Izvorul cu batiste

Florentin Popa
In localitatea Bodoc din judetul Covasna, exista un izvor "fermecat" care vindeca orice afectiune oculara. Convinsi ca e vorba de un miracol, localnicii atarna in copacii din preajma batistele albe cu care si-au sters ochii bolnavi

Bodoc, judetul Covasna. O asezare pe malul Oltului transilvanean, marginita de paduri virgine, umbroase, pline de zmeura, fragi si ciuperci, strabatute de parauri limpezi, care nu astampara doar setea, ci au si tainice forte vindecatoare. "Izvorul de ochi", cum il numesc localnicii, este un firicel de apa ce izvoraste dintre stanci, in inima codrului. Ciudat este faptul ca peste tot, pe ramurile copacilor din jur, dar si pe crengi uscate, infipte in pamant, stau legate batiste albe, lasate acolo de bolnavii tamaduiti cu apa paraului... Magie? Cu siguranta, nu. Puterea vindecatoare a apelor din tinutul Covasnei este recunoscuta peste tot in lume. Doar aici, acasa la noi, interesul oficial pentru aceasta avutie nationala e practic nul, desi izvoarele tamaduitoare ar putea naste un turism balnear de interes international.

FODOR ISTVAN

"Legendele s-au pierdut, dar izvoarele au ramas"


Fodor Istvan este primarul comunei Bodoc. L-am sunat pe mobil si, amabil, a venit imediat la primarie. Era pe dealuri, unde plantatiile de cartofi fusesera grav afectate de porcii mistreti.

Sunteti mai mare peste un rai plin de bogatii naturale: paduri, pasuni montane, dar mai ales ape minerale cu virtuti terapeutice de exceptie. De ce nu se stie aproape nimic despre ele?

Avem multe ape minerale in Bodoc si in celelalte sate ale comunei. Localnicii le folosesc din cele mai vechi timpuri. Chiar si azi, putina lume bea apa din fantani sau din reteaua de apa potabila, majoritatea oamenilor merg inca la izvoarele din padure. Apele noastre sunt foarte bune de baut, dar au si numeroase proprietati vindecatoare. Batranii stiau exact la ce foloseste fiecare izvor si de orice firicel de apa era legata o poveste... Legendele s-au cam pierdut, dar, din fericire pentru noi, izvoarele au ramas!

Am fost in padure si am vazut "izvorul batistelor". E adevarat ca apa lui vindeca orice boala de ochi?

Izvorul de ochi exista de cand e satul, povestea lui si a "minunilor" pe care le face a fost transmisa din mosi-stramosi. Increzatori in stiinta batranilor, taranii le-au ingrijit si le-au curatat permanent, ca sa nu se infunde dupa ploile mari, care formeaza torente. Oamenii sunt convinsi ca orice probleme de ochi ai avea, trebuie sa mergi la izvor, sa uzi o carpa sau o batista curata, sa-ti stergi zilnic ochii de 2-3 ori si ei se vor vindeca. Dar ochii trebuie spalati obligatoriu acolo, pe malul apei, langa izvor. Apoi agati acea batista de ramurile copacilor, ca sa ramana boala acolo, sa nu o mai iei cu tine acasa. Unii au luat apa in sticle, sa faca tratamentul la domiciliu, dar nu a avut nici un efect. Batranii spun ca nu neaparat apa te face bine, ci duhurile izvorului, carora trebuie sa le lasi ofranda panza cu care-ti clatesti ochii.

