Raspuns pentru ISPAS MARIANA, F. AS nr. 822 - "Fata mea are urticarie recurenta cu angio-edeme"

Redactia
Dr. NICOARA MARIA-ANA, Bucuresti, tel. 021/772.20.17, 0741/69.72.76

Daca fiica dvs. are peste 3 ani, va lua Seleniu, tablete, 1 pe zi, inainte de micul dejun, timp de 2-3 luni. Va recomand Seleniu 50 ug de la firma Walmark. Este bine sa faca un examen coproparazitologic. Unele parazitoze intestinale, in special giardia, pot determina aparitia urticariei.

"Prietena mea nu poate scapa de raguseala"
(Raspuns pentru POP ANANIE, F. AS nr. 826)


Amica dvs. trebuie sa faca un examen de exudat faringian si exudat nazal, dupa o pauza de 14 zile de la ultima administrare de antibiotic. Poate fi vorba de un polip laringian, deci este nevoie de un examen ORL al laringelui.

"Fetita mea face foarte des amigdalita"
(Raspuns pentru DUMITRU FLORIN, F. AS nr. 826)


Fetita poate avea vegetatii adenoidiene, care contribuie la repetarea puseelor de amigdalita. Un examen ORL ar pune diagnosticul, si in acest caz este nevoie de indepartarea chirurgicala a acestor vegetatii adenoidiene. Pentru cresterea rezistentei organismului si cu efect direct asupra sistemului respirator, va recomand Broncho-Vaxom, 1 tableta pe zi, timp de 10 zile pe luna, timp de trei luni, in lunile cu temperaturi scazute (noiembrie, decembrie, ianuarie).

Dr. ANDREEA DRAGOMIRESCU, Centrul Naturist "Santo-Raphael", Bucuresti, tel. 021/233.19.50, 0788/28.32.92

"Sufar de endometrioza"
(Raspuns pentru BEATRICE - Bucuresti, F. AS nr. 587)


Pentru afectiunea de care suferinti, va recomand urmatoarele: renuntati, cel putin pentru o vreme, la consumul de carne si preparate din carne, alcool, tutun, cafea, zahar alb (rafinat), alimente ce contin coloranti si conservati sintetici. Urmati cate 10 zile in fiecare luna regimul Oshawa (a fost descris in paginile "Formulei AS"): timp de 10 zile consecutiv consumati numai grau, orez, mei decorticat, hrisca - fierte in apa cu sare, coapte, sub forma de terci sau turtite. In perioada menstruatiei cautati sa eliminati proteinele din alimentatie (lactate, branzeturi, oua) si sa consumati predominant cereale si legume si fructe. Luati urmatorul amestec de plante medicinale: cretisoara, traista-ciobanului, coada-soricelului, urzica moarta alba, frunze de zmeur. Plantele se rasnesc pulbere cu o rasnita electrica curata, se amesteca in proportii egale, din amestec se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi la intervale egale, se tine sublingual 15 minute si se inghite apoi cu putina apa. Plantele se iau cu minimum 30 minute inainte de masa. Tratamentul se face minimum 7 luni. Va doresc multa sanatate!

"Sufar de depresie psihica endoreactiva"
(Raspuns pentru VICTORIA - Craiova, F. AS nr. 587)


Draga Victoria, probabil nu ai stiut cum sa prepari acele ceaiuri de care spui, daca nu au avut nici un efect. E foarte bine ca nu fumezi si nu consumi alcool si cafea. In afara de asta, iti mai recomand urmatoarele. Un amestec din urmatoarele plante medicinale: busuioc, sunatoare, fenicul, menta, paducel; plantele se rasnesc pulbere intr-o rasnita electrica curata, se amesteca in proportii egale, din amestec se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi, la intervale egale, se tine sublingual 15-20 minute, apoi se inghite cu putina apa. Plantele se iau cu minimum 30 minute inainte de masa. Ar fi bine daca ai renunta pentru o vreme la consumul de carne si zahar alb (se poate inlocui cu miere) si daca ai consuma predominant urmatoarele alimente: grau, orez, mei, hrisca, varza alba, linte, andive, naut, ridichi, patrunjel, morcovi, soia, seminte de susan, dovleac, floarea-soarelui, branza si lapte de capra, masline negre, fragi, mure, stafide, castane comestibile, mere, nuci, iar ca si condimente: nucsoara, scortisoara, marar, tarhon, cimbru, coriandru, chimen, menta, rozmarin, busuioc. Consuma 2 linguri de polen in fiecare zi. Cauta sa nu fii singura, ci in compania unor persoane vesele si dinamice, urmareste sa razi cat mai mult (chiar privind filme de comedie). Daca esti credincioasa, roaga-te, o sa te ajute mult! Iti doresc numai bine!

ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Mama are dureri mari cauzate de cancerul ovarian"
(Raspuns pentru ANDREEA, F. AS nr. 824)


Pentru o astfel de afectiune exista variante de tratamente naturiste. Insa varsta mamei dvs. (85 ani) poate pune in dificultate eficienta vindecarii. Tratamentul pe care vi-l propun, consta in doua etape: interna si externa. Acesta dureaza minimum 6 luni intensiv. Cel intern este usor de administrat, insa cel extern poate fi folosit mai dificil la o astfel de varsta. Insa pentru sanatate, merita efortul. Intern: Cordyang - 1 capsula, de trei ori pe zi; Boswelio - 1 capsula, de doua ori pe zi; Antioxidant - 1 capsula pe zi; Salcie - 1 capsula, de trei ori pe zi; Mabelle - 1 capsula, de doua ori pe zi; Indole-3-Carbinol - 1 capsula pe zi; Thuya - 1 fiola, de trei ori pe zi; Picaturi Beres - 20 picaturi, de trei ori pe zi; Tonic imunitar - 2 linguri, de trei ori pe zi. Extern: Ovule ginecologice "Superforte" - 1/seara, dupa irigatii de plante si unguent de protectie; Supozitoare fitoapicole "E-lite" - 1/seara.
Tonicul imunitar, supozitoarele si ovulele se prepara in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva. Pentru mai multe informatii ma puteti contacta telefonic.

"La 29 de ani, prietena mea are cancer gastric cu metastaze"
(Raspuns pentru CORNEA MIRELA, F. AS nr. 824)


D-na Mirela, la un astfel de diagnostic trebuie sa credem in minuni. Oamenii, cat de capabili ar fi, nu pot face minuni. Dar, totusi exista "cineva", care ar putea face si minuni. Rugati-va deci, caci Dumnezeu nu refuza pe nimeni. Trebuie sa stiti doar ce sa ii cereti si sa meritati ceea ce va da. Nu va pierdeti speranta si incercati sa faceti tot ce se poate. As incepe cu recomandarile despre dieta. In cazuri de metastaza Valeriu Popa recomanda post negru sau regimul cu apa vie, 21 de zile. Asta presupune ca 21 de zile prietena dvs. sa nu manance nimic, ci sa se hraneasca doar cu sucuri naturale si apa plata sau de izvor. Stiu ca pare imposibil, dar la asa boala severa sunt terapii severe. Daca doriti, ca sa vi se para mai usor, prima oara incercati acest regim doar 7 zile. Daca reuseste, dupa o pauza de o saptamana reluati experimentul 21 de zile. Acest experiment se bazeaza pe principiul stiintific ca tumorile si celulele canceroase se hranesc cu proteina. Daca persoana bolnava de cancer nu se alimenteaza, acestea se usuca, dispar, se retrag. Pe langa dieta aceasta, va propun o combinatie de tratament naturist, eficienta in boli canceroase: Bioent - 1 capsula, de trei ori pe zi; Sequoia - 1 fiola, de trei ori pe zi; Thuya - 1 fiola, de trei ori pe zi; Obligeana - 1 capsula, de trei ori pe zi; Gel aloe vera - 1 capacel (50 ml), de trei ori pe zi; Trifoi rosu - 1 capsula, de trei ori pe zi; Gastroccineccine - 1 comprimat, de trei ori pe zi; Tonic imunitar - 2 linguri, de trei ori pe zi; Megaimun - 1 capsula, de trei ori pe zi; Vital orz - 1/2 plic, de doua ori pe zi. Extern: Supozitoare fitoapicole "E-lite", calmeaza durerile in metastaze si actioneaza pe colon, tub digestiv, organele micului bazin. Tonicul imunitar si supozitoarele se prepara in Farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut tratament naturist pentru tumora la vezica"
(Raspuns pentru ELENA - Brasov, F. AS nr. 825)


