"Nu va chinuiti copiii degeaba!"

Cititor Formula AS
Despre sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare

E o crima sa confunzi dinamismul si inteligenta cu... nebunia.
Multi copii sunt otraviti degeaba cu droguri psihoactive


Portretul robot al copilului catalogat drept hiperkinetic este: foarte activ fizic, ahedonic (lipsit de chef, prieteni, izolat), indisciplinat, neascultator, agresiv, iritat, cu ticuri nervoase, intervenind mereu in chestiuni care nu-l privesc, dandu-se mereu in spectacol, in fata altor copii, cu o foarte lenta - uneori - acumulare de cunostinte, socotita drept lene. In astfel de situatii, mai ales aflati sub influenta si presiunea autoritatilor scolare, multi parinti isi pierd increderea in propria judecata si apeleaza urgent la medic, astfel incat consultatia si tratamentul medicamentos al celor mici, cu comportament "deosebit", a devenit o reala epidemie, nu numai la noi, ci in mare parte din tarile lumii. In mod cu totul si cu totul ciudat, parintii, invatatorii, pediatrii, psihologii, ignora faptul ca nu toti micutii sunt la fel, si impunerea unor reguli de normalitate este absurda, atata vreme cat nu exista certitudinea profesionistilor sanatatii mentale ca ADHD (sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare) este cu adevarat o boala ce necesita prescriptia, cu regretabila usurinta, uneori pe termen lung (1-3 ani sau toata viata!) a unor droguri psihoactive. Pentru a facilita, de fapt, linistea celor mari, ii otravim, pur si simplu, pe cei mici, neincercand mai intai sa cunoastem cauzele, imprejurarile care duc la manifestari ciudate de comportament, insotite uneori de simptome ale unor boli cu etiologie greu de precizat: alergii (mai mult sau mai putin complexe), enurezis, manifestari digestive, neurologice, hepatice, renale. Toate acestea sunt, de fapt, urmarea mediului tensionat de acasa sau de la scoala, expunerea prelungita la radiatiile electromagnetice ale televizorului, calculatorului si aparaturii electrocasnice din locuinta si, in proportie uriasa, E-urilor din alimentatie.
Recomandari pentru atenuarea sau disparitia agitatiei, anxietatii si nervozitatii copiilor:
1 Eliminarea eventualelor certuri, discutii contradictorii, tensiuni din familie sau a admonestarilor, pedepselor generate de comportamentul de acasa sau de la scoala al micutilor.
2 Dieta cunoscuta in pediatria americana sub numele de regimul Feingold. Dr. Feingold sustinea ca 3 din 4 copii agitati sunt astfel din cauza a ceea ce mananca. Ca sa nu se intample asa, specialistul american recomanda: supe de legume nefainoase, multe sucuri naturale din legume verzi, diluate cu apa distilata (plata), paine de casa, mei, linte, evitandu-se carnea, porumbul, zaharul, sarea, lamaile, pastele fainoase. Aceste indicatii sunt astazi imbunatatite de dieteticieni, de terapeuti ai alimentatiei naturale. Exista zeci de sugestii competente de a manca astfel incat sa fim sanatosi, iar daca acest lucru se intampla din copilarie, micutii nostri vor avea o viata mai frumoasa, mai ferita de boli, de suferinta, tristete, durere, boli si... medicamente. Cine e sanatos e fericit! Credinta ca produsele din carne sunt indispensabile vietii, ca ele si numai ele asigura corpului energie, putere, rezistenta este cu totul si cu totul gresita. Celebra dansatoare Isadora Duncan a infiintat, condus si finantat o scoala de dans pentru copii. Stim ce munca uriasa, cate ore de efort fizic maxim si deosebit, zilnic, presupune activitatea unui dansator. Ei bine, Isadora - cu o inteligenta si previziune rara pentru timpul sau - a hotarat ca toti elevii ei sa fie vegetarieni, intuind ca hrana usoara, vie, colorata, neprelucrata, face minuni, daruieste adevarata sanatate corpului si mintii umane.
3 Folositi minunea naturala utilizata de parinti, cu secole in urma: semintele de fenicul, pe care acestia le dadeau copiilor peste masura de exuberanti sub forma de: seminte zaharisite, infuzie (5-6 seminte in 200 ml de apa clocotita) bauta dupa mesele principale si acceptata cu usurinta, datorita gustului foarte placut, sau o cana cu lapte caldut in care puneau cateva semincioare de fenicul. Mai nou, firma "Hofigal" a scos pe piata capsule de extract uleios (macerat) de levantica, care calmeaza starile de iritabilitate, relaxeaza profund si linistesc agitatia. Exista si un sampon relaxant pentru copii, pe baza de levantica (Johnsons Baby) care actioneaza calmant.
