Mersul prin apa

Adina Bran
Scoateti-va pantofii si redescoperiti bucuria de a merge pe malul marii. Pe langa sentimentul de bine si de libertate totala, masajul pe care apa il exercita asupra musculaturii si epidermei are un efect tonic si relaxant

Mersul prin apa pana la genunchi

Oricine se plimba pe malul marii, prin apa pana la glezne, la genunchi sau la coapse, profitand cu bucurie de jocul cu valurile sau alergand prin spumele argintii, face, fara sa stie, "aquaterapie". Foarte in voga la inceputul secolului trecut, aceasta metoda (pusa la punct de scoala higienista germana) are drept scop sa faca o persoana constienta de potentialul sau fizic si psihic, folosind drept etalon de masura marea. Mersul prin apa este un regulator exceptional al tensiunilor emotionale, nervoase si fizice. In plus, miscarea de invaluire exercitata de apa le permite gleznelor sa "scape" de o parte a greutatii corpului, ceea ce usureaza imediat durerile articulare. Inca un avantaj: rezistenta usoara pe care o opune apa la acest nivel relanseaza circulatia sangelui si usureaza senzatia de "picioare grele". Cand apa ajunge la inaltimea genunchilor, putem alege doua feluri de mers:
* Scoateti picioarele afara din apa, imitand mersul berzei. Este o miscare ideala pentru articulatiile intepenite.
* "Tarati-va" picioarele prin apa, incercand sa-i infrangeti rezistenta. Va creste forta de masaj exercitata de apa, circulatia va fi dinamizata si va elibera grasimile si rezervele de apa din tesuturi.

Mersul prin apa pana la coapse

Cu cat ne cufundam mai mult in apa, mersul se complica, pentru ca suprafata corpului care se opune rezistentei apei este mai mare. Si in cazul acesta, pot fi alese doua feluri de exercitii:
* Rezistati valurilor care va destabilizeaza. Este ideal pentru tulburarile de circulatie. Limfa blocata, retur venos dificil, picioare grele, toate se simt usurate rapid. Miscarea apei face oficiul de drenaj limfatic mecanic, iar presiunea ei tonifica pielea si amelioreaza aspectul adipos.
* Mersul prin apa este mult mai dificil decat statul pe loc si se transforma in activitate tonica. Sunt antrenate concomitent toate grupele de muschi, dar fara oboseala resimtita in sala de gimnastica. Alternati mersul prin apa, inainte si inapoi, sau miscati-va, pur si simplu, picioarele pe rand, inainte si inapoi. Se intaresc muschii din interiorul coapselor, care sunt foarte rar solicitati.
Dupa o ora de mers prin apa, veti iesi din mare complet regenerati, in plus, cu o senzatie de usurare minunata.

Mersul prin apa pana la umeri

Este un program complex de miscari, care antreneaza intregul corp. Ideal pentru cei care vor sa slabeasca si sa dobandeasca in scurta vreme o silueta de vis.

1. Aqua-walking

Incercati sa mergeti prin apa cu pasi cat mai mari, miscandu-va concomitent si bratele. Durata: circa 5 minute.

2. Aqua-jogging

Fugiti pe loc, miscand cat mai puternic bratele si picioarele. E greu, fiindca apa opune rezistenta, dar nu exista muschi care sa nu ramana neantrenat. Durata: 3 minute.

3. Aqua-boxing

Cu pumnii stransi, boxati puternic in apa, schimband mereu bratele. Durata: 3 minute.

4. Aqua-stretching

* Stretching pentru maini: faceti cu bratele miscari de balet in apa, mutandu-le dintr-o parte in alta, fara efort. Relaxeaza muschii intregului corp. In plus, obtineti si un masaj placut.
* Stretching pentru picioare: un brat se tine intins peste suprafata apei, in vreme ce celalalt apuca glezna piciorului opus. Trageti talpa catre sezut, apoi miscati piciorul inainte si inapoi, asa indoit. Se fac cate 10 miscari cu fiecare picior.
* Stretching pentru gat si umeri: prindeti-va bratele pe dupa spate apucand una din incheieturile palmei, cu degetele. Impingeti cat puteti de tare bratele lateral, in vreme ce capul se inclina in partea cealalta. Schimbati mainile. Repetati de 10 ori.