Raspuns pentru DIDINA COJOCARU Poiana Teiului, F. AS nr. 814 - "Fiica mea este hiperactiva"

Redactia
Dr. ANA COSTEA, Bucuresti, "Energy Plus", tel. 021/316.43.92, 0748/88.00.59

ADHD (deficit de atentie/ tulburare hiperkinetica) este o tulburare comportamentala manifestata printr-o excesiva activitate fizica si imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unei indeletniciri anume. Este o problema medicala ce debuteaza in copilarie, si daca nu este descoperita la timp si tratata corespunzator, se poate extinde afectand si viata adultului. Desi cauza exacta a ADHD ramane necunoscuta, cercetarile s-au intensificat in ultimul deceniu, considerandu-se ca ADHD este, cel mai probabil, multifactorial: istoric familial, ereditate, factori de mediu, factori alimentari, anomalii in structura si functionarea creierului, in sensul diminuarii nivelului neurotransmitatorilor, deficit de mielina.
Simptomele inatentie sunt: copiii ignora detaliile, gresesc din neglijenta, isi mentin cu greu concentrarea la lucru sau la joaca, par sa nu asculte atunci cand cineva li se adreseaza direct, nu respecta instructiunile, nu termina ceea ce au inceput, au dificultati in a-si organiza sarcinile si activitatile, evita activitatile care necesita efort intelectual sustinut, pierd lucrurile de care au nevoie, sunt distrasi de zgomote exterioare, uituci in activitatile cotidiene.
Simptomele de hiperactivitate sunt: copilul se agita sau se "foieste", simte nevoia sa se ridice des de pe scaun, alearga sau se catara atunci cand nu ar trebui, este in miscare, tot timpul parca ar fi animat de un motor, vorbeste excesiv.
Simptomele de impulsivitate sunt: raspunde inainte ca intrebarile sa fie complete, are dificultati in a-si respecta randul, intrerupe sau deranjeaza alte persoane. A devenit din ce in ce mai clar ca ADHD este o tulburare neurobiologica care necesita diagnostic si tratament medical. Fiind o afectiune multifactoriala se impune un tratament complex. Din ce in ce mai multi parinti opteaza in lupta cu aceasta afectiune pentru terapiile naturale. Produsul Pure DHA ChildLife Essentials a fost creat special pentru copii. Efectele lui stimuleaza dezvoltarea inteligentei copiilor, imbunatatesc performantele cognitive, de concentrare si de memorare, reduc manifestarile de autism, depresii, epilepsie, migrene, instabilitate emotionala, dislexie (dificultate in recunoasterea si intelegerea limbajului scris), discalculie (dificultate la socotit) si in dispraxie (dificultate de coordonare). Asocierea acestui produs cu o combinatie de vitamine si minerale are efecte extrem de benefice in cazul copiilor cu ADHD. Multivitamine si multiminerale ChildLife Essentials este un mega nutrient cu o compozitie unica, 100% naturala. Valoarea terapeutica a acestui produs este data de asocierea sinergica a vitaminelor si a multimineralelor cu colina, inozitol si acid paraminobenzoic (PABA).

ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"De doi ani de zile, sufar de diverticuloza hemoragica cu scaune melenice"
(Raspuns pentru TUDOSE ELEONORA Tecuci, F. AS nr. 792)