4 Cautati excelentele carti ale fitoterapeutei Elena Nita Ibrian, din Piatra Neamt, care contin mii de sfaturi si informatii pretioase, nu numai pentru tratarea si vindecarea pe cale naturala a numeroaselor boli mai mult sau mai putin grave, ci si sugestii minune, pentru a gati hrana vie in bucataria fara foc, adica fara nici un mijloc de incalzire termica. Sunt retete de leacuri, sucuri, paste, sosuri, salate, supe, ciorbe, mancaruri, dulciuri, toate ingenioase, rapide, aspectuoase, care au uimit lumea, de la noi pana in Japonia, Franta, America, Italia, Canada, Germania, Ungaria, in primul rand pentru ca "se lucreaza" doar cu cruditati (legume, fructe, frunze, flori, plante) si apoi pentru ca rezultatele sunt uluitoare, ca gust, aspect, foloase. SCele 50 de carti scrise si publicate de doamna Elena Nita Ibrian (care s-a autovindecat de cancer, in faza terminala) s-au epuizat sau circula sub forma de copii xeroxate. Editura care le va reedita in totalitate este "Eikom" din Cluj (tel. 0264/59.07.79, 0264/45.02.36), director domnul Valentin AjderT.
Desigur, copiii, adolescentii, tinerii, sunt incantati de alimentele de tip fast-food, de tot ce e gatit cu carne, sosuri, sucuri colorate, imbunatatite, nesanatoase. Cu greu le-ar schimba cu altceva, pentru ca asa au fost pur si simplu obisnuiti sa manance si trebuie convinsi ca exista o varianta de hrana tot atat de gustoasa, mai rapida, mai atragatoare, benefica, revigoranta.
Copiii pot fi foarte usor dezobisnuiti de consumul "hranei moarte". Gatiti sanatos si nu tineti altceva, ca varianta, in casa. Luati-i la cumparaturi, cititi impreuna etichetele produselor, explicati-le ce sunt E-urile si faptul ca nu fac bine organismului; oferiti-le multe fructe si promisiunea ca, din cand in cand, vor primi si ciocolata (o data pe luna) eventual in varianta "de casa" (cu levantica!). Nu cedati mofturilor, refuzurilor, nu oferiti masa celor dragi cu televizorul deschis. Obisnuintele alimentare se formeaza in casa, de catre parinti. Cand copiii sunt mai marisori, invatati-i in weekend sa pregateasca ei insisi meniuri naturale, pentru fiecare zi sau pentru cele festive. Cred din tot sufletul ca va veni ziua in care romanii si toate natiile pamantului vor redescoperi faptul ca Dumnezeu a creat plantele, legumele, fructele, florile, nu doar pentru frumusetea lor, ci si pentru sanatatea omului intelept.
5 Nu va lasati coplesiti de faptul ca prin produsele pe care le consumam noi si copiii nostri circula 3000 de aditivi, care ne fac deseori viata si sanatatea amare. Invatati sa luptati impotriva lor! Direct incriminati in inducerea ADHD sunt foarte multi. Fiti atenti la: EDTA (E 385), E 102, E 120 (carmin), E 412, E 415, E 202, BHA (E 320), E 211 (benzoat de sodiu), E 131 (albastru patent V din dulciuri), tartrazina (din aproape toate bauturile si dulciurile din comert). Pentru a va descurca prin hatisul E-urilor "bune" sau "rele", cereti ajutor la "Sfaturi utile si raspunsuri la intrebari", www.anpc.ro, la bundeconsum@jurnalul.ro sau la telefon 021/318.20.37, 318.20.43, sau scrieti-i d-lui prof. dr. Mencinicopschi, Piata Presei Libere 13, corp D, sector 1, Bucuresti.
Adultii si copiii reactioneaza in mod personal la aditivii din hrana. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in urma procesului digestiei, apar in organism noi produse toxice. Exista si persoane care au o toleranta alimentara scazuta, dobandita ereditar. Aditivii in sine nu sunt cancerigeni, dar au rolul perfid de a se lega chimic de anumite oligoelemente indispensabile organismului, substante esentiale imunitatii canceroase. Se fac astazi teste de provocare la aditivi in spital, pentru observarea manifestarilor si evitarea riscurilor, cu o substanta administrata in casete, oral sau sublingual, cu valoare diagnostica importanta.
