Marturisiri in direct: Dan Teodorescu (TAXI)

Ines Hristea
"Riscul de a fi dezamagit in doi e de preferat sigurantei de a fi de unul singur"

Nu este prima data cand va intalniti cu Dan Teodorescu in paginile "Formulei AS". De data aceasta i-am propus un interviu pe o tema de care publicatiile se cam feresc, dar care, pentru noi, a luat deja forma unei adevarate campanii: dragostea. Sau, mai degraba, lipsa ei. Dan Teodorescu parea un partener de discutie ideal, daca ne gandim ca Taxi a avut o piesa, absolut superba, in care spunea "Te caut in toate femeile..." Dar insistentele mele au gasit, mai degraba, usi inchise. Dan Teodorescu nu este un confesiv. Public! S-a dovedit foarte zgarcit in raspunsuri. Mi-a spus sa nu ma supar si, cu umoru-i caracteristic, a adaugat: "Asa sunt eu - relativ laconic. Ma gandesc tot timpul ca daca intamplator bat campii, macar sa-i bat putin". Judecati singuri daca foarte popularul solist al foarte popularei formatii Taxi a scapat sau nu haturile din mana.

"Am vazut femei de afaceri care se emotioneaza, totusi, cand primesc un ghiocel"

- Chiar si pentru o vedeta ca dvs., timpul trece necrutator. Mai ieri debutati "traznitor" cu trupa Taxi, acum iata-va la maturitate. Cu muzica stati bine, dar cu sufletul? Ii faceti si lui parte de bine sau il treceti din paranteza in paranteza, asa cum e moda acum...

- In primul rand, mie, unul, maturitatea nu mi se pare deloc minunata: inainte, cand faceam vreo tampenie, aveam scuza ca nu sunt suficient de matur. Acum, n-o mai am. Din pacate. Dar, trecand peste asta, sunt de acord ca in ultima vreme lumea fuge de sine, de asteptarile sufletesti, isi amana implinirea pe plan personal, in favoarea celei pe plan profesional. Insa, sincer, refuz sa accept ca si-o neaga irevocabil.

- Se poate oare trai fara suflet? Fara gesturi minime de afectiune? Reprimandu-ne permanent sentimentele?

- Se poate. Exista persoane care, dintr-un motiv sau altul, nu simt nevoia sa se manifeste in zona asta. Insa convingerea mea este ca genul acesta extraterestru reprezinta exceptia de la regula. Omul nu prea a fost "proiectat" sa traiasca singur. Suntem, totusi, condamnati sa simtim. Din fericire, am vazut femei de afaceri care se emotioneaza cand primesc un ghiocel. Asa ca... sunt sperante.

- Dupa opinia dvs., ce loc ar trebui sa ocupe iubirea in reteta vietii noastre?

- Nu cred ca exista o pozitie anume, intr-un clasament. Cred ca ar trebui ca dragostea sa fie peste tot, sa umple toate spatiile goale din noi. Un panaceu universal.

- Sunteti unul dintre artistii care nu s-au temut sa abordeze in muzica lor tema dragostei. Ba ati facut-o fara ironia dvs. specifica. Multor oameni le este teama sa-si mai manifeste afectiunea, chiar daca tanjesc dupa ea. De ce? Le e teama ca devin vulnerabili sau, intr-o exprimare mai putin academica, ca dragostea ii face sa cada de prosti? Credeti ca este o greseala sa-ti exteriorizezi sentimentele in mileniul trei?

- Se pare ca, din perspectiva unora, cateodata e mai bine sa taci. Sa nu spui tot. Sa mai lasi loc pentru un pic de mister. Sau, cel putin, asa am inteles ca se explica aceasta stare de reticenta. Se merge pe principiul : sa nu deschizi usa de tot. Problema cu usa intredeschisa e ca te poate trage curentul. Si cum eu racesc usor, am preferat, intotdeauna, s-o deschid sau s-o-nchid complet.

- Regretati, sau curajul v-a fost rasplatit?