In cazul dvs. (carcinom urotelial), s-a practicat interventia chirurgicala obisnuita pentru tumorile mici si superficiale care nu au invadat tesuturile profunde din peretele vezicii si de aceea sansele de recuperare sunt excelente. Totusi, dupa excizia unei tumori superficiale (uroteliala) este necesara evaluarea citoscopica la fiecare 3-6 luni, timp indelungat, in scopul verificarii recurentei, deoarece este posibila aparitia unor tumori noi, in aproximativ 60% din cazuri. Mai mult decat atat, indiferent de tipul histologic al tumorii, este posibila si chiar frecventa aparitia metastazelor, predilect la nivelul ficatului, pulmonului sau cordului, aspect care necesita efectuarea unui bilant periodic bazat pe radiografie pulmonara, scaner toracic pentru pulmoni si mediastin, scintigrafie osoasa, ecografie si scaner abdominal pentru ficat. Ca metoda clasica de diminuare a sanselor de recidiva in cazul tumorilor superficiale si de grad histologic scazut, este indicata efectuarea de instilatii vezicale cu solutii antineoplazice tip BCG (bacil Calmette-Guerin).
Ca tratament naturist, menit sa preintampine aparitia de noi formatiuni tumorale locale sau de determinari la distanta (metastaze) va recomand urmatoarele remedii: * Caltunasii (Condurasi) - specie cu proprietati citostatice, bacteriostatice si antitumorale utilizate in combaterea enterobacteriilor pyogene, a bacililor tific si dizenteric, dar si in neoplasmul de vezica urinara. Administrarea se face sub forma de infuzie - 1-2 lingurite frunze uscate la o cana de apa - 2-3 cani pe zi, sau macerat (8-10 ore), 3 lingurite la 750 ml apa, cantitate care se bea pe parcursul unei zile. * Rostopasca - indicata pentru toate formele neoplazice, contine alcaloizi cu actiune antimitotica (impiedica multiplicarea celulelor canceroase) si stimuleaza fiziologia hepatica (drenaj), aspect important in momentul procesului de fagocitoza tumorala. Se administreaza sub forma de infuzie - 2 lingurite planta la o cana de apa, care se bea treptat in cursul unei zile. Preparatele bazate pe rostopasca se administreaza cel mult 7 zile consecutiv, cu pauze de doua saptamani, dupa care cura se poate relua. * Napraznic - planta cu proprietati citostatice remarcabile in toate patologiile neoplazice. Se administreaza sub forma de pulbere obtinuta prin rasnire - 3-4 lingurite rase pe zi, in cure de cate o luna cu o saptamana pauza intre ele. Stimularea raspunsului imun al organismului este un factor capital in lupta cu bolile neoplazice si recurentele lor, mai ales in cazul persoanelor imunodeprimate, aflate in stadii postoperatorii, situatie in care va gasiti si dvs. Acest aspect poate fi sustinut cu urmatoarele tipuri de remedii: Shitake, Maitake, Rheishi (ciuperci imunostimulatoare si antitumorale), Imunostim, Imunovit, Sutherlandia, Lycopen, Cartirec, Cytosan, Propolis, Polen, extract de seminte de struguri (efecte antioxidante, imunostimulatoare, antitumorale), drojdie de bere si armurariu (rol de sustenatie hepatica).

"Care sunt efectele leziunii demielizante?"
(Raspuns pentru MIHAELA - Gorj, F. AS nr. 825)


Ca proces patologic, demielinizarea fibrelor nervoase caracterizeaza mai multe afectiuni neurologice, cum sunt Leuconevraxita (scleroza multipla), ataxia Friedrich, sindromul Guillain-Barre sau boala Charcot-Marie-Tooth. In mod normal, fibrele nervoase sunt acoperite de o teaca protectoare (mielina). Acest manson protector, similar izolatiei ce protejeaza cablurile electrice, inlesneste circulatia impulsurilor nervoase, inspre si dinspre creier, avand un rol hotarator in coordonarea si forta musculara. Nu se cunoaste precis factorul care declanseaza procesul de demielinizare, insa exista dovezi care indica originea autoimuna, in sensul ca sistemul imun lupta impotriva propriului organism, determinand aparitia unor leziuni, iar in cazul de fata, distrugand in mod eronat celulele care produc mielina. Nu sunt de neglijat nici actiunile unor virusi sau ale altor agenti infectiosi, insa aceste supozitii trebuie demonstrate. In timp, tesutul mielinic se detaseaza de pe fibrele nervoase, ducand in final la degenerarea lor, fenomen raspunzator de aparitia sechelelor functionale caracteristice fiecarei afectiuni amintite anterior. Formele de manifestare clinica (semne, simptome), consecutive procesului de demielinizare, sunt asemanatoare, dar si specifice (particulare) fiecarei patologii in parte, constituind o paleta larga care include: slabiciune musculara, parestezii sau pareze a unuia sau mai multor membre, lipsa de coordonare musculara, tremur, oboseala, vertij (ameteala), tulburari senzitive si senzoriale. Stoparea procesului inflamator si degenerativ la nivelul invelisului mielinic este posibila, fiind legata de stadiul evolutiv si de severitatea manifestarilor. Nu putem vorbi despre o vindecare in adevaratul sens al cuvantului, insa exista metode terapeutice, in special alopate (va pot informa telefonic despre acestea), care pot stopa evolutia acestui proces si pot mentine subiectii afectati intr-o stare fizica si de activitate multumitoare. Fara a schita un ghid terapeutic naturist (nu cunosc diagnosticul precis), va pot recomanda unele remedii utile in combaterea proceselor inflamatorii si degenerative care se manifesta la nivelul invelisului mielinic - coacaz-negru, polen, laptisor de matca, propolis, dambavnic, hrean, ulei de cimbru, si in special Omega 3, ca factor remielinizant. Sa auzim numai de bine!