Povesti despre vindecari

* Un batran povestea ca un taran din satul Olteni a venit la izvor vreme de o saptamana (statea acasa la sora lui, care era maritata in Bodoc), dar nu lasa acolo batista. Nu numai ca nu s-a vindecat, dar ochiul i se imbolnavise si mai rau, dimineata era acoperit de secretii groase, lacrima continuu, il ustura cum iesea la lumina soarelui. Intr-o zi, pe cand era la cules de ciuperci, in padure, batranul povestitor l-a vazut cum se spala la izvor si i-a spus sa lase neaparat panza acolo, la primul copac. Ascultator, omul si-a legat batista de o crenguta si a doua zi a plecat acasa, perfect sanatos... Nu mai avea nimic!
* Colegul meu, Sandor Nagy, consilier local la primaria din Bodoc, a suferit acum cativa ani de o conjunctivita foarte urata. Avea ochii injectati, rosii, il usturau, lacrima incontinuu de nici nu mai putea sa lucreze pe acte, asa de tare il deranja boala. Fusese de cateva ori la Sfantu-Gheorghe, la medicul oftalmolog, dar acesta ii spunea mereu ca nu are mare lucru, ii dadea niste picaturi, dar boala nu trecea. Ultima data, arata rau de tot tin minte ca avea o pojghita albicioasa pe ochiul drept. Intr-o zi, s-a hotarat sa mearga la izvorul de ochi, cu toate ca nu avea mare incredere in legenda locala. In plus, era toamna tarziu si se temea sa nu-si agraveze boala din cauza apei foarte reci a izvorului. Totusi, s-a apucat de tratament. Si-a pus zilnic comprese, a legat pansamentele de copacii din jur, si in vreo doua-trei saptamani s-a facut bine. De-atunci, au trecut vreo patru ani, dar boala nu i-a mai revenit.
* O batrana din sat fie-i tarana usoara, ca s-a dus dintre noi avea probleme cu vederea, dar nu din cauza vreunei boli, ci asa, de batranete. Ea lucra foarte mult, facea fel de fel de obiecte de artizanat, impletea pulovere, torcea lana si tesea paturi, si i se imputinase vederea, din aceasta cauza. Fusese la doctor, la oras, la Miercurea Ciuc, si purta ochelari cu multe dioptrii, dar tot nu vedea bine. Stiind de izvor, l-a rugat pe nepotul ei s-o duca la padure cu caruta, ca singura nu putea sa bata atata drum. Si-a pus comprese aproape toata vara, cat a mers nepotu-sau la munca, la camp, iar toamna a trebuit sa-si schimbe ochelarii cu unii mai slabi. Ii scazusera dioptriile.
Asemenea povesti sunt multe... Nimeni nu-si explica puterea acestui izvor. Ar fi bine daca s-ar face cercetari medicale asupra proprietatilor terapeutice ale apei si daca s-ar mediatiza indeajuns, astfel incat "izvorul de ochi" sa fie cunoscut de cat mai multi oameni. Nici eu nu am crezut ce minuni poate face acest izvor, dar acum sunt sigur ca unele boli de ochi se pot vindeca. Nu toate, bineinteles! Nu vreau sa fac declaratii fanteziste! Dar cine foloseste izvorul spune ca i se limpezeste vederea, ca face minuni la ochi, deci, e ceva cu aceasta apa...

Cure balneare in natura

Zona Bodoc e foarte bogata in izvoare cu ape minerale. Sunt exploatate de cineva, se cunosc proprietatile lor terapeutice?

Apa natural carbogazoasa Bodoc izvoraste in zona estica, in apropiere de paraul Borviz. Statia de imbuteliere pentru apa minerala Bodoc este concesionata unei firme private, care o comercializeaza in judetele limitrofe. Din pacate, debitul izvorului este momentan destul de redus, ceea ce nu permite o productie foarte mare. Mai exista alte izvoare cu ape minerale, atat la Bodoc, cat si la Olteni, satul vecin. Cele mai importante surse de ape minerale terapeutice sunt cele calcice-magneziene si feruginoase. Izvorul Sarat, de exemplu, contine o cantitate considerabila de clorura de sodiu si bicarbonat de sodiu. Izvorul Bagoly are apa puternic bazica, cu un pH de 7,4 7,5, fiind indicata in cura interna (in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol, trebuie baut un singur pahar, face minuni impotriva hiperaciditatii). Vin aici oameni din Brasov si Targu-Mures, care cunosc izvorul, fac cure cu ape minerale, iar problemele lor se rezolva in cateva saptamani. Apa de la izvoarele din Olteni se poate duce si acasa, nu trebuie neaparat folosita pe loc, fiindca nu-si pierde proprietatile terapeutice. In general, se pot face cure balneare pentru afectiuni digestive si hepato-biliare, boli de nutritie si metabolism, nevroze astenice. Curele extene bai si mofete au indicatii in recuperari dupa anumite boli cronice, afectiuni cardio-vasculare si circulatie periferica deficitara.
Am amenajat unele zone pentru cure balneare in natura, dar marea problema este ca oamenii nu sunt civilizati. Am captat izvoarele, am montat pompe tip cismea, ca sa nu intre murdarie in puturi, sa nu bage lumea galeti, dar in fiecare luna trebuie sa facem reparatii. Totul se strica... Am pus acolo containere, dar tot gasim gunoaie aruncate aiurea, prin padure. Nu trebuie sa plateasca nimeni nici un ban; omul scoate apa, o bea si se vindeca. Am facut analize cu specialisti de la Apele Romane, am masurat concentratiile de minerale care se gasesc in compozitia acestor ape, am pus si pancarte cu proprietatile curative ale apei, modul de utilizare, dozele necesare etc. Am vrut sa investim in aceste bogatii naturale, dar nimeni nu pare dispus sa ne ajute.

