincu, fondatorul unei scoli de arhitectura in spirit national (este "autorul" Muzeului Taranului Roman si al Scolii Centrale de fete). Acum, la numarul 19, isi are sediul "Ordinul Arhitectilor". Tot pe strada Verona, dar la numarul 13, in casa lui Dimitrie Sturdza, om politic si numismat, este Libraria Carturesti. Cei doi "locuitori" actuali ai strazii au initiat, cu trei ani in urma, un program prin care proiectele de urbanism sa fie cunoscute, iar strada sa recapete functia publica de comunicare si de intalnire. In luna mai 2006, la prima editie a manifestarii, strada Verona a fost "inchisa pentru masini si deschisa pentru oameni" timp de trei zile. In toamna lui 2007, in casa Miclescu, restaurata, au fost concerte, expozitii si proiectii de filme.
Foto: Mediafax