"Tara are nevoie de paduri tinere"

Cititor Formula AS
Stimata redactie,

As vrea sa vin cu o propunere care sper sa aiba ecou. In tara noastra statul trebuie sa intervina si sa corecteze anumite lucruri care nu s-au facut la timp. Este vorba de reglementari obligatorii pentru populatie (asigurare pentru locuinte, consolidare si izolare termica, obligatii diverse pentru autoritatile locale etc.).
Data fiind starea actuala a climei, a factorilor pluviometrici, poluare, etc. cu siguranta ca a planta copaci poate avea un efect benefic. Asta au spus-o multi. Dar ar trebui ca statul sa dea o lege care sa oblige autoritatile locale sa infiinteze, pentru inceput, un hectar de padure pe raza fiecarei localitati. Nu e mult. Cum? Se va achizitiona teren care, mai ales in mediul rural, nu trece de 2000 lei/ha decat rar, si este destul pamant nelucrat. In a doua faza, plantarea copacilor se poate face chiar cu oamenii care primesc ajutor social si uneori nu sunt folositi. Cred ca trebuie facuta o strategie comuna, intre ministerele mediului si agriculturii, cu subventii la materialul saditor, motorina si chiar costul fortei de munca. Poate vor fi accesati si bani europeni in acest sens. Apoi, dupa plantare, padurea trebuie intretinuta permanent, adica udata macar saptamanal cu cisterna, daca nu sunt ape in vecinatati. Costurile nu sunt enorme. Trebuie, de asemenea, pazita, sa nu se intre cu vacile sau oile. In aceasta privinta, cred ca odata cu posibila lege (ordonanta) ar fi bine sa se prevada amenzi mari pentru cei care distrug aceste paduri tinere, si populatia sa afle despre sanctiuni.
Sunt multe probleme cu care ne vom confrunta in viitor la nivel global, multe scenarii apocaliptice (dar nu neaparat false) se dezbat tot mai des la televiziune si ziare. Cred ca cele de mai sus pot reprezenta o incercare de a mai salva ceva. Inchipuiti-va cateva sute sau mii de hectare de padure, nou infiintate si intretinute! Ar fi niste guri de oxigen pentru tara asta parjolita de seceta, grindina, furtuni. In plus, s-ar crea si ceva locuri de munca cu aceasta actiune, prin antrenarea unor oameni la plantat, altii la udat, dezvoltarea pepinierelor de puieti, transportul acestora. Vor fi mii de oameni angrenati in asta si nu vom avea decat de castigat.
Eu voi incerca sa trimit aceasta propunere si la cele doua ministere amintite, dar publicarea in revista dvs. si demersurile pe care le-ati putea face ar da mai mult avant acestui demers. Sunt sigur ca multi constientizeaza aceste lucruri, dar exista inertii, indoieli care ne impiedica sa pornim. In Austria, de exemplu, statul cumpara in unele zone terenuri de la particulari si le impadureste. Sunt sigur ca la noi s-ar gasi si voluntari, si cred ca, daca aceasta actiune va porni, in viitor legea poate mari numarul de hectare la 2-3 sau mai multe. Ceea ce facem va fi, in primul rand, pentru binele nostru ca tara, dar putem arata prin asta ca romanii sunt capabili si de lucruri pozitive, si poate ca si alte tari ne-ar urma.
Cu respect si speranta,
FLORIN EPURE - e-mail: efloryn@yahoo.com