Nu ar fi mai bine sa accesati fonduri Sapard pentru dezvoltarea rurala, sa folositi bani europeni in scopul stimularii agroturismului?

Pentru comuna noastra, izvoarele cu ape minerale sunt o adevarata mina de aur, care ar putea asigura dezvoltarea zonala pe termen lung. Ca administratie locala, pentru noi este insa mult prea costisitor sa amenajam o statiune balneo-climaterica. In plus, mai exista si altele in zona, cum ar fi Baile Malnas, aflate in apropiere, dar care nu se bucura de prea mare succes. Totusi, cred ca ar fi mare pacat ca nimeni sa nu beneficieze de factorii naturali de cura din zona Bodoc. Oricum, nu am stat cu mainile in san. La Olteni vom inaugura o mofeta in aer liber, pentru ca acolo exista puternice emanatii postvulcanice de bioxid de carbon. De altfel, izvoarele de la Olteni si mofeta de langa izvoare sunt cuprinse in programul PHARE, denumit "Drumul apelor minerale". Planul urbanistic zonal este aprobat, s-au licitat si lucrarile, iar Consiliul Judetean Covasna a implementat deja acest proiect. Asadar, avem toate aprobarile si speram ca in septembrie sa dam drumul la lucrari.
Din pacate, in Bodoc nu exista interes pentru agroturism, desi peisajul din zona este absolut superb. De vreo 10 ani, tot le spun satenilor ca daca tot au 2-3 camere goale, in care nu locuieste nimeni, ar putea sa le inchirieze turistilor. Oamenii sunt gospodari, au tot ce le trebuie in curte: legume, fructe, lapte proaspat, porci, vite, oi si gaini crescute natural, cai pentru calarit in general, tot ceea ce cauta un turist de la oras intr-o gospodarie taraneasca, dar nu prea sunt receptivi. Cred ca nu-si dau seama ce afacere pot dezvolta din acest tip de turism. Noi am construit 12 locuri de cazare la primarie, la etaj, dar ar fi mult mai bine ca turistii sa mearga acasa la oameni, ca sa aiba si masa asigurata. Eu sper ca proiectele pe care le demaram sa dezvolte cat mai curand si turismul rural, pentru ca din agricultura nu se scoate mare lucru, nu se poate trai decent...
Exista si o alta posibilitate, in acest scop: unitatea militara de la Bodoc, care a fost dezafectata. Mai sunt vreo 3-4 oameni, nu stiu ce fac acolo. Pacat ca totul se darama, se duce de rapa! Terenul este al comunei si am depus o cerere la Ministerul Apararii sa ne cedeze acel spatiu. Daca ni s-ar da unitatea asta militara, imediat s-ar schimba viata comunei: am putea transforma cazarma intr-un motel cu camere frumoase, rustice; in locul cantinei am face un restaurant taranesc bun; ar fi loc si pentru un cabinet medical de balneologie, tot ce este necesar pentru turism. In plus, am mai crea si locuri de munca pentru locuitorii din Bodoc. Am facut si un proiect in acest sens, dar ni l-au trimis inapoi. Ministrul Apararii ne-a raspuns ca pana in 2014 nu se poate face nimic. Insa eu cred cu tarie ca pana atunci, comuna Bodoc va fi deja pe harta agroturismului din Romania.

Sa va auda Dumnezeu!

Fotografii de ANDREI CHERAN

D-l FODOR ISTVAN poate fi contactat la primaria din Bodoc, jud. Covasna, str. Principala nr. 65, tel. 0267/35.18.28, fax: 0267/35.34.47, e-mail: bodoc@cosys.ro