Dovleceii

Redactia
Locul lor de obarsie a fost pe malurile Mediteranei, de unde s-au raspandit in toate tarile batranului continent.

Racoritor si usor digerabil, dovlecelul are ceva din briza si spuma marina, topindu-se la fel de repede pe orizontul de smalt al cratitei in care-l gatim. Nu facem o metafora gratuita. Delicatetea lui ne obliga sa-l preparam cu menajamente, curatandu-i coaja pe razatoare (nu cu cutitul), asociindu-l cu unt topit (nu cu untdelemn, care-l face gretos) si marar (nu patrunjel). Extrem de prielnic cailor digestive, fiert si facut piure, el este un diuretic de forta, indicat mai ales in bolile de rinichi. Semintele de dovleac au proprietati vermifuge, desfacute din coaja si pisate sau rase, amestecate cu zahar sau usturoi.

Dovlecei rasi, cu branza telemea

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 dovlecei mijlocii, 100 g unt, 150 g telemea rasa, marar tocat.
Mod de preparare
: se curata dovleceii de coaja, se dau pe razatoarea mare si se calesc in untul incins. Se lasa sa mijoteasca 10 minute sub un capac. Se dau deoparte, se presara peste ei branza telemea rasa pe razatoarea cea mare, maratul tocat. Se pot manca fie ca felul I, fie ca garnitura langa fripturi.

Dovlecei albanezi cu carne

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g carne macra, 6 dovlecei mari sau un kilogram dovlecei cu floare, 2 cepe, sare, 500 g rosii, unt, o ceasca smantana.
Mod de preparare
: carnea se taie felii subtiri si se bate ca pentru snitele; dovleceii se curata, se taie rondele (daca sunt mari) sau in doua, pe lung, daca sunt cu floare in varf, se toaca ceapa marunt, rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie felii. Se ia o cratita in care se aseaza pe straturi alternative: carnea, dovleceii, ceapa tocata, un praf de sare raspandit uniform, rosiile taiate felii. Se umple cu apa (cat sa acopere straturile), in care se pune o lingurita de Vegeta sau Delikat. Se pune mancarea la fiert, si cand e aproape gata, se adauga smantana (o ceasca), amestecata cu putina faina. Se mai lasa sa mijoteasca si se serveste calda, cu o bucatica de unt asezata deasupra, ca felul II.

Budinca de dovlecei

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 dovlecei mari, 2 1/2 l lapte, sare, piper, o ceapa, 100 ml smantana, 100 g unt, marar, 4 oua, 25 g pesmet, inca 150 ml smantana.
Mod de preparare
: se curata dovleceii de coaja, apoi se oparesc scurt intr-o oala cu apa in clocot. Se lasa sa se raceasca, se taie bucati si se pun la fiert cu lapte, fara sare, pana se-nmoaie. Se trec prin masina de carne, se pun intr-o sita si se lasa sa se scurga bine de lapte. Se adauga ceapa prajita, sare, piper, smantana, unt topit, mararul tocat. Apoi se pun ouale batute, galbenusurile separat de albusuri. Se unge forma cu unt si pesmet, se pune la cuptor. Cand e gata, se toarna deasupra smantana amestecata cu unt fierbinte.

Dovlecei milanezi

Ingrediente (pentru 6 persoane): 8-10 dovlecei, 100 g unt, 50 g parmezan sau cascaval ras sarat, 500 g rosii, piper, sare, un catel de usturoi.
Mod de preparare
: se curata dovleceii de coaja si se taie felii rotunde. Se incinge untul in tigaie si se prajesc in el feliile de dovlecei pe ambele parti, pana se rumenesc. Intr-un vas de Jena sau de pamant, se pune un strat de dovlecei, un strat de parmezan sau cascaval ras, rosii curatate de pielita si taiate felii, usturoi ras, piper, sare, bucatele de unt. Se baga la cuptor 20 de minute.



Dulciuri

Rulada cu zmeura

Ingrediente (pentru 16 bucati): 4 oua, 125 g zahar, 1 praf zahar vanilat, un varf de cutit de sare, 80 g faina, 40 g amidon (zeamil), 1 varf de cutit de praf de copt, 400 g frisca, 300 g zmeura, zahar.
Mod de preparare
: Se sparg ouale, se aleg deoparte albusurile, iar galbenusurile se bat spuma (cu mixerul) cu 4 linguri de apa, zahar, zahar vanilat si sare. Se bat apoi albusurile si se toarna peste crema de galbenusuri. Se amesteca faina, amidonul si praful de copt si se adauga la compozitie amestecandu-se usor. Aluatul se intinde pe o tava (cu hartie) si se coace circa 8-10 minute, in cuptorul incins. Se rastoarna pe un servet pe care am presarat zahar, se scoate hartia, se ruleaza si se lasa sa se raceasca. O parte din zmeura se amesteca cu frisca, cealalta se pune deoparte. Se inlatura servetul, se intinde frisca cu zmeura pe aluat si se ruleaza din nou. Rulada se orneaza cu frisca (cu spritul) si restul de zmeura.