Pentru afectiunea dvs. in primul rand trebuie sa incepeti cu o dieta sanatoasa. incercati sa eliminati carnea din alimentatie si sa o inlocuiti cu proteina vegetala (spirulina, soia, telina etc.). Renuntati la grasimi, uleiuri si alimente prajite, la condimente si produse care fermenteaza. Folositi uleiuri Omega 3, 6, 9 presate la rece din: masline, peste, in, dovleac etc. Renuntati la painea alba, inlocuiti-o cu paine neagra cu tarate sau cereale integrale. Ca tratament v-as recomanda urmatoarea combinatie: Intern: Astragalus 1 capsula, de trei ori pe zi; Traista-ciobanului 2 capsule, de trei ori pe zi; Formula 19 dr. Jurj 5 g, de doua ori pe zi; Napraznic 1 capsula, de trei ori pe zi; Thuya CH15 5 g, de doua ori pe zi; Baraka 1 capsula, de trei ori pe zi; Cat's Claw 1 capsula, de trei ori pe zi; Schisandra 1 capsula, de trei ori pe zi. Extern: supozitoare fitoapicole "E-lite", 1, de doua ori pe zi.
Supozitoarele se prepara in Farmaciile "E-Lite Nutritia" din Deva, contin produse apicole, pulberi si extracte din plante, argila, Mumio, extracte uleioase si uleiuri esentiale. Acestea au efect antitumoral, antiinflamator, cicatrizant, antihemoragic (opresc sangerarile in cateva zile). intreg tratamentul se poate comanda la farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Baietelul meu are distrofie musculara Duchenne"
(Raspuns pentru MOGA MIRCEA , F. AS nr. 806)


Din pacate, dintre toate tipurile de distrofii musculare, forma pseudohipertrofica (Duchenne) este cea mai frecventa si mai severa, implicand progresiv majoritatea muschilor striati. Absenta distrofinei proteina esentiala pentru functia musculara determina pierderea progresiva de fibre musculare care sunt inlocuite de tesut adipos si conjunctiv, fapt ce duce la pierderea mobilitatii si la incapacitatea efectuarii activitatilor zilnice, coroborate cu deformarea progresiva a bratelor, picioarelor si coloanei vertebrale. Este extrem de neplacut pentru mine sa va informez ca nu exista vindecare pentru distrofia musculara Duchenne. Actualmente, tratamentul uzual include combinarea medicamentelor antiinflamatoare corticosteroidiene cu proceduri fizioterapeutice in incercarea de a incetini progresia bolii. Pentru un baietel de nici 5 ani, administrarea de corticosteroizi este, in opinia mea, o procedura devastatoare, prin iminenta efectelor "secundare", cunoscute de toata lumea, ale acestor medicamente asupra organismului uman. Desigur, decizia va apartine, insa sfatul meu este sa incercati inlocuirea acestor medicamente cu remedii naturiste echivalente corticosteroizilor, a caror actiune este mai lenta, dar prezinta avantajul ca nu produce in organism efectele corticoizilor de sinteza. Coacaz-negru recomandat in sindroamele inflamatorii sistemice si locale, datorita prezentei acidului gama linolenic (AGL). AGL este un precursor al prostaglandinei implicata in reglarea multor functii glandulare, intre care presiunea arteriala, starile inflamatorii, sinteza colesterolului si multiplicarea celulara. Dintre toate produsele obtinute din coacaz-negru, uleiul are actiunea farmacologica cea mai importanta. Se administreaza cate o lingurita de ulei de trei ori pe zi inaintea meselor principale. Singurul remediu care poate fi comparat cu coacazul negru in privinta efectului antiinflamator (tip cortizon) este lemnul-dulce. i acesta poate fi administrat in alternanta cu coacazul negru. Propolis in extracte apoase are un puternic efect asupra sistemului nervos autonom, cu actiune periferica asupra transmiterii influxului nervos si vasodilatatiei la nivelul retelei sanguine. Propolisul actioneaza benefic in scleroza multipla, boala Parkinson, sindromul subiectiv de trumatism cranian (anorexie mentala) si distrofiile musculare progresive de diferite etiologii. Amanunte va pot furniza telefonic. Sa auzim numai de bine!

"Fac tratament, tin regim, dar am glicemia foarte mare"
(Raspuns pentru N.S., F. AS nr. 816)


Este posibil ca in cazul dvs. administrarea de sulfamide antidiabetice (Megnan, Tolbutamida etc.) sa nu mai fie suficienta pentru mentinerea glicemiei in valori cat de cat normale. in acelasi timp (ma bazez pe descrierea dvs.), nivelul constant mare al glicemiei (peste 300 mg/dl), care nu cedeaza la medicatie si regim alimentar, contureaza o rezistenta la insulina, fenomen care se produce atunci cand celulele organismului devin rezistente la efectele acesteia. Motivele pentru care celulele devin rezistente la insulina sunt de obicei excesul ponderal, abundenta de tesut adipos, in special in zona abdominala, sedentarismul, imbatranirea si o anumita predispozitie genetica, coroborate uneori cu administrarea indelungata de corticosteroizi sau diuretice. Un alt semn de intrebare, sesizat si de dvs., este cresterea (relativ recenta) a nivelului de cortizol, fenomen care determina persistenta hiperglicemiei. Totodata, o tumora la nivelul unei glande suprarenale, marirea de volum (hiperplazie) a ambelor glande, o tumora pulmonara sau un adenom hipofizar pot sta la baza acestei superproductii de cortizol. in acest sens, va sfatuiesc sa efectuati grabnic unele examinari imagistice (CT, RMN, ecografie) care ca confirme sau sa infirme aceste posibilitati. in privinta tratamentului alopat, dupa parerea mea, acesta trebuie reevaluat si canalizat pe administrarea de medicamente care apartin urmatoarelor grupe: Inhibitorii de alfa-glucozidaza blocheaza actiunea enzimelor din tractul digestiv care metabolizeaza carbohidratii in glucoza, intarziind astfel digestia acestora si incetinind absorbtia lor in sange. Beguanide reduc cantitatea de glucoza (glicogen) eliberata de ficat in sange si a absorbtiei intestinale, crescand sensibilitatea la insulina. Meglitinide produc o eliberare rapida, dar de scurta durata a insulinei pancreatice. Tiazolidindione cresc sensibilitatea tesuturilor (receptori celulari) la insulina si stimuleaza depozitarea glucozei in ficat. Nu am precizat denumirile acestor medicamente deoarece prescriptia lor este de competenta medicului specialist, in grija caruia va aflati. Ca forma complementara de tratament adjuvant, va recomand urmatoarele remedii naturiste cu actiune hipoglicemianta: Insuveg produs obtinut din fructe de Momordica charantia si Momordica foetida, cu actiune hipoglicemianta majora, atat pancreatica, cat si extrapancreatica, mai puternica decat Tolbutamida si comparabila cu cea a insulinei. Se administreaza 3 capsule pe zi, inaintea meselor principale. Galega officinalis principiul activ al plantei, galegina, actioneaza prin blocarea enzimelor oxidative din ciclul krebs, reducand gluconeogeneza hepatica, crescand glicoliza anaeroba si favorizand transferul din sange in tesuturi. Daitab produs ayurvedic, hipoglicemiant vegetal adjuvant in terapia diabetului insulino-independent (tip II). Administrarea se face conform prospectului. Scortisoara pulbere 1 lingurita de trei ori pe zi, principiul activ, hidroxicalcona, actioneaza asupra receptorilor de insulina, ajutand ca glucoza sa patrunda in celule si sa fie depozitata sub forma de glicogen. Laptisor de matca si propolis contribuie pe termen lung la scaderea glicemiei intr-o maniera mai rapida decat tratamentele conventionale, prin prezenta unui compus peptidic de tip insulina (insulin-like). Actiunea propolisului se manifesta direct la nivelul celulelor Beta din pancreasul endocrin, care sunt stimulate sa produca insulina. Se administreaza de trei ori pe zi cate un comprimat (laptisor de matca + propolis) inainte de mese, timp de 4-6 saptamani, cu reluare dupa 10-14 zile pauza. Alaturi de aceste remedii, se pot utiliza preparate obtinute din salvie, brusture, frunze de nuc sau dud, schinduf, rachitan, seminte decorticate de dovleac (infuzii, decocturi, pulberi, extracte hidro-alcoolice etc.), la care se adauga, obligatoriu, in dieta zilnica, alimente ce nu pot lipsi din regimul alimentar al diabeticului usturoi, ceapa, varza, fasole, morcovi, sfecla rosie, telina, patrunjel verde, fragi, capsuni, paine integrala, spanac, fructe de afin. Sa auzim numai de bine!