- Nu stiu exact. Ce mi-e clar e ca eu fac parte din acea categorie de naivi care cred ca merita sa incerci. Cu orice risc. Riscul de a fi dezamagit in doi este, de departe, de preferat sigurantei de a fi de unul singur.

- Cat de importanta este pentru un artist dragostea? Fertilizeaza talentul? Da aripi, asa cum se spune?

- Nu stiu altii cum sunt - vorba genialului humulestean - dar eu, in perioadele in care am compus ceva cat de cat interesant (in opinia unora) aveam sufletul in reconstructie. Adica tocmai fusese daramat, iar eu incercam sa fac altul, din ce-mi ramasese. De fapt, n-am stat sa numar, dar probabil ca trei sferturi din baladele lumii nu sunt tocmai vesele. Si cred ca efectul e benefic de ambele parti: ii ajuta si pe creatori, si pe ascultatori sa se vindece.

- In interviurile anterioare, acordate "Formulei AS", va marturiseati dragostea pentru fosta dvs. sotie. Intre timp, mariajul s-a naruit. Se spune ca daca stai pe marginea prapastiei si privesti in abis exista riscul ca abisul sa te priveasca si el pe tine si chiar sa te-nghita. V-ati confruntat cu el? Ati trecut greu sau usor prin experienta divortului?

- In masura in care suscita interesul cuiva, aceasta etapa a vietii mele este relatata pe - aproape - toata durata albumului "Romantica", al trupei Taxi. Dac-as mai spune ceva acum ar fi doar impresii la rece. Si prefer sa nu ma aventurez pe calea asta.

- Fiindca am ajuns la Taxi... Trupa s-a "clasicizat" in ultima vreme. Aveti celebritate, succes, un public stabil. Totusi, sunteti mai putin prezenti decat si-ar dori iubitorii muzicii dvs. Ce taxi trebuie sa ia un fan ca sa se intersecteze cu taxiul dvs.? Unde se afla trupa in acest moment?

- Daca am merita sa fim mai prezenti, am fi. Asa incerc sa vad eu lucrurile. Daca-mi permiteti parafraza: restul e frustrare. Trupa se afla intr-un moment in care membrii ei s-au gandit sa faca o piesa de club, in limba engleza, fara nici o legatura cu ceea ce am cantat pana acum, exceptand ironia din text. Este, de fapt, un remix al unei piese de pe "Romantica" - "The Wizdiz Song", remix realizat de Dax, in studioul lui Bobby Stoica de la Voltaj. Este o piesa foarte vie, exuberanta, pentru ca ne-am gandit ca, in marea de piese profunde si elevate de la radio, ar merge si o piesa haioasa, fara pretentii. Piesa va avea si un clip semnat, regizat si produs de Mihaela Radulescu, careia, pe cuvantu' meu daca mai stiu cum sa-i multumesc!

"Cum mi-e mie in Romania, in iunie 2008? Mi-e cald!"

- Mesajul social nu mai pare la fel de vizibil ca pana acum la trupa Taxi. Ati obosit sau credeti ca nu mai exista indreptare pentru lumea in care traim?

- Deocamdata am luat o pauza. Oricum, exista colegi de-ai nostri, din cateva trupe rock si hip-hop, care se ocupa mult mai bine decat noi de zona asta.

- Taxi are cateva piese memorabile in care se vorbea despre viata din Romania tranzitiei. Cum se simte Dan Teodorescu in iunie 2008, in proaspat integrata patrie europeana?

- Unii zic ca le e lehamite, ca s-au saturat sa vada ca nu se-ntampla nimic. Altii sunt relativ multumiti sau, cel putin, nu se plang. Unii sustin ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Altii ca a-nceput, in sfarsit, sa se miste ceva. Unii nu stiu cum sa faca sa plece din tara. Altii isi ridica, fericiti, o casa. Vreti sa va spun cum imi e mie, in iunie 2008? Mie, in iunie 2008, imi e cald!

- Ultima intrebare: care este climatul interior al lui Dan Teodorescu, in conditii estivale de 35 de grade Celsius?

- Climatul meu interior este unul temperat. Linistit, bland si frumos. Exact ca femeia de langa mine.