"O inima cat o Tara"...

Silvia Kerim
70 de ani de la moartea REGINEI MARIA

(Un eveniment ce ar fi "dat" foarte bine pe panoplia extrem de saraca a Ministerului Culturii. Dar...)

Nici ca se putea un titlu mai potrivit pentru expozitia gazduita de ELITE ART GALLERY din Bucuresti, dedicata Reginei Maria, "poate cea mai iubita regina a Romaniei", dedicata, mai exact, pomenirii celor 70 de ani de la moartea ei! Dupa cum se stie, regina a murit pe 18 iulie 1938, intr-o Romanie nelinistita de evenimentele ce aveau sa duca la cel de-al doilea razboi mondial. Dar superba si stralucitoarea regina isi facuse plinul de fericire. Nascuta intr-un mediu de basm - tatal ei a fost Alfred, duce de Edinburgh, iar mama ei - Maria Alexandrovna, fiica a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei! - avea sa devina, dupa multi ani de trairi si intamplari pasionante, sotia regelui Ferdinand al Romaniei. O casatorie "aranjata", desigur, dar din care avea sa se nasca, in timp, o frumoasa si trainica poveste de dragoste. Incat celor doi indragostiti, prietenii si cei apropiati aveau sa le spuna - ca intr-o comedie muzicala - "Nando si Missy". Perechea regala a dat Romaniei cinci copii: doi baieti - Carol, cel ce avea sa devina regele Carol al II-lea, si Nicolae, precum si trei fete: Elisabeta, Maria si Ileana.
Mare iubitoare de natura salbatica, legata sufleteste de castelul regal de la Peles si de frumusetea maiestuoasa a Bucegilor, regina Maria avea sa-si aleaga totusi locul de suflet departe, pe malul Marii Negre, in Balcicul, pe atunci, romanesc. Intreg talentul artistic cu care fusese inzestrata, gustul rafinat, dar si sufletul romantic al frumoasei regine au izvodit, acolo, intre nisipurile de argint, o resedinta de vis, compusa dintr-un castel construit in stil romanesc, inconjurat de gradini suspendate, in umbra carora a asezat o bisericuta, botezata de ea "Stella Maris".
Iata ce scrie Regina Maria despre "creatia ei":
"Stella Maris, cea mai mica biserica din tara, un smerit altar ortodox pe care eu, protestanta, l-am cladit ca pe un simbol al vietii mele; un altar ridicat unei marturisiri de credinta care nu-i a mea, intr-o tara in care am fost odata straina si pe care mi-am insusit-o prin bucuria, suferinta, lucrul, care m-au legat de ea cu fiecare an, mereu mai mult".
Realizata in cadrul Proiectului "Pictori de azi la Balcic", expozitia deschisa in Bucuresti prezinta lucrari valoroase - 36 la numar - dedicate lumii in care a trait, a gandit, a scris si a visat Regina Maria - una dintre cele mai frumoase, mai elegante si mai "artiste" regine ale timpului ei. Ca un "leit-motiv", revine in expozitie "Stella Maris", dar si "Castelul Reginei", "Gradina Reginei", "Florile din gradina Reginei", "Cascada" Printre ele, surprinzatoare, sunt si cele doua tablouri care ii reprezinta in marime naturala pe "Regele si Regina Romaniei, Ferdinand si Maria". Ele sunt realizate de pictorul Ion Draghici, in urma unei ample documentatii. Suveranii sunt infatisati in marime naturala, portretele fiind, in felul lor, unice.
Organizatorii acestui eveniment de exceptie - Elite Art Gallery (un brand Elite Art Club UNESCO) - merita toate felicitarile!

(Amatorii de arta pot admira exponatele la adresa: Elite Art Gallery, str. Constantin Noica nr. 134, Bucuresti. Cu programare la tel. 021/315.65.11. Incepand din data de 26 iulie a.c., expozitia se muta la Galeriile "Orizont".)