6 Permiteti copiilor accesul la televizor sau calculator doar 2-3 ore saptamanal, pentru a-i proteja de nocivitatea radiatiilor electromagnetice, cu lungimi de unda variabile, care nu numai ca agreseaza organismul, dar satureaza cu ioni pozitivi atmosfera din vecinatatea ecranului, provocand scaderea imunitatii, insomnii, iritabilitate, agitatii, crize de astm, migrene, probleme oculare. Undele electromagnetice pot provoca si... reactii alergice, situatie pe care medicii o ignora. "Profetul adormit", vizionarul Edgar Cayce, atragea atentia asupra acestui lucru, acum aproape 100 de ani, iar in zilele noastre, celebrul fizician Felix Ott, dupa 10 ani de studiu al efectelor radiatiilor electromagnetice asupra copiilor, a concluzionat ca boli ale sistemului nervos (hiperexcitabilitatea, printre ele) si multe alte neplaceri, de acolo vin, din utilizarea excesiva a acestor inventii admirate. Nu e cazul sa ne ascundem, sa fugim, sa ignoram aparatura electrocasnica, televizoarele, calculatoarele, ci sa ne ferim de excese, abordand "calea de mijloc". Alternative ale acestora pentru copiii nostri? Cautati cartea autoarei Nessia Laniado: "In loc de televizor" si invatati copiii, chiar inainte de a merge la scoala, de la varste mici (4-5 ani) sa descopere... lectura, care ii va ajuta sa devina puternici, ii va invata sa gandeasca, sa acumuleze rapid cunostinte, sa se exprime usor, corect, elegant, mai intai verbal si apoi in scris, sa fie curiosi, atenti, inteligenti, sa iubeasca mult cartile, prieteni statornici pe viata. Copiii trebuie sa invete arta de a se descurca in viata, nu sa obtina mura-n gura uriase cantitati de informatii, pentru ca o gramada de date nu inseamna cultura, asa cum o gramada de caramizi nu inseamna o casa. Nu neg importanta si viitorul calculatorului, dar acesta nu poate inlocui o carte cu subtilitatile si sensibilitatile ei, cu sufletul si misterul de netagaduit. De obicei, un copil foarte activ este si foarte inteligent. Romanii au acest renume in lume, chiar si statistic, unul din patru este supradotat, dublu decat media mondiala.
7 Cat priveste protectia antiradianta, exista si aici solutii: prize foarte bune la pamant, dispozitive absorbante plasate pe aparatura, plante verzi cu frunze rotunde, asezate pe aceasta sau in jur, consum zilnic de vitamina A (peste, ficat, galbenus de ou, zarzavaturi de culoare galbena sau verde inchis, produse lactate, fructe galbene). In doze foarte mari are efecte negative asupra copiilor. Asociate vitaminei A sunt: vitamina C (citrice, rosii, cartofi, varza, ardei gras) si vitamina E (germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, grau, cereale integrale, oua), magneziul - a carui lipsa e direct raspunzatoare de starile de hiperexcitabilitate si de lipsa de concentrare, gasit in cereale nemacinate, smochine, migdale, nuci, seminte vegetale de culoare verde inchis, banane, seleniul - care prelucrat termic dispare din alimente de origine marina, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ceapa, ton, rosii, broccoli.
8 In sprijinul parintilor cu copii hiperactivi vine - cu sfaturi competente - Centrul de Psihologie de Actiune sau Psihoterapie (tel. 021/317.40.43, 0722/45.39.06), care se ocupa de terapia micutilor cu probleme de socializare sau integrare in mediile scolare (e-mail: centrupsihologie@gmail.com, http: //psiho. mednet.ro). In Occident exista si o alta forma de ajutor al copiilor cu diagnostic ADHD si a mamelor acestora: Grupul de Suport pentru Copiii Hiperactivi.
Robert S. Mendelsohn, celebru si controversat pediatru american, sfatuia parintii in cauza sa-si considere fetitele si baieteii sanatosi, sa fie fericiti ca acestia nu sunt cuminti sau blegi ca niste legume, si sa trimita la plimbare invatatorul, directorul scolii sau pediatrul care incearca sa administreze repede copilului medicamente, ce pe termen scurt "il potolesc". Nu vreau sa starnesc razboaie. Sugestiilor mele de pana acum le mai adaug una: inainte de a urma o cale, informati-va mereu de la mai multe surse, nu aveti incredere oarba in experti si specialisti. Invatati sa va puneti in valoare propriile idei, inteligenta, intuitia, bunul simt, lucruri indispensabile pentru starea de bine, imunitatea, vitalitatea copiilor dvs. Sunt in masura sa va spun aceasta, pentru ca intr-o situatie dramatica, legata de viata baietelului meu, am refuzat la un moment dat orice sugestie medicala de tratamente care nu duceau nicaieri si am urmat acea "voce interioara" ce cu fermitate, blandete si iubire ne-a condus la liman. Am primit o reteta cereasca de la Cel care vindeca trupuri, lumineaza suflete. Atunci nu-L cunosteam si abia astazi pot sa-I multumesc, cu iubire si credinta in puterea Lui nemarginita. In rugaciunile dvs. adresati-va si Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei, si Sfantului Nectarie, ocrotitorul bolnavilor. Rugati-va si pentru toti cei care muncesc ca noi sa avem in case, in fiecare saptamana, un prieten bun, informat, mereu de mare ajutor: "Formula AS".
prof. GEORGETA CORNELIA BUIUM-MIHAILA - Piatra-Neamt