Primarul de la Rosia Montana a fost schimbat!

Ion Longin Popescu
La Rosia Montana, in seara de 15 iunie, dupa anuntarea rezultatului turului doi al alegerilor, a fost mare sarbatoare.

La primarie sau in centrul istoric al comunei, rosienii s-au bucurat si au chefuit toata noaptea, dupa ce au aflat ca au scapat de "dictatura fostului primar", Virgil Narita, omul de casa al companiei "Gold Corporation", de numele caruia se leaga cele mai mari deservicii aduse comunitatii locale. Iata cateva informatii la cald.

"A fost ca o noua dezrobire a tiganilor"

Circa 300 de voturi "contra" lui Narita au asigurat romii din marginea comunei, suparati pe primar pentru desele umilinte la care i-a supus, dandu-i afara din primarie pe multi dintre cei ce indrazneau sa-si ceara vreun drept. Trei lideri de incredere ai comunitatii, membri ai Partidei Romilor (Alexandru Pantar, Horia Nuta cu feciorii lui, si Vasile Morar), i-au lamurit pe oameni ca "Narita nu mai e pentru noi". Ca urmare, acestia nu l-au mai votat. "A fost ca o noua dezrobire a tiganilor", spune A. P. "Dumnezeu a vrut sa ne asculte ruga. Acest om, in schimbul banilor cuveniti ca ajutor, in loc sa-i puna sa munceasca la drumuri si la reparatii publice, ii trimitea pe romi sa raneasca in grajdurile unor prieteni de-ai lui. Era ca un slujbas al Goldului si ne mintea ca ne da locuri de munca. Asa ca, daca tot e democratie, eu cred ca ne-am facut dreptate prin vot".

"Rosienii s-au bucurat ca bucurestenii la Revolutie"

Zeno Cornea, fost consilier local, unul dintre cei mai energici opozanti ai proiectului minier, e vesel ca Rosia a scapat de "dictatura". "Rosienii s-au bucurat ca bucurestenii la Revolutie", spune Cornea. "Narita a afirmat intr-o zi ca el este Dumnezeul Rosiei Montane, ca dupa ce va fi reales (era foarte sigur pe dansul, avand compania in spate), va termina de vandut casele noastre, ne va scoate el cumva afara din proprietatile stramosesti si va demara proiectul RMGC. Obisnuia sa dea aprobari tacite, in intelegere cu "nasul", adica directorul Liviu Popa de la Gold. Asa a demolat 120 de case si ar mai fi demolat inca 50, daca nu intervenea Asociatia ARA (Arheologie, Restaurare, Arhitectura), declarand casele respective monumente de patrimoniu". Asadar, rosienii au scapat de un primar care avea, spune Cornea, mai multe dosare penale. Fusese suspendat de prefectura timp de un an pentru incompatibilitate intre afacerile derulate cu Goldul si functia publica detinuta. "Era un bataus", continua Z. Cornea. "L-a batut pe viceprimarul Gheorghe Dragoescu, chiar in postul de politie. A batut-o pe secretara primariei, in timpul serviciului. I-a dislocat umarul juristei primariei, Sorina Furdui, chiar in biroul sau."

"Speram ca noul primar sa nu devina cainele de paza al Goldului"

Un alt opozant important al proiectului minier, Sorin Jurca, crede ca schimbarea de primar este un eveniment major in viata celor ce se lupta cu compania de peste 10 ani. Noul primar, Eugen Furdui, membru al PD-L, ii pare un om mai deschis si mai abordabil. "Il vom sustine", spune Jurca, "atata vreme cat si dansul va tine cont de noi si de dorintele noastre. In trecut, d-l Furdui s-a declarat un sustinator al Goldului, asa ca suntem prudenti. L-am votat pe Eugen Furdui pentru ca doream o schimbare, dar ar gresi enorm daca ar deveni si dansul, la comanda politica, cainele de paza al Goldului. Cu noi n-ar avea liniste si nici buna intelegere".

"Rosia Montana a fost, este si va ramane!"

Primarul nou ales, Eugen Furdui (PD-L), ne-a acordat un scurt interviu, in care doreste sa risipeasca temerile consatenilor sai. Printre altele, d-l Furdui a spus: "Desi s-au facut presiuni enorme, din toate partile, asupra alegatorilor, ei au votat in cele din urma un om care sa-i reprezinte cu adevarat. Eu am casa noua in Gura Rosiei, nu ma mut, nu-mi vand proprietatea. Vreau ca aceasta comuna greu incercata sa ia o directie buna, pe care o merita. Rosia Montana a fost, este si va ramane! Voi promova proiecte care sa atraga fonduri europene. Ma voi stradui sa aduc investitori cu proiecte responsabile. Avem in comuna foarte multe lucruri care nu au fost puse in valoare, galerii romane, un muzeu al mineritului si altele, pe care dorim sa le transformam in obiective turistice importante. Voi raspunde pentru faptele mele doar in fata alegatorilor mei, asa cum raspund toti primarii PD-L".
In calitate de "fii sufletesti" ai Rosiei Montane, ii dorim d-lui primar tot succesul din lume! Dansul trebuie sa stie ca nu este primarul unei comune oarecare din Romania, ci al celei mai cunoscute localitati romanesti de pe